1.Povestiți-ne pe scurt despre voi. Cum a început totul?
În 1994, ca răspuns la cererea de tehnologizare a economiei românești, S&T AG a pus bazele S&T România, remarcându-se prin introducerea pe piață românească a unor tehnologii și soluții noi de business, dar și prin proiectele de referință generate prin utilizarea lor. Grupul internațional S&T AG din care face parte S&T România este un furnizor de soluții IT cu peste 5.000 de angajați, care operează în 32 de țări din întreaga lume. Majoritatea acțiunilor S&T AG sunt deținute în regim de freefloat (68%), o parte sunt detinute de fonduri de investitii precum Allianz Global Investors GmbH si BNP Paribas Asset Management iar restul se află în proprietatea Ennoconn Corporation, subsidiară a companiei taiwaneze Foxconn – în prezent cel mai mare producător mondial de componente electronice pentru companii de tehnologie din intreaga lume. Printre clientii Foxconn se numara companii precum Apple, Hewlett Packard şi Dell.
În 2019, compania a aniversat 25 de ani de activitate pe piața locală, cele mai mari companii private, dar și numeroase instituții publice modernizându-și infrastructură hardware și software cu ajutorul nostru.
2. Care este cel mai mare proiect implementat de către compania voastra?
E dificil de menționat un singur proiect deoarece în toți acești ani de activitate, compania a implementat proiecte care la momentul respectiv au reprezentat un vârf de lance în procesul de digitalizare a României. Aș putea menționa spre exemplu proiectul de implementare a sistemului de tarifare integrat pentru transportul public din București, asta după ce compania implementase deja plata cu cardul bancar contactless la Metrorex. Recent, S&T a câștigat contractul pentru realizarea unei biblioteci virtuale educaționale (EduLib), recent atribuit, acesta fiind cel mai mare proiect apărut în România de foarte mult timp. În viitor, ne așteptăm ca majoritatea instituțiilor și companiilor din România să caute soluții ca să-și adapteze procesele interne pentru a permite o mai bună colaborare care să integreze telemunca și să faciliteze sprijinul oferit între departamente.
3. Cum dezvoltați un produs/serviciu de acest tip în România?
Principalele linii de business ale S&T România sunt Infrastructura și Soluțiile de business. Finanțarea pentru serviciile dezvoltate este asigurată atât din surse propii, cât și din cadrul grupului. Avem consultanți cu experiență de peste 10 ani în diverse arii de activitate, aceștia fiind specializați în analiza organizației și a vulnerabilităților, proiectare, implementare, administrare, suport, întreținere și servicii de outsourcing, disponibili 24×7. În ceea ce privește finanțarea, aș dori să menționez că 2021 a reprezentat pentru noi un an excepțional, cash flow-ul operational a fost îmbunătățit cu peste 100%, iar avansul profitului net se apropie de 400%.
4. V-ați vedea colaborând cu un centru de cercetare pentru dezvoltarea unui produs/serviciu?
Sigur, chiar ne dorim astfel de colaborări cu centre si institute de cercetare. De altfel, la nivelul grupului, Kontron oferă soluții tehnologice de ultimă generație și servicii pentru aplicații IoT și Industry 4.0, parte din soluțiile respective fiind rezultate in urma colaborării cu diferite centre de cercetare. Dorim să identificăm și în România parteneri cu care să demarăm proiecte în colaborare.
5. Din punctul dvs. de vedere, care ar fi barierele în dezvoltarea de parteneriate și proiecte dintre mediul de cercetare și cel de business?
Cercetarea și inovarea joacă un rol decisiv în generarea creșterii macroeconomice. Partenerii ar trebui să identifice direcții de acțiune care să fie determinate de prioritățile contextului în care ne aflăm, o barieră fiind lipsa unei viziuni comune. În plus, institutele de cercetare din România s-au restrâns semnificativ în ultimii ani, multe dintre ele având dificultăți majore în susținerea activităților pe care le desfășoară. Pe de altă parte, deși programele de cercetare şi dezvoltare evoluează foarte greu, iar resursa umană din învăţământ îmbătrâneşte, există din fericire un mediu academic care încă produce rezultate remarcabile. Noi avem în cadrul S&T programe prin care studenții pot efectua stagii de practică în cadrul companiei noastre și îi încurajăm pe colegii noștri să participe la concursuri naționale și internaționale, uneori aceștia obținând rezultate excepționale. Anul trecut am avut un coleg care s-a clasat pe locul I la etapa internaţională a concursului C3 Global Cloud Skills v-Tour, care are ca scop selectarea celui mai bun profesionist care activează în momentul de faţă în domeniile Cloud, Data & AI sau Developer la nivel global.
De asemenea, chiar dacă există bariere precum costurile ridicate ale brevetării în UE şi mobilitatea redusă a cercetătorilor, parteneriatele dintre mediul de cercetare si cel de business au capacitatea de limita aceste neajunsuri. S&T este interesată să identifice cât mai multe oportunități pentru dezolvarea de astfel de parteneriate, aceasta fiind o direcție strategică pentru noi, atât în România, cât și pe plan global.