Back

Interviu cu Conf.univ.Dr. Costin Lianu- Director General- Centrul Antreprenorial Universitar USH PRO BUSINESS

Să ne descoperim comunitatea. Interviu cu Conf.univ.Dr. Costin Lianu- Director General- Centrul Antreprenorial Universitar  USH PRO BUSINESS

Luna aceasta îi urăm bun venit în comunitatea noastră de cercetare, Universitatii Spiru Haret prin Centrul Antreprenorial Universitar USH PRO BUSINESS si Centrul de Tranfer Tehnologic Pro Transfer, USH PRO BUSINESS.

Câteva cuvinte  despre cum a început cariera dumneavoastră.

Cariera mea a avut mai multe etape și planuri. Am pornit de la specializarea de bază, comerț exterior și relatii economice internaționale, lucrând în departamentul de comerț exterior o lungă perioadă de timp, atât în diplomația comercială în exterior, cât și în tară, unde am  coordonat trei cicluri strategice ale Strategiei Naționale de Export: 2005-2015. M-am dedicat astfel susținerii și promovării internaționalizării firmelor românești, în special IMM uri. În paralel cu activitatea practică am urmat o carieră academică în zona comerțului și relațiilor economice internaționale. Punctul de flexiune când am părăsit ministerul, să mă dedic sutinerii IMM-urilor într-o altă manieră, a fost anul 2015, când am creat la Universitatea Spiru  Haret, Centrul Antreprenorial Universitar USH ProBusiness.  De atunci, înțelegând destul de bine dinainte cauzele insuccesului unor exportatori, am pus accentul pe aspectele CDI și modul în care prin mediul academic putem susține inovarea. Am dezvoltat un ecosistem inovativ în jurul centrului format de clustere, start-upuri, acceleratoare de afaceri. Am și propria mea firmă de consultanță și conduc două asociații profesionale strâns legate de promovarea atât a internaționalizării cât și a inovării.

 Numiți câteva dintre proiectele care vă caracterizează cel mai bine, în cadrul Universității.

Centrul Antreprenorial USH ProBusiness mă caracterizează cel mai bine. Este în acelasi timp centru de clusterizare a firmelor exportatoare inovative, centru de transfer tehnologic, centru de digitalizare, accelerator de afaceri, centru de internaționalizare, centru de transfer de cunoștiințe și de comunități de practică, un laborator al experiențelor și dezvoltărilor antreprenoriale.  O structură deschisă și dinamică.

Dacă ați avea posibilitatea financiară să finanțați 2 proiecte strategice pentru  România, ce propuneri ați avea?

  • Refacerea dispozitivului de susținere și promovare a exportului, complet uitat și neglijat, cu consecințe dezastruoase asupra balanței comerciale a României și competitivității firmelor
  • Inovare prin digitalizarea  IMM-urilor combinată cu tranziția verde și sustenabilă

 Care sunt barierele identificate în colaborarea dintre cercetători și reprezentanții mediului de afaceri

Cea mai  mare este că se doresc lumi diferite și nu dezvoltă punți sistematice ci numai accidental. Prin punte sistematică înțeleg comunități de practică, aspect la care am reflectat mereu și publicat. Există și altele ce țin de reglementări, finanțări și designul unor instrumente eficiente de dezvoltarea a colaborării.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 5 =