
Cercetători:
dr. ing BUNEA Florentina
Scurtă descriere a proiectului de cercetare și tipul de problemă pe care îl poate rezolva:
Hidroenergia reprezintă mai mult de 70% din toată producția de energie regenerabilă. Pentru a asigura eticheta verde, furnizorii de energie și producătorii de hidro-echipamente trebuie să răspundă la preocupările de mediu legate de funcționarea hidrocentralelor și să inițieze acțiuni pentru reducerea impactului hidrocentralelor asupra mediului.
I-TURB este un sistem de aerare a apei care trece prin turbine hidraulice. Aerul este injectat prin orificii calibrate, concepute pentru a maximiza transferul de oxigen dizolvat pentru un debit de aer impus și cu un consum minim de energie

Soluția iTURB poate fi implementata la instalațiile hidroelectrice echipate cu turbine Francis, Kaplan, Bulb, sau Helix, unde oxigenul dizolvat în aval de CHE este mai mic de 5 mg/l (mai ales în zonele tropicale sau lacuri de acumulare cu volume mari), pentru a face posibilă viața acvatică în râurile din avalul hidrocentalelor.
Care era anterior/ este în prezent soluția pentru problema identificată?
Soluțiile cunoscute pentru aerarea apei turbinate prin hidrocentale se concentrează pe cantitatea de aer introdusă. Toate aceste tehnici de aerare implică modificări ale rotorului sau ale pieselor aflate în imediata apropiere și nu folosesc injectarea de bule fine, calibrate. Celelalte tehnici sunt intruzive; implementarea lor în turbine implica modificări majore ale structurilor existente.
Toate soluțiile existente sunt mai scumpe în comparație cu soluția iTURB.
Alte avantaje:
- Se păstrează performantele hidraulice ale turbinei,
- Este ușor de implementat, atât în turbine noi, cât și în turbine în funcțiune – în perioada de întreținere a turbinei,
- Costurile de implementare sunt mai mici decât alte soluții de aerare,
- Sistemul asigură un transfer optim de oxigen prin injectarea aerului dispersat,
- i-TURB este condus de un modul de control automat pentru a minimiza consumul de energie necesar pentru aerare,
- Aerarea se poate face fără costuri energetice atunci când presiunea din interiorul turbinei este mai mică decât cea atmosferică, în caz contrar se declanșează aerarea forțată.
De ce soluția asta?
Pentru ca era nevoie de un sistem de detecție portabil, stabil și sensibil, care sa măsoare în timp real diverse probe lichide şi care să dea un rezultat rapid.
În ce domenii ar putea fi aplicată/ a fost aplicată?
Principalele companii care ar putea fi interesate sunt: General Electric Hydro, Voith Hydro, Andritz Hydro, China Three Gorges Corporation etc și si orice operator de centrala hidroelectrica.
Eurasian Patent no 036765/17.12.2020 B1
Brevet OSIM RO 132390 B1/30.06.2023
Contact
Persoana de contact din partea echipei MSP: Irina Ghineț
Email: [email protected]
Telefon: +40742.922.154