Dana Popescu este Cercetător științific grad III, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFM) din Măgurele, partener MSP.
Ea este una din cele patru cercetătoare din România care a fost desemnată câștigătoară a celei de-a XII-a ediții a competiției L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, cu scopul de a sprijini comunitatea științifică din România. Cele patru burse private în valoare totală de 188.000 de lei vor fi investite în proiectele de cercetare cu care s-au înscris în competiție cele patru câștigătoare.
Prin proiectul ei, Dana și-a dorit să ajute companiile care își desfășoară activitatea în online și întâmpină dificultăți în stocarea și accesarea rapidă a datelor. Depozitarea datelor cu ajutorul acesteia are drept țintă orice informație care necesită stocarea, și conform spuselor ei, poate avea aplicabilitate și în sistemul medical electronic.
Haideți să o cunoaștem mai bine!
1.Cum arată o zi din viața ta ca cercetător
Ați auzit vreodată de Vision Board. Pe al meu apare în acest an scris mare „AGENDA”. Este un cuvânt cu înțelesuri multiple: jurnalul zilnic al gândurilor și agenda obiectivelor din anul în curs. Cea din urmă este ghidul zilnic din activitatea de cercetare. Aproape în fiecare dimineață am o ședință cu cel mai important subordonat al meu: eu. Îmi încep ziua cu un plan de acțiune. Acest plan este în strânsă legătură cu obiectivele stabilite la începutul anului. Bineînțeles că pe parcurs mai apar și lucruri de făcut care nu sunt în acea listă primordială. Iau lucrurile așa cum vin ele, în ordinea importanței lor. Fiecare obiectiv este împărțit în bucățele ușor de digerat, astfel încât să nu mă simt copleșită. Atunci când ceea ce mi-am propus să fac este clar, îmi este mai ușor să-l implementez. Dacă apare un blocaj, las acea activitate pentru mai târziu și o încep pe următoarea. Am observat că sunt mai eficientă dacă am mai multe acțiuni din care să-mi pot alege. Lista de la început de zi cuprinde atât partea de cercetare, cât și partea administrativă. Atunci când îmi programez un experiment, ziua se poate lungi până după apusul soarelui. Planificarea mă ajută să-mi îndeplinesc mai bine obiectivele și să reduc consumul de energie inutil.
Aproape în fiecare dimineață am o ședință cu cel mai important subordonat al meu: EU.
2.Felicitări pentru bursa primită în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”.
Explica-ne mai detaliat în ce constă soluția ”Noi tipuri de memorie pentru stocarea datelor, care nu necesită alimentare cu energie electrică”.
Avem în vedere dezvoltarea de memorii folosind o clasă nouă de materiale în care interacția spin orbită este semnificativă în comparație cu semiconductorii uzuali folosiți în electronică. Este vorba despre o memorie nevolatilă bazată pe un circuit logic de tip NAND, utilizând cuplajul spin orbită de tip Rashba. În aceste memorii datele persistă și fără alimentare cu energie electrică. Datele pot fi șterse sau reprogramate. Memoria flash se implementează de obicei pe cipuri electronice rapide și fără părți în mișcare, ca de exemplu carduri SD, USB-uri, SSD-uri si alte dispozitive. Memoriile NAND se găsesc și în telefoane sau tablete. Depozitarea datelor cu ajutorul acesteia are drept țintă orice informație care necesită stocarea, de exemplu sistemul medical electronic. Puterea de a accesa informația mai rapid se traduce în succes.
În acest moment, costurile pentru memorii flash sunt ridicate – de 5-8 ori mai ridicate decat dispozitivele de stocare în medii magnetice. Se dorește o viteză mai mare de accesare a datelor, scăderea costurilor și creșterea densității. Aici intervenim noi, în dorința de a ajuta cât mai multă lume să folosească mai puțină electricitate, să avem produse mai mici cu o durată de viață mai mare, care să producă mai puțină căldură. La o memorie NAND, dureză mai puțin timp să ștergi și să scrii date noi, iar capacitatea de stocare este mai mare decât în cazul memoriilor flash de tip NOR.
3. Un sfat pentru o viitoare cercetătoare
Succesul vine în timp. Prin modul în care am fost crescută, mi-am dorit ca totul să se întâmple acum, repede. În cercetare nu merge așa. Am învățat să am răbdare. Cel mai important ingredient al succesului este perseverența. Fiecare are soluția lui câștigătoare. A mea este strâns legată de entuziasmul pentru obiectivele mele, dedicare zi de zi și multă muncă.
1 comentariu
Uneori ma gandesc daca tara si-ar mai gasi in prezent niste directii de nisa in tehnologie, industrie.