Back

Eveniment „Programa şcolară pentru opţionalul integrat” – Ora de Știut!

„Ora de știut!” este o disciplină opțională de tip integrat, ca parte a curriculumului la decizia școlii.

Inițiativa a demarat în 2022, printr-un parteneriat dintre Asociația „Măgurele Science Park”, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Consiliul Județean Ilfov și DIGIPEDIA.

Programa integrează domenii de larg interes din cadrul științelor (STEM), având ca tematică generală abordarea unor aspecte științifice ale relației dintre om și mediul terestru și chiar extraterestru. Sunt aspecte corelate cu probleme ale lumii contemporane, dar și cu provocările regăsite în activitatea cotidiană.

Această programă integrează elemente specifice ariilor curriculare Științe și Om și societate (cu precădere din geografie, ca știință a Pământului). Se adresează învățământului gimnazial, cu buget de timp de o oră pe săptămână, cu rolul de a stârni, de crea întrebări, de a genera atitudini pozitive și de a dezvolta motivația interioară pentru învățare.

OBIECTIVE URMĂRITE

Ținând cont de creșterea la nivel global a interesului pentru abordări STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), la locul de muncă se impune necesitatea integrării unor conținuturi inter și trans-curriculare în programele de formare a elevilor încă de la vârste mici.

Elevii care vor parcurge această disciplină opțională vor putea selecta și interpreta corect informațiile din mass-media și online, vor înțelege mai bine mediul și societatea în care trăiesc și vor putea rezolva probleme din viața cotidiană, folosind date și instrumente științifice.

Originalitatea programei „Ora de știut!” derivă din parteneriatele încheiate cu emisiunea DIGIPEDIA (vector de popularizare a științelor, cu sute de ore de emisiuni la dispoziția elevilor și profesorilor) și cu Asociația

„Măgurele Science Park”, un altfel de mediu de învățare, cu tehnologii și metode inovative în educație. Aceste parteneriate înseamnă aplicații practice, resurse didactice moderne, înseamnă contactul cu mediul științific românesc, cu cercetători și antreprenori ce pot deveni modelele de care tinerii au nevoie.

După pilotarea din perioada 2022 – 2023, obiectivul general pentru anul 2024 este obținerea acreditării curriculumului la decizia școlii „Ora de știut!” și scalarea acesteia la nivel național, prin intermediul și sprijinul Ministerul Educației.

REZULTATE 2022

  1. Realizarea documentului „Programa şcolară pentru opționalul integrat „Ora de știut!” cu următoarele competențe generale:
  • Utilizarea terminologiei științifice pentru dezvoltarea unei percepții corecte asupra unor fenomene din mediul înconjurător și societatea contemporană;
  • Rezolvarea unor situații problemă din viața cotidiană, utilizând informații științifice;
  • Adaptarea la noi contexte de mediu înconjurător, dar și social – profesionale, prin corelarea unor procese și fenomene cu informații din domeniul științelor;
  • Domeniile de conținut propuse prin programă sunt:
  1. Curiozitatea – punctul de pornire al cercetării științifice;
  2. De vorbă cu planeta;
  3. Tehnologiile viitorului;
  4. Tendințe în economia mondială;
  5. Omul și spațiul extraterestru.

Programa este realizată în conformitate cu prevederile Metodologiei privind dezvoltarea curriculumului la decizia școlii, aprobată prin OME nr. 3238/2021.

  1. Crearea platformei IT „Ora de știut!” www.oradestiut.ro, care este un instrument IT prin care elevii pot accesa informația existentă și pot participa la diverse cursuri online.
  1. Realizarea de materiale de informare și promovare (afișe, broșuri, roll-upuri, materiale digitale, articole în mass-media), care au fost distribuite în școlile din județul Ilfov, în mijloacele de transport din Ilfov și promovate la evenimentele la care partenerii au fost organizatori/ parteneri.
  1. Organizarea de întâlniri în școlile județului Ilfov cu directori, profesori și elevi pentru a promova inițiativa „Ora de știut!” și a atrage cât mai multe școli în proiectul pilot desfășurat la nivel județean.

REZULTATE 2023

  1. Protocol de cooperare: În 2023, prin Hotărârea Consiliului Județean Ilfov nr. 115/27.04.2023, a fost aprobată încheierea unui protocol de cooperare între Județul Ilfov – Consiliul Județean, Asociația „Măgurele Science Park”, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și RCS&RDS S.A. Ca urmare a acestui protocol, inițiativa „Ora de știut!” a fost promovată în județul Ilfov și în anul 2023, iar interesul școlilor nu s-a lăsat așteptat: peste 30 de școli au transmis dorința elevilor pentru a derula, în regim pilot, inițiativa.
  2. Concursul „Provocarea Minților”, ediția 1: în 2023, a fost organizată prima ediție a concursului „Provocarea Minților”, la care s-au înscris aproximativ 60 de echipe formate din elevii ce au parcurs opționalul. În urma jurizării, primele 10 proiecte au fost selectate, premiate și au fost invitate să participe la Laser Valley Innovation Bootcamp.
  1. Expoziția de la Palatul Parlamentului: în perioada 3-10 mai 2023, a fost organizată expoziția proiectelor înscrise în cadrul Concursului „Provocarea Minților”, în Holul Central de la intrarea S1. Expunerea lor a reprezentat recunoașterea eforturilor tinerilor alături de profesorii de la clasă, dar și o modalitate interactivă de popularizare a acestui opțional integrat.
  1. Eveniment găzduit de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților: la data de 23.05.2023, a avut loc un eveniment- dezbatere ce a abordat, din mai multe unghiuri, tematica: „Programa școlară pentru opționalul integrat”. La acest eveniment, ce a avut loc la Camera Deputaților, în sala Comisiei pentru Învățământ, au participat aproximativ 90 de invitați.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − five =