Back

Antreprenor de succes, Alexandru Lăpuşan – CEO si fondator al companiei Zitec, lider în industria IT din România

Ne bucurăm că ai decis să te alături proiectelor MSP pentru ca împreună să sprijinim procesul de transformare a mediului de afaceri din regiune. Ai reusit sa crești ZITEC intr-o companie de succes, admirată, prezentă pe multe piețe internaționale, bazandu-te pe valori autentice pe care le-ai insuflat echipei Zitec dar si clienților vostri – inovație, curaj, performanță, respect, sunt doar cateva dintre acestea.

Te rog, spune-ne cine este Alexandru Lapusan? Ce hobby-uri, ce pasiuni ai? Alexandru Lapusan este antreprenor în IT, iar în timpul liber preferă iahtingul și benzile desenate, ciclismul si filmele SF.

Cateva cuvinte despre cum a început compania ta.

Am fondat Zitec în 2003 alături de soția mea Simona (al treilea cofondator al companiei este Alexandru Novac – a plecat din companie în 2010 și lucrează acum pentru o altă companie românească, Bitdefender), compania fiind în prezent unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de soluții de afaceri, servicii și produse tehnologice personalizate, precum și servicii de marketing digital, cu proiecte în peste 15 țări.

O  realizare si un esec din viata ta.

Probabil cea mai mare realizare, în cele din urmă, este că am reușit împreună cu colegii mei să ajungem cu Zitec la nivelul la care ne aflăm astăzi: peste 400 de proiecte dezvoltate, clienți în 15 țări, 160 de colegi în echipă și venituri de 7 milioane de euro estimate pentru 2019.

Un eșec, deși nu mă gândesc la el în modul acesta, este faptul că anumite investiții nu au funcționat. Din 8 startup-uri in care am investit, două sunt active: Zipongo.om și InstantFactoring.com

Numește câteva dintre produsele/serviciile/tehnologiile care te-au făcut o forță de luat în calcul pe piață.

De 15 ani ajutăm companiile să inoveze, susținându-le în procesele de digitalizare, automatizare și eficientizare. Am crescut gradual, an de an, atât în ceea ce privește dimensiunea echipei, cât mai ales ca maturitate a proceselor.

Avem o experiență vastă în toate industriile, cu diferite modele de business, pe tehnologii și platforme variate, ceea ce ne permite să oferim clienților noștri soluții adaptate profilului lor, conectându-i la cele mai noi tehnologii din domeniu.

Am acordat o importanță sporită parteneriatelor pe care le-am încheiat, astfel că Zitec este și una dintre puținele companii de pe piața locală certificată Microsoft ISV Gold, Microsoft Cloud Gold, Amazon AWS Technology Partner și Google Cloud, dar și singura companie românească partener Magento, si primul furnizor agreat din România al platformei de soluții e-commerce în cloud VTEX.

Ce proiect te-a obligat să fii creativ și inovator?

Cred ca proiectul Zitec in general este cel care m-a obligat sa fiu creativ si inovator pentru ca intotdeauna in zona de business apar provocari pe care trebuie sa le rezolvi la timp si eficient daca vrei sa cresti.

Ce face compania ta diferit de ceilalți din domeniul tău de expertiză?

Avem focus continuu pe creșterea calității serviciilor, creștere realizată prin automatizarea controlului calității și dezvoltarea continuă a colegilor. În prezent avem o echipă de 165 de colegi, în sediile din București și Brașov, și o echipă de vânzări în UK. Într-o piață deosebit de concurențială, ne bucuram să avem o rată de retenție anuală foarte buna, iar acest rezultat e datorat tuturor colegilor care se implică în acțiunile noastre și care vin constant cu idei de îmbunătățire.

Credem cu tărie că ne este util atât nouă căt și clienților nostri, sa ne specializăm pe cât mai multe tehnologii și solutii. Vrem să ne poziționăm într-o zonă agnostică, să înțelegem problema clientului sau chiar să-l ajutăm să o formuleze, și să vedem împreună care este răspunsul bun din partea tehnologiei, care sunt instrumentele potrivite pentru problema respectivă.

Ce inseamna business-ul tău pentru tine și cât  timp ii acorzi din viața ta?

In primii ani incepeam ziua de lucru la 7 dimineața și stăteam până seara târziu, dar lucram adesea și de acasă până pe la 1-2 noaptea. Intre timp au aparut copii si am scurtat timpul de lucru la maxim 10 ore pe zi pentru a petrece timpul si in familie. Asta nu inseamna ca nu mai verific email-ul deloc, ci doar ca incerc sa nu mai interactionez in zona de business dupa o anumita ora.

Cum ai vrea să arate Magurele/Regiunea Bucuresti-Ilfov, din viziunea ta, ca om de afaceri?

Avand in vedere investitiile realizate pana acum in zona, Magurele ar trebui sa devina un important hub regional pentru start-up-uri si cercetare/inovare. Rezultatul initiativei MSP ar trebui sa se concretizeze in crearea unui mediu propice de colaborare intre companii, universitati si centrele de cercetare aplicata deja prezente in zona. Trebuie sa iesim din paradigma in care ne aflam in care rezultatele cercetarii fundamentale finantate din diverse surse raman in zona academica si de cercetare iar start-up-urile care ar putea sa transpuna aceste rezultate in piata, adica sa inoveze, sunt excluse din ecosistem. Pentru ca acest lucru sa functioneze trebuie sa ai un cadru transparent de colaborare si suport sustinut pentru transfer IP, elaborare de proiecte si finantare si sper ca MSP sa completeze acest spatiu intr-un mod cat mai eficient si rapid.

Dacă ai avea posibilitatea financiară să finanțezi 2 startupuri-uri românești, spre ce domeniu te-ai orienta?

M-aș orienta către domenii în care tehnologiile noi și cunoștințele noastre ar ajuta echipa de startup să reușească, fie că este vorba de tehnologii tip big data, machine learning fie de interfețe B2C în care partea de UX și Growth Hacking este crucială

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =