Județul Ilfov are un potențial de creștere pe zona de inovare în următorii ani, în contextul în care generează 8% din veniturile totale la nivel național din industria activităţilor de servicii în tehnologia informaţiei (IT), potrivit unei analize realizată de Asociația „Măgurele Science Park“.
Această evoluție plasează județul în top 3 regiuni la nivel național, după București (46%) și Cluj (21% din venituri).
Din punctul de vedere al evoluţiei veniturilor generale ale întregului domeniu, firmele din domeniul IT cu sediul în judeţul Ilfov au înregistrat o creştere de 18% in ultimii 2 ani comparativ cu anii anteriori.
La nivel naţional, aproape 80% din veniturile generate de industria activităţilor de servicii IT, sunt generate de agenți economici din cinci judeţe din România.
Potrivit analizei Măgurele Science Park, se remarcă faptul că cel mai important centru IT din România, este cel format în jurul regiunii Bucureşti – Ilfov, care generează 54% din business. Creşterea valorică înregistrată de companiile din regiunea Ilfov în ultimii doi ani, este de peste 0,6 miliarde de lei, pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului.
Din punctul de vedere al evoluţiei veniturilor generale ale întregului domeniu, deşi procentual firmele din domeniul IT cu sediul în judeţul Cluj au înregistrat o creştere de peste 63% în anul 2018 raportat la anul 2016, iar cele din judeţul Iaşi de peste 66% în acelaşi interval de timp, cu doar 16% creştere a veniturilor, regiunea Bucureşti – Ilfov, continuă să- şi mărească uşor avansul faţă de acestea. Creşterea valorică înregistrată de companiile din regiunea Bucureşti – Ilfov în ultimii doi ani este de peste 1,8 miliarde de lei, fiind superioară celei din judeţul Cluj – 1,6 miliarde lei şi net superioară celei din restul judeţelor dezvoltate: Iaşi 449 milioane lei, Timiş 392 milioane lei şi Braşov 109 milioane lei.
La nivel national, din top 25 companii din domeniul IT în funcţie de cifra de afaceri obţinută ,o singură companie are capital majoritar românesc, restul de 24 sunt deţinute de companii sau de persoane fizice de altă naţionalitate. Cele mai multe companii de top din România au capital majoritar american (6), pe locul doi se află cele cu capital majoritar olandez (5), iar locul 3 este împărţit între cele cu capital majoritar britanic, francez şi german (câte trei fiecare).
Din punctul de vedere al tendinței de creștere, industria IT a luat amploare în Județul Ilfov începând cu anul 2004, primul an în care s-au înfiinţat în Ilfov peste 100 entităţi şi după un scurt declin cauzat de criza financiară din anii 2009 – 2010, şi-a atins apogeul în anul 2017, când au fost înfiinţate peste 210 de astfel de companii. Practic, dintre cele aproximativ 1.647 de companii de IT care activează în prezent în mediul de afaceri din Ilfov, un sfert au fost înfiinţate în ultimii trei ani.
Asociația „Măgurele Science Park“ continuă proiectele de colaborare cu mediul de afaceri și dezvoltă parteneriate cu firme inovative, atât multinaționale cât și companii antreprenoriale, cu scopul promovării expertizei dar şi a nevoilor acestora de colaborare către comunitatea de cercetare și/sau autorități. Obiectivul Asociației „Măgurele Science Park“, este dezvoltarea comunității în jurul obiectivului investițional Parc Științific și Tehnologic “Măgurele Science Park” și crearea de legături de colaborare între toți actorii comunității, în scopul valorizării rezultatelor activității de cercetare.
Un pilon important al acestei comunități, este format din reprezentanții mediuluide afaceri (IMM, firme mari, multinaționale, antreprenori, start-up-uri). Astfel, căutăm în mod activ firme pentru crearea de parteneriate prin care să identificăm nevoile și competențele tehnologice ale mediului privat şi să le promovăm către comunitatea de cercetare.