Back

COMPOZIȚIE DE BIOSTIMULANT PENTRU PLANTE PE BAZĂ DE LÂNĂ ȘI PROCEDEU DE OBȚINERE

Entitate: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM)

Utilizare:

Biostimulanții sub formă de hidrolizate proteice de la cultivarea unor fungi keratinolitici pe medii ce conțin drept sursă de carbon și energie deșeuri de keratină (lână) sunt utilizați pentru efectele benefice exercitate asupra creșterii plantelor.

Descriere:

Hidrolizatele proteice sunt amestecuri de polipeptide, oligopeptide și aminoacizi obținute prin hidroliza parțială a unor surse proteice. Hidrolizatele proteice fac parte din categoria biostimulanților, compuși care susțin creșterea și dezvoltarea plantelor, îmbunătățind calitatea și cantitatea recoltelor. O sursă importantă o reprezintă deșeurile de keratină (lâna de oaie, pene de la fermele avicole), care sunt hidrolizate prin acțiunea fungilor keratinolitici. Etapele procesului de tratare a plantelor cu hidrolizate proteice sunt următoarele:

  • Cultivare pe mediu cu deșeuri de keratina (lână) a tulpinilor keratinolitice selectate;
  • Prelucrarea lichidelor de cultură la finalul perioadei de incubare;
  • Cultivarea plantelor și aplicarea schemei de tratament cu hidrolizate proteice;
  • Recoltarea și măsurarea parametrilor de interes (greutatea și înălțimea plantei, dimensiunea rădăcinii, numărul de frunze etc.).

S-a constatat că aplicarea tratamentelor cu hidrolizate proteice provenite de la cultivarea tulpinilor keratinolitice pe medii cu deșeuri keratinice a stimulat semnificativ creșterea și dezvoltarea plantelor. 

Domeniu: Agricultură, Zootehnie

Avantaje / Oportunități:

  • Oferă soluții tehnologice curate pentru valorificarea deșeurilor keratinice;
  • Este un exemplu de aplicare a principiilor economiei circulare, un deșeu agro-industrial fiind valorificat și returnat în agricultură;
  • Dezvoltarea unor biotehnologii cu impact asupra calității și dezvoltării economice.

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =