Back

Cum construim proiecte în universități pentru antreprenorial

Asociația ,,Măgurele Science Park” (MSP) continuă DEZBATERILE SCIENCE | BUSINESS | EDUCATION, un proiect prin care promovează cercetătorii, oamenii de business și specialiștii din educație care pot contribui la evoluția societății și a ecosistemului de inovare.

Invitat al cel mai recente dezbateri, a fost Prof.univ. Emil Slușanschi de la Departamentul de Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București (UPB), totodată și un specialist implicat în multe proiecte de educație antreprenorială.

Pe lângă o activitate didactică remarcabilă, dl.Emil Slușanschi, este cercetător științific de prestigiu în domeniul sistemelor de calcul de înaltă performanță.

Teme abordate în cadrul DEZBATERII SCIENCE | BUSINESS | EDUCATION și principalele concluzii:

Am discutat cu dl. Emil Slușanschi despre cum construim punți de legătură între mediul de cercetare, universități și mediul antreprenorial, dar și despre barierele identificate în colaborarea dintre mediul universitar și reprezentanții mediului de afaceri.

Emil Slușanschi: Suntem câțiva specialiști cu doctorate în afara țării și ne-am întors la Universitatea Politehnica București (UPB), pentru a preda și a ne implica în mod activ în diverse proiecte. Interacționăm foarte bine cu mediul de IT, avem colaborări la nivel european. De asemenea, avem proiecte și cu mediul de cercetare.

Ce ar trebui făcut pentru a crea punți de legătură între mediul academic și cel de cercetare?

Emil Slușanschi: Consider că pe termen mediu și lung, un impact foarte mare l-ar avea identificarea unor oportunități în care expertiza de cercetare fundamentală și aplicativă din universitate să aibă un impact cât mai mare în industrie.

În general, mediul de afaceri din România, se bazează mai mult pe dezvoltare de produs și mai puțin pe cercetare și dezvoltare, iar acest lucru reprezintă un potențial pericol pentru că dacă nu investim în tehnologie și în know-how -ul creat local, peste câțiva ani, ne vom trezi că IT-iștii noștri vor rămâne fără joburi pentru că marile corporații vor pleca pentru că vom deveni prea scumpi.  Observ că în ultimul timp, destul de multe companii care au dobândit capital, investesc acum și în cercetare.

Oportunitatea dezvoltării unui parc științific în România

Emil Slușanschi: Mi se pare o necesitate și este nevoie de o masă critică de oameni care să investească efort la început și care, în timp, va genera acțiune și colaborare și o valoare adăugată semnificativă.

Ce bariere am identificat între mediul universitar și cel de business, dar între mediul universitar și cel de cercetare?

Emil Slușanschi: Consider că la toate nivelele, principala barieră este ego-ul, pentru că o bună parte din oameni se consideră pe ei înșiși mai presus de inițiativa din care fac parte.

O altă barieră este faptul că oamenii din aceste medii nu prea știu unii de alții și ce fac fiecare și ce nevoi au.

Sfaturi pentru antreprenorii și managerii care ar dori să facă proiecte cu universitățile

În primul rând, ar trebui să identifice care ar fi diferențiatorii în business-ul lor în care sunt să investească, apoi să vină la noi și să vedem împreună dacă avem acele motoare de inteligență sau dacă le putem crea împreună.

În încheiere, dorim să îi mulțumim domnului Emil Slușanschi pentru interviul oferit. Ne dorim ca opinia dumnealui să vină în sprijinul atingerii obiectivului asociației noastre, de a înțelege mai bine nevoile mediului universitar și cel de cercetare si nu în ultimul rând, de a contribui la susținerea dorinței noastre în construirea punților de legătură între aceste medii.

Asociația ,,Măgurele Science Park” coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov, cu scopul creării unui context propice pentru crearea unui parc științific si tehnologic la Măgurele.

Concret, obiectivul Măgurele Science Park, constă în dezvolterea unei economii inovative, prin sprijinirea comercializării rezultatelor C&D și ale sistemelor de spin-off din cadrul universităților și al institutelor de cercetare, cât și participarea la crearea unei culturi relevante în acest domeniu.

AGERPRES: 01 SEPTEMBRIE 2020

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen + five =