Back

Zaya AI, startup-ul care aduce inteligența artificială în diagnosticul patologic. Pornește o rundă de finanțare de 600.000 de euro

Zaya AI este un startup românesc care a creat o platformă de telepatologie dedicată medicilor și care oferă soluții asistate de inteligență artificială pentru diagnosticul în anatomia patologică. În momentul de față lansează o rundă de finanțare de 600.000 de euro.

Zaya AI este un startup fondat în 2020 la București de Cristian Mogodici (MBA și antreprenor în serie), Sabina Zurac (profesor dr. patologist), Mihai Trăscău (expert AI și lector AI la Universitatea Politehnica din București) și alții. Echipa numără 16 profesioniști, de la cercetători în anatomie patologică, ingineri de machine learning și dezvoltatori de software.

Cu ajutorul Zaya AI, viziunea este de a crea o inteligență artificială virtuală care să funcționeze ca un expert specializat în patologie care sporește capacitatea experților de a oferi diagnostic rapid și precis de la distanță. Compania îmbină știința patologiei cu inteligența artificială și tehnologii de deep learning pentru a diagnostica mai bine bolile și reduce timpul de diagnosticare.

Zaya AI este o nouă generație de instrumente AI de diagnosticare în anatomie patologică bazate pe date specializate pentru reducerea timpul de diagnosticare, reducerea costurilor laboratoarelor, reducerea erorilor umane și îmbunătățirea rezultatelor pacienților. Cu Zaya AI, patologii pot diagnostica mai multe cazuri, pot diagnostica un caz mai rapid și accesa oricând și de oriunde imaginile biopsiilor de țesut.

În momentul de față, Zaya AI are o bază de date impresionantă de imagini digitalizate ale țesuturilor mai multor patologii, aproximativ 500.000 de cazuri și milioane de imagini de țesut. De asemenea, modelele AI au ajuns la performanțe similare experților patologi. Produsele Zaya AI sunt la nivel de pregătire tehnologică 7 pe scara NASA (n.r. – care are 9 niveluri), ceea ce înseamnă că sunt prototipuri testate și demonstrate într-un mediu operațional, precum spitalele și laboratoarele de anatomie patologică.

Utilizatorii finali ai Zaya AI sunt medicii patologi, în timp ce clienții sunt spitalele, laboratoarele de patologie, clinicile medicale private și producătorii de scanere digitale pentru anatomie patologică.

Problema identificată de echipa Zaya AI e faptul că pacienții se confruntă cu o listă de așteptare lungă înainte de un diagnostic precis, pentru că există un deficit la nivel mondial de patologi. Astfel, necesarul ar fi de 10 specialiști la 100.000 de persoane, în timp ce media UE este de 3 patologi, iar în Germania sunt 2 patologi la 100.000 de persoane.

În plus, diagnosticul este o practică destul de costisitoare, realizată de medici de înaltă specializare, ceea ce duce la costuri crescute pentru spitale, clinici și laboratoare. Pentru că piața are un deficit de specialiști, erorile de diagnosticare cauzate de oboseală pot fi multe.

Rundă de finanțare de 600.000 de euro

Zaya AI lansează o rundă de finanțare inițială de 600.000 de euro pentru a putea finanța dezvoltarea soluției de inteligență artificială pentru comercializare, pentru a primi CE mark și autorizația FDA pentru un software SaMD-software ca dispozitiv medical de Clasa a II-a pentru diagnosticul IVD in vitro.

Până în momentul de față, Zaya a primit licența de a funcționa ca laborator de diagnostic patologic de la autoritățile sanitare din România, există clienți care folosesc platforma AI în scopuri de diagnosticare, iar în 2022 echipa a primit un grant de 200.000 de euro din partea programului Innovation Norway pentru a dezvolta modele AI până în stadiul de comercializare.

Fondurile din runda de finanțare vor fi utilizate pentru cercetarea și dezvoltarea de noi modele AI pentru boli oncologice, pentru a parcurge pașii necesari spre a primi CE-mark, SaMD-Software ca dispozitiv medical, autorizația de Clasa a II-a de la EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor), autorizația FDA din Statele Unite și pentru a înregistra brevete sau drepturi de proprietate intelectuală pentru modelele noastre AI, precum și a obține autorizarea pentru standardele ISO necesare”, spune fondatorul Zaya AI, Cristian Mogodici.

Piața totală de servicii și țintele Zaya AI

În momentul de față, piața de servicii în anatomie patologică a atins 54 de miliarde de dolari în 2021, cu un CAGR de 7%, iar soluțiile de telepatologie și patologie digitală AI au atins 2 miliarde de dolari, cu un CAGR de 14%. Conform Zaya AI, în câțiva ani, piața de patologie digitală va deveni cea mai importantă parte din piața de servicii în anatomie patologică.

Pentru Zaya AI, țintele sunt piețele din SUA, UE, Canada, Marea Britanie, Elveția, India și China. Zaya își propune să ajungă la 300 de clienți, care constau în spitale și laboratoare de patologie, în următorii 5 ani și venituri de 18 milioane de dolari.

Beneficiile Zaya AI

Conform fondatorilor Zaya AI, produsul poate avea mai multe beneficii pentru specialiștii din piață:

  • Accelerează primirea diagnosticului de catre pacient;
  • Reduce erorile umane cauzate de oboseală;
  • Crește productivitatea laboratoarelor/secțiilor de anatomie patologică;
  • Reduce costurile laboratoarelor/secțiilor de anatomie patologică;
  • Asistență în sarcini repetitive;
  • Creșterea preciziei în diagnostic patologic;
  • Rezolvă provocări complexe în diagnosticul în anatomie patologică.

Până acum, Zaya AI a fost folosit ca platformă de telepatologie pentru diagnosticarea la distanță, pentru diagnosticul AI al tuberculozei care a obținut rezultate la egalitate cu experții patologi, dar și pentru diagnosticul AI al carcinomului urotelial. Planul Zaya AI e să dezvolte 20 de noi modele AI pentru diagnosticul diverselor patologii oncologice, dermato-patologice și a bolilor infecțioase.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × two =