Mai multe informații despre Primer by InnoEnergy România, dar și hint-uri despre surse alternative de finanțare destinate startp-urilor aflăm de la Ionut Țața, Hub Manager-EIT InnoEnergy România
Să o luăm de la începuturi. Ce este un program de pre-accelerare?
Pre-accelerarea constă într-un program foarte intens și structurat prin care startup-uri la început de drum acumulează cunostiintele și abilitățile de business pentru a lansa un produs sau serviciu noi, sau pentru a obține finanțare și investiții. Primer este programul de pre-accelerare al InnoEnergy – vehiculul prin care Comisia Europeana susține și investește în inovații din domeniul energiei. Startup-urile care au trecut prin Primer pot aplica ulterior la granturile pentru inovare sau la programele de accelerare ale InnoEnergy, acestea având la baza și un mecanism de equity investment.
Cine poate aplica în cadrul programul de pre-accelerare Primer, cel implementat de HubinnoEnergy România?
În momentul de fata avem în desfășurare prima ediție de anul aceasta a Primer-ului în București, urmând că începând cu 14 februarie să aibă loc a doua ediție la Brașov, la CATTIA – un Incubator de Afaceri ce se întinde pe o suprafață de 1 hectar, dezvoltat de autoritățile locale. Căutam să atragem în Primer antreprenori și startup-uri cu specific cât mai apropiat de subdomeniile specific energiei – smart city, mobilitate, eficienta energetica, energii regenerabile, combustibili, etc – motiv pentru care am inclus în program mentori și lectori ce pot acoperi atât teme generale (business modelling, finance, pitching) cât și teme cu specific ethnic (dezvoltare de produs, marketing). Pentru că ne aflam la început cu implementarea acestui program în Romania, vrem să ne asiguram că knowhow-ul specific Primer ajunge la cât mai mulți antreprenori, așa că acceptam în Primer și echipe a căror produs sau serviciu nu este în mod evident înrudit cu energia, dar care poate avea un impact în sensul reducerii emisiilor de CO2.
Care sunt beneficiile?
Antreprenorii care participă la Primer vor fi pregătiți pentru a aplica la un program de accelerare – pentru că în Primer lucrăm cu ei aplicat pe documentele de care vor avea nevoie pentru a aplica la un concurs de pitch-uri, un accelerator sau un fond de investiții. Dincolo de documente, vor acumula și cunoștiințele necesare pentru a dezvolta un MVP și pregăti lansarea unui produs sau serviciu în piață. Nu în ultimul rand, startup-urile participante vor intra în comunitatea noastră, având acces la oportunitățile de a participa la competiția PowerUp din mai 2020 sau de a aplica la programele de accelerare ale InnoEnergy,
Care sunt așteptările tale vizavi de acest program, în calitate de manager al hub InnoEnergy România?
Pe termen lung ne-am propus să dezvoltăm o comunitate de startup-uri și inovatori în domeniul energiei, pe care să îi susținem prin accesul la knowhow, finanțare, investiții și piețe globale. Am început să cartografiem startup-urile existente în domeniu, și prin Primer căutam să creștem aceasta comunitate în fiecare an cu minim 30 de startup-uri.
Primer este organizat de consorțiul care reprezintă InnoEnergy în Romania, format din Iceberg, Green Energy Cluster, Repom și PATRES, și împreună ne-am propus că programul local să devină unul din cele mai competitive programe Primer din rețeaua InnoEnergy.
Finanțarea, după cum știi și tu, poate fi cea mai crucială provocare pentru start-up-uri. Care ar fi traseul ideal, dacă există, pentru că un start-up să obtină finanțare?
Primul pas pentru un startup este să găsească finanțarea pentru dezvoltarea unui prototip funcțional al produsului sau serviciului pe care îl propune – așa-numitul Proof Of Concept. Vestea buna este că în 2019 vor exista în toate regiunile României niste runde de finanțare nerambursabila pentru dezvoltarea de Proof Of Concept-uri, dar ele vor fi accesibile doar firmelor care au cel puțin un an vechime. Avem în lucru un portofoliu de proiecte pentru aceasta finatnare deja. Ulterior, startup-urile vor putea accesa runde de investiții tip seed pe care le oferă Innoenergy în cadrul programelor de accelerare, și folosi complementar granturi pentru transfer de tehnologie și inovare disponibile în Romania, pentru a lansa produsele sau serviciile lor în piață. Pe măsură ce startup-ul creste și are tracțiune de piață, vă putea obține o investiție tip Series A din partea InnoEnergy.
Pe baza experienței tale, când ai spune că este momentul potrivit pentru un start-up sau o echipă să vă gândească să se alăture unui pre și accelerator?
Când au un roadmap foarte clar pentru dezvoltarea startup-ului și a produsului, cu strategie, buget și ambiții solid documentate. Primer “accelerează” clarificarea acestor elemente, dar desigur că startup-urile pot aplica la acceleratoare și fară a lua parte la pre-accelerare
Ecosistemul antreprenorial românesc nu se află într-un stadiu înțelept de dezvoltare, dar cu siguranță putem discuta despre un ritm rapid de progres. Așadar, au apărut mai multe surse alternative sau suplimentare de finanțare, precum crowfunding-ul. Care crezi că va deveni mai relevant în anii următori?
Cred că mecanismul de finanțare care vă căștiga cel mai mult teren în următorii ani vă fi equity investment. Vor apărea tot mai multe vehicule sau fonduri de investiții, și unele dintre ele vor aduna într-adevăr bani prin crowdfunding – cred că soluția de a face crowdfunding pentru un fond de investiții și nu direct pentru fiecare startup diluează riscul investitorilor. Uitandu-mă la ceea ce are în plan Comisia Europeana și Fondul European de Investiții, dar și la dinamica din alte tari din Europa Centrala și de Est, mă aștept că în următorii 5 ani să avem în piață locală cel puțin 200 de milioane investiți din fonduri de investiții locale sau regionale.