S2B | Cercetarea și inovare: Despre știința de înaltă calitate

  • 12-07-2020
day
:
hr
:
min
:
sec

Continuam initiativele de tip DIALOG CU COMUNITATEA MSP, prin care dezvoltam comunitatea (universitati, organizatii de cercetare, mediul de afaceri si autoritati) si cream punti de legatura intre actorii acestei comunitati.

Invitatul nostru este dl. Ionuț Marius Enculescu – Director General al INCDFM, cu care am discutat despre o metodă de cercetare ce oferă un set larg de date privind compoziția chimică a materialelor la suprafață, metodă ce include o analiză compozițională prin tehnici de spectroscopie de fotoelectroni, dar și despre rolul important pe care îl joacă un institut de cercetare în economie.

O caracteristică importantă pentru mediul de cercetare este că aceasta se axează pe un orizont de timp mult mai îndelungat: ”Ca să dezvolți un produs sau o tehnologie nouă s-ar putea sa ai nevoie de 5 – 10 ani, timp care mulți actori din zona afacerilor nu sunt dispuși să aștepte”.

Astăzi dezbaterea on-line cu și despre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM –https://infim.ro/).

Ecosistemul din România (instituții de cercetare publice, instituții private, educația, clustere) este unul fragil care necesită multă atenție și răbdare pe un termen mult mai îndelungat, care, spune dl. Enculescu este una (n.r răbdarea) ce ne-a lipsit cel mai mult. Totodată, a lipsit și disponibilitatea de a investi în cercetare pe termen lung, iar o inițiativă de tipul Asociatiei Măgurele Science Park ar trebui să fie un model pentru inițiative similare, funcționale și producătoare de valoare adăugată. https://www.youtube.com/embed/ZkhxIZitZZk