Cu precădere în ultimii ani, sustenabilitatea a fost propulsată la rangul de problemă discutată pe scară largă de autorități și experți, pe toate canalele de comunicare.
Deși încă există foarte multe persoane asupra cărora conceptul de tranziție verde încă nu are impactul scontat, există, în contrapartidă, numeroase entități care militează în favoarea acestui subiect, prin diverse inițiative și proiecte dedicate, care ajută societățile să obțină un mod de viață durabil, astfel încât activitatea umană să nu mai pună în pericol planeta.
Unul dintre aceste proiecte este SMEs engagement for a GREEN transition, proiect co-finanțat de Comisia Europeană, care oferă sprijin IMM-urilor către o tranziție verde și digitală în vederea implementării de acțiuni care vizează direcționarea economiei locale din Torino (Italia) și Ilfov (România) către o cale durabilă și incluzivă. Acest lucru se traduce prin crearea de noi locuri de muncă, atenuarea problemelor socio-economice generate de impactul crizei Covid-19 și accelerarea unei redresări mai ecologice și mai echitabile la nivel local.
Obiectivele principale ale acestui proiect sunt crearea unor Pacte Verzi Locale (Local Green Deals) în România și Torino, precum și sprijinirea IMM-urilor de a se adapta economiei circulare.
Pentru că tot auzim în jurul nostru folosindu-se termenul de Local Green Deal, este important să îi înțelegem sensul.
Un Local Green Deal este o mobilizare de forțe – atât pe verticală, cât și pe orizontală. Pe scurt, este o abordare de guvernare prin care se setează obiective de sustenabilitate și se dezvoltă planuri de acțiune în concordanță cu direcțiile administrative și politice.
Un Local Green Deal trebuie să abordeze probleme de interes precum economia, schimbările climatice, dobândirea de noi skill-uri, incluziunea socială etc. Practic, el trasează priorități pe termen lung pentru oraș și promovează schimbarea culturală prin stimularea tututor cetățenilor în procesul decizional și în cel al găsirii de soluții.
Până acum, în cadrul proiectului SME4GREEN, am realizat unul dintre cele mai importante puncte – am efectuat o analiză a cadrului legislativ și a documentelor strategice și programatice ale celor două regiuni (București-Ilfov și Torino). Am înțeles, astfel, că pentru a adapta politicile publice la viața de zi cu zi a oamenilor, toate orașele trebuie să coopereze și să își coordoneze politicile și instrumentele și cu zonele suburbane și rurale în ceea ce privește poltica de locuințe, zonele comerciale, mobilitatea, serviciile și infrastructura verde, sistemele alimnetare locale și regionale, dar și furnizarea de energie. De asemenea, timp de câteva luni am menținut un dialog cu cei mai importanți stakeholderi, pe care i-am adus la aceiași masă pentru a colabora cu autoritățile.
La Open Call-ul pe care noi l-am lansat, au răspuns peste 45 de actori locali care s-au arătat interesați de acest subiect. Între aceștia regăsim 37 de IMM-uri și antreprenori sociali din mai multe domenii relevante, 3 autorități publice și 6 organizații non-guvernamentale. Ceea ce este esențial de menționat este faptul că încă nu este timpul pierdut pentru a contribui la realizarea acestui pact, așa că te poți înregistra în în continuare, completând acest formular. Vei intra astfel în legătură cu noi și cu ceilalți membri din Local Steering Group și vei afla modalitățile prin care îți poți pune la bătaie expertiza pentru a defini direcțiile importante ale acestui pact.
Următorul pas din proiect este ca membrii comitetului director, al grupului care va elabora Pactul Verde Local, să participe la un workshop internațional la Torino, în care vor asimila cele mai importante informații despre cum ar trebui să arate un astfel de Pact, și despre strategiile smart de a planifica activități, de a determina responsabilitățile și modalitățile de verificare. Ulterior, vom organiza un workshop în România, unde vor participa toți membrii din Local Steering Group, care vor discuta aplicat despre ce preverderi vor fi introduse în Pactul Verde Local de la nivelul regiunii noastre.
În urma acestor acțiuni, vom concepe primul draft de Pact Verde Local, care va fi revizuit, finalizat și semnat. Pentru a încuraja companiile private să participe în activitățile proiectului, dar și pentru a le ajuta să facă și ele la rândul lor pași importanți către o tranziție verde, am creat un mix de sesiuni de mentorat și training-uri speciale pentru ei. Vor beneficia de mentorat în managementul inovării, dar și de sesiuni de training despre cum se pot organiza campanii de crowdfunding pentru a lansa pe piață produse sau servicii „verzi”. De asemenea, se vor susține câteva workshop-uri online cu teme diverse: sustenabilitate, investiții și finanțări hybride, mecanisme de finanțare a inițiativelor eco, dar și modalitatea de accesare a fondurilor europene relevante pentru IMM-uri.
Încurajarea tuturor cetățenilor de a participa la formularea de soluții pentru o guvernare eficientă, bazată pe incluziune și colaborare, rămâne, deci, un scop în sine, în vederea creării unui viitor sigur și prietenos cu mediul.