Entitate: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM)
Utilizare:
Biomasa de drojdie obținută prin acest procedeu poate fi utilizată ca aditiv furajer, cu efect benefic asupra sănătății animalelor.
Descriere:
Procedeul de adaptare a tulpinii de drojdie Kluyveromyces marxianus NRRLY1195 constă în cultivarea succesivă, în condiții de aerobioză, pe medii de cultură de tip permeat de zer acid îmbogățit cu două surse de azot, și o sursă de potasiu, extract de drojdie, în 20 de etape succesive, reprezentând inocul pentru următorul mediu de permeat de zer acid îmbogățit cu două surse de azot și o sursă de potasiu în concentrații duble, extract de drojdie, în 30 de etape succesive, reprezentând inocul pentru următorul mediu de zer acid hidrolizat, îmbogățit cu o sursă de potasiu, în 30 de etape succesive pentru multiplicarea drojdiei cu acumulare de biomasă, care se recoltează după perioada de fermentație și se usucă prin liofilizare.
Domeniu: Zootehnie, Protecţia mediului.
Avantaje / Oportunități:
- Valorificarea unui produs secundar de la fabricarea brânzeturilor prin bioconversie în produse cu valoare adăugată;
- Biomasa de drojdie recuperată este o sursă valoroasă de proteine, enzime și vitamine, care poate fi utilizată ca aditiv furajer cu efect imunomodulator;
- Este un procedeu cu impact ecologic. Utilizarea acestui produs secundar industrial diminuează atât deversarea zerului ca efluent în mediul înconjurător cât și pericolul poluării.