Felix Sima – Cercetător și Secretar științific INFLPR (Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei)
doresc că proiectul MSP să reușească să se dezvolte de la an la an și să aducă în apropierea campusului Măgurele cât mai multe companii interesate real de cercetarea științifică…….MSP să promoveze și coordoneze Programe ministeriale de transfer tehnologic și să devină o punte solidă de comunicare între centrele de cercetare științifică de pe Platforma Măgurele și zona antreprenorială.
În această lună, în cadrul secțiunii Descoperă-l pe…îl avem pe Domnul Felix Sima, Cercetător și Doctor în Fizică cu o activitate ce s-a concretizat, de-a lungul anilor, într-o serie de cărți și publicații în reviste științifice, precum și prelegeri susținute în calitate de invitat la conferințe și seminarii internaționale.
Începem prin a vă ruga să ne spuneți ce hobby-uri și pasiuni aveți:
Șah, lectură
Câteva cuvinte despre cum a început cariera dumneavoastră în mediul de cercetare:
În timpul studiilor de Masterat din cadrul Facultății de Fizica a Universității București, am participat la concursul de angajare organizat de Institutul National de Fizica Materialelor unde am obținut în decembrie 2003 o poziție de Asistent Cercetare Științifică în cadrul Laboratorului de Materiale Oxidice coordonat la acea vreme de domnul profesor Cornel Miclea. În Mai 2005 am ales să schimb Institutul și tematica de doctorat și m-am alăturat grupului Interacțiuni Laser-Suprafață-Plasma din Departamentul Laser al Institutului National pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, sub coordonarea domnului profesor Ion Mihăilescu. Teza de doctorat a cuprins cercetări asupra interacției fasciculelor laser pulsate cu materia, în particular cu biomateriale anorganice și organice, și realizarea prin ablație laser a unor nanostructuri biomimetice cu potențial aplicativ în implantologie. Subiectul a fost apreciat de juriul Ambasadei Franței la București și a fost propusă realizarea tezei în cotutela între Universitatea București și Universitatea Haute Alsace din Franța. Am făcut, astfel, parte din grupul francez Interfețe și Biointerfete de la Institutul de Știință a Materialelor din Mulhouse, sub coordonarea doamnei Dr. Karine Anselme. Odată cu începerea doctoratului, am fost implicat în diverse alte proiecte de cercetare ale grupului din România și am prins gustul cercetării științifice de calitate căreia îi dedic în continuare o atenție permanentă și apreciere deosebită.
O realizare și un esec din viața dumneavoastră.
Consider cea mai mare realizare profesională susținerea doctoratului și obținerea titlului de doctor în Fizică. Astfel, toate celelalte realizări au avut un fundament solid.
Nu pot spune că am avut eșecuri profesionale, aș considera un eșec atunci când obțin cu întârziere ce mi-am propus .
1. Numiți câteva dintre proiectele care vă caracterizează cel mai bine.
Cele trei proiecte pe care le-am obținut de la UEFISCDI de tip Postdoctoral și Tânără Echipa. M-au ajutat enorm în dezvoltarea unei mici infrastructuri de laborator și în constituirea unui grup de cercetare în jurul meu. Mai mult, subiectele de cercetare atinse în aceste proiecte mi-au adus multă satisfacție prin implementarea alături de colegi a unor noi metode laser de procesare a biomaterialelor, precum sinteza laser combinatorială a unor acoperiri subțiri organice cu gradient de compoziție sau scrierea directă cu ajutorul fasciculelor laser cu pulsuri de ordinul picosecondelor urmată de tratamente termice și corodări chimice pentru fabricarea de canale microfluidice în volumul sticlelor.
2. Ce proiect v-a obligat să fiți creativ și inovator?
Proiectul postdoctoral pe care l-am avut la RIKEN, în Japonia. Am fost nevoit să elaborez un proiect de cercetare și să finalizez cu o demonstrație aplicativă. Astfel, am propus realizarea unor dispozitive microfluidice miniaturale de tip lab-on-chip din sticlă și polimer și testarea acestora pentru eventuale aplicații clinice în studiul cancerului. Am plecat de la proiectare, am continuat cu fabricarea acestora cu ajutorul laserilor cu pulsuri ultrascurte, caracterizări fizico-chimice, și am finalizat în laboratoare de biologie cu experimente de culturi celulare pentru analize ale migrării celulelor canceroase în canale polimerice submicrometrice. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât aceste dimensiuni foarte reduse ale canalelor polimerice înglobate în volumul unei structuri de sticlă nu au fost până atunci atinse iar migrarea celulară în astfel de spații constructive niciodată observată.
3. Ce înseamnă munca pe care o desfăsurati pentru dumneavoastră și cât timp ii acordați din viața dumneavoastră?
Munca în cercetare înseamnă o dezvoltare continua a aptitudinilor profesionale cu scopul abordării și rezolvării unor probleme reale ale societății și care trebuie efectuata cu încredere, placere și entuziasm.
Cred că fiecare persoană care lucrează în cercetare trebuie să ofere mai mult timp decât necesar sarcinilor acestei munci pentru a atinge performanta dorita. Eu ofer mai mult timp decât necesar.
4. Cum considerați că ar trebui să arate Măgurele/Regiunea București-Ilfov, din viziunea dumneavoastră, ca cercetător?
Similar cu alte campusuri universitare din lume, cu o infrastructură de transport modernă, cu servicii de securitate, sănătate, educație și curățenie de bună calitate, administrație eficientă, oferte diversificate de petrecere a timpului liber. Scopul poate fi orientarea resursei umane bine pregătite către centrele de cercetare științifică de profil .
5. Dacă ați avea posibilitatea financiară să finanțați 2 proiecte strategice pentru România – transfer tehnologic în anul 2020, ce propuneri ați avea?
Având în vedere contextul internațional, probabil ar fi prioritare proiecte în domeniile sănătății și siguranței naționale. În domeniul sănătății, m-aș orienta spre zona de corelare a tehnologiilor dezvoltate de diverse centre de cercetare cu cercetări aplicative avansate și evaluări statistice pentru anumite patologii specifice, cu aplicabilitate clinica imediata. În zona siguranței naționale, aș sprijini proiectele tehnologice cu abordări în domeniile de specializare inteligentă pentru aplicații concrete în industria apărării.
6. Care sunt asteptările dumneavoastră vizavi de proiectul investițional MSP și de colaborarea cu Măgurele Science Park? Ce mai putem îmbunătăți?
În primul rand doresc că proiectul MSP să reușească să se dezvolte de la an la an și să aducă în apropierea campusului Măgurele cât mai multe companii interesate real de cercetarea științifică. Așteptăm o mediere eficientă între cercetători și antreprenori cu scopul identificării intereselor comune în planurile de dezvoltare care să reprezinte baza colaborărilor productive. Nu în ultimul rând, ar fi de dorit că MSP să promoveze și coordoneze Programe ministeriale de transfer tehnologic și să devină o punte solidă de comunicare între centrele de cercetare științifică de pe Platforma Măgurele și zona antreprenorială.