Back

Digitalizarea României s-a accelerat, avem nevoie ca specialiștii în tehnologie din diaspora să revină în țară

Pandemia de coronavirus a dus, fără îndoială, la o digitalizare accelerată în România. Am constatat o incursiune crescută a serviciilor digitale în întreaga țară, ceea ce înseamnă că tot mai mulți utilizatori folosesc internetul pentru produse și servicii digitale; includem aici comerțul electronic, educația, serviciile financiare, dar și instrumente precum simpla comunicare video. În plus, se anunță investiții masive în digitalizare din partea Uniunii Europene: cel puțin 6 miliarde de euro în următorii ani, în special prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), dar nu numai.

O creștere a digitalizării înseamnă o creștere directă atât a nevoii de produse și servicii tehnologice, cât și o creștere a numărului de specialiști în domeniul tehnic necesari pentru a le dezvolta și implementa. Avem nevoie de mai mulți profesioniști și mai multe companii în  dezvoltarea de proiecte care să ajute atât administrația publică, cât și sectorul privat să se adapteze mai bine la lumea digitală. PNRR poate fi motorul care să încurajeze companiile IT să se concentreze mai mult pe piața internă și să dezvolte un portofoliu mult mai echilibrat. De asemenea, oferă cadrul și stimulentele financiare pentru o dezvoltare rapidă a industriei și pentru alinierea României la celelalte țări europene care sunt cu un pas înainte în procesul de digitalizare.

În ultimii ani, sectorul IT a început să se îndepărteze de la proiecte exclusiv de outsourcing și să se orienteze către proiecte complexe, cu valoare adăugată din ce în ce mai mare în domenii precum Robotic Process Automation, inteligența artificială, securitatea cibernetică sau cloud computing. În prezent, în România există numeroase companii care lucrează pe tehnologii avansate, furnizând servicii pentru piețe foarte competitive și diverse precum SUA, India și China. Prin creșterea digitalizării, România are o șansă unică de a se califica pentru un rol regional de lider în tehnologie, în special în nișa securității cibernetice. Găzduim deja Centrul European de Competență în Securitate Cibernetică și avem un număr mare de profesioniști calificați în domeniul securității, ceea ce se observă și în numărul tot mai mare de companii de securitate cibernetică care intră pe piață și de companii care deschid divizii de securitate. Pe măsură ce concurența în acest domeniu crește în paralel cu nevoia de recrutare, țara trebuie să investească mai mult în formare și să readucă local resursele umane tehnice din acest domeniu, astfel încât să putem deveni un centru european de securitate.

Dar pentru a face acest lucru, avem nevoie ca specialiștii în tehnologie din diaspora să revină în țară

Estimăm că aproximativ 40.000 de români din domeniul tehnologiei trăiesc și lucrează în străinătate, separat de cei 160.000 care se află în țară. Deși ar putea părea că am reușit totuși să păstrăm destul de mulți dintre ”tehnicienii” noștri, deficitul este de 25.000 de locuri de muncă neocupate în sectorul tehnologic pentru 2021 (de la 15.000 în 2019). Factorii care influențează migrația se împart în două categorii principale: push și pull. Există factori care i-au împins pe oameni să plece din România la un moment dat (cum ar fi contextul social și politic, serviciile publice și infrastructura etc.) și factori care i-au atras în alte țări (cum ar fi oportunități mai bune de angajare). Cu toate acestea, mai mult de 40% dintre respondenții din diaspora din cadrul sondajului nostru recent au declarat că iau în considerare posibilitatea de a se întoarce. Pandemia a adus o ocazie unică pentru românii din străinătate de a-și reconsidera prioritățile. I-a făcut să dorească să se simtă mai aproape de familiile lor, să regăsească sentimentul de ”acasă” și să simtă legătura emoțională strânsă cu locurile, oamenii și valorile familiare.

Din interviurile noastre cu persoanele care s-au întors, am aflat că motivele emoționale nu au fost singurele care au influențat decizia. A fost un melanj, desigur, dar mulți dintre ei au făcut pasul chiar în momentul în care au primit o ofertă interesantă de muncă din România. Mulți dintre ei au fost surprinși să vadă cât de mult se schimbaseră lucrurile în țara lor de origine și că provocările profesionale și condițiile de muncă erau la fel de ridicate ca în alte țări.

La Loginro, credem cu tărie că noi, ca industrie IT&C, avem misiunea de a ne păstra specialiștii acasă, creând nu numai oportunități de angajare, ci și contextul social pe care ni-l dorim cu toții. În opinia noastră, asta înseamnă că ar trebui să ne implicăm puternic în schimbarea mediului social. Cum? Prin educație, prin promovarea unor obiceiuri de muncă sănătoase, prin contribuția la reproiectarea sectorului public, prin găsirea unui sens în ceea ce facem. Tehnologia și oamenii care o construiesc sunt cei care ne pot modela societatea, făcându-ne viața de zi cu zi mai ușoară. Oportunitățile abundă, dar este nevoie de toată lumea pe punte: colaborare la nivel de industrie pentru a realiza împreună creșterea întregii piețe. Acest lucru, la rândul său, va duce la mai mulți angajați mai bine pregătiți, la proiecte mai bune, cu o mai mare amploare, la tehnologii mai complexe, la venituri mai mari și poate la o nouă identitate pentru țară. Una a performanței și a succesului.

Loginro este susținut de peste 35 de companii și asociații, precum Bitdefender, Siemens România R&D, Bosch Engineering Center, DB Global Technology, LSEG România, ANIS, CCIFER, BRCC, Transilvania IT, Aries TM.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − seven =