Back

INTERVIU Miruna Iliescu I „Avem nevoie de fapt de mult mai puține decât ni se spune la TV, în reclame sau pe social media”

  1. Prezintă-te pe scurt pentru cititorii noștri.

Numele meu este Miruna, am experiență de peste 10 ani în comunicarea digitală și sunt fondatoarea a două small business-uri în domeniul digital: inquito, un butic de marketing digital, și estiverde.ro, un magazin online cu produse sustenabile. Am terminat în 2022 un doctorat în comunicare și predau de câțiva ani la SNSPA o materie numită Comunicare organizațională. Prin inquito și estiverde.ro, mi-am dorit de fapt să creez un echilibru între antreprenoriat și responsabilitatea față de mediu, aducând un impact pozitiv la nivel local și global.

2. Ce te-a determinat să te implici în elaborarea unui Local Green Deal la nivel național?

Am vrut să fac parte dintr-un Local Green Deal pentru că sunt conștientă că întreaga noastră societate se confruntă cu probleme serioase de mediu, economice și sociale, care necesită o schimbare fundamentală în modul în care trăim și ne desfășurăm activitățile zilnice. În lumina acestor realități, este evident că trebuie să acționăm împreună în fața schimbărilor climatice pentru a ne putea păstra confortul, fără să pierdem biodiversitatea și mediul natural. Participarea la acest proiect, care este de asemenea relevant pentru mine și pentru companiile pe care le-am fondat, inquito și estiverde.ro, ambele cu sediul în Măgurele, Ilfov, oferă oportunitatea de a promova și de a accelera tranziția către o economie verde și sustenabilă, la nivel local și regional. Am fost atrasă de posibilitatea de a beneficia de sprijinul și colaborarea cu diverse organizații și instituții, atât la nivel local, cât și european. 

3. Cu ce oportunități / avantaje vine la pachet o astfel de inițiativă pentru cetățeni?
Un proiect precum Local Green Deal este esențial atât pentru mediul antreprenorial, cât și pentru societate în general. Consider că oferă oportunitatea de a promova și de a accelera tranziția către o economie verde și sustenabilă, care să aducă beneficii atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare. Prin implicarea într-un astfel de proiect, avem posibilitatea să influențăm politicile și acțiunile la nivel local și regional în direcția unei dezvoltări mai durabile și mai echitabile.

4. La ce trenduri din domeniul sustenabilității vom fi martori în 2024?

Anul 2024 e un an important, cu toții știm asta. Momentan sunt rezervată și îmi păstrez previziunile despre domeniul sustenabilității. Aștept cu nerăbdare rezultatele tuturor alegerilor importante care vor avea loc pe întreaga planetă și sper că populația se va îndrepta spre opțiunile temperate și chibzuite. 


5. Schimbările mari vin din lucruri mici. Tu ce schimbări ai făcut în viața de zi cu zi pentru a fi mai prietenos cu mediul? Oferă-le cititorilor noștri 3 recomandări pentru un stil de viață sustenabil.

Știu că de acum 2-3 ani am spus într-o conversație la Radio Guerrilla că viața la bloc te face să îți dai seama cât de mult gunoi se produce de la ambalaje și tot felul de produse pe care le cumpărăm din supermakert-uri. Cred că a sunat puțin ciudat. Dar am continuat și am mai spus și că am încercat să ne sortăm toate deșeurile, iar pe cele din plastic/carton/sticlă le păstrăm în debara câte o lună întreagă, ca să vedem cu ochii noștri câte se strâng. De la lună la lună, am încercat să reducem cantitățile. A fost un experiment interesant, în care am luat contact direct, la scală reală, cu toată cantitatea de gunoi care se generează doar de la cumpărăturile obișnuite ale oricărei familii. Acum nu mai strângem sacii câte o lună, dar în continuare sortăm deșeurile din bucătărie în recipiente speciale, spălăm toate sticlele și borcanele înainte să le aruncăm.

Din acea perioadă, am păstrat un alt obicei pe care aș vrea să îl menționez – evitarea produselor ambalate în plastic. În încercarea noastră de a reduce sacii de la lună la lună, am căutat produse cu cât mai puține ambalaje inutile. Cu siguranță, aceste ambalaje din plastic au apărut dintr-o nevoie și au rolul lor. Dar atunci când există o alternativă mai sustenabilă, prefer să aleg acele produse fără plastic.

Și, bineînțeles, ultima recomandare și cea mai utilă schimbare în viața de zi cu zi este, până la urmă, să cumpărăm mult mai puține lucruri. Avem nevoie de fapt de mult mai puține decât ni se spune la TV, în reclame sau pe social media. Să consumăm și să cumpărăm cât mai puțin înseamnă mai puține resurse folosite și mai multă viață rămasă pentru planetă. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 17 =