Back

Asociația ,,Măgurele Science Park” dezvoltă parteneriate cu mediul de afaceri

Asociația “Măgurele Science Park” (MSP) continuă proiectele de colaborare cu mediul de afaceri și dezvoltă parteneriate cu firme inovatoare, atât multinaționale cât și companii antreprenoriale, cu scopul promovării expertizei dar și a nevoilor acestora de colaborare către comunitatea de cercetare și/sau autorități. 

 Obiectivul MSP este dezvoltarea comunității în jurul conceptului investițional “Măgurele Science Park” și crearea de legături de colaborare între toți actorii comunității, în scopul valorizării rezultatelor activității de cercetare. 

“Un pilon important al acestei comunități este format din reprezentanții mediului de afaceri (IMM, firme mari, multinaționale, antreprenori, Start-up-uri). Astfel, căutăm în mod activ firme pentru crearea de parteneriate prin care să identifice nevoile și competențele tehnologice ale mediului privat, să le promoveze către comunitatea de cercetare și autorități”, au declarat reprezentanții MSP. 

Din experiența MSP până în prezent, este importantă stabilirea unor puncte de interes comune între mediul de business și cel din cercetare, astfel încât prin relațiile de colaborare ulterioare să fie sprijinită dezvoltarea mediului de afaceri, economiei regionale și creșterea competitivității prin transfer tehnologic și inovare. 

Potrivit MSP, inovarea este foarte importantă pentru mediul de afaceri întrucât atunci când o firmă dezvoltă proiecte de cercetare în colaborare, are o șansa mult mai mare să genereze produse cu valoare adăugată în nișe de piață pe care alți concurenți nu le exploatează.  

Prin crearea de parteneriate cu mediul de afaceri, MSP își propune să reducă din barierele care stau în calea colaborării dintre cercetători și antreprenori. 

O primă barieră se referă, potrivit concluziilor din cadrul dezbaterilor realizate de MSP cu mediul de business și de cercetare, la diferențele de mentalitate și de viziune între firme și instituțiile de cercetare.

O altă barieră o constituie lipsa ofertelor concrete de cercetare (dinspre universități, institute naționale de cercetare) către companii. Ca soluție, institutele de cercetare pot să se adreseze companiilor, să le înțeleagă nevoile și să le ofere servicii de cercetare. 

În acest context, MSP coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov cu scopul creării unui context propice pentru crearea  Parcului Științific și Tehnologic „Măgurele Science Park”. 

Proiectul vizează coagularea administrației locale, a zonei de educație și a celei de afaceri în vederea creării unui HUB de inovare, care să atragă proiecte locale și internaționale.

Concret, obiectivul MSP este să dezvolte economia inovativă, prin sprijinirea valorizării rezultatelor C&D și ale sistemelor de Spin-off din cadrul universităților și al institutelor de cercetare cât și participarea la crearea culturii relevante în acest domeniu. 

Despre Asociația „Măgurele Science Park” (MSP) Asociația Măgurele Science Park, care are ca membri fondatori Consiliul Județean Ilfov, Primăria Orașului Măgurele și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, are ca scop stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și al inovării. Din 2019, Universitatea Politehnică din București și Universitatea din București au devenit membri asociați ai MSP.

AGERPRES: 2 IULIE 2020

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 3 =