Back

Conferința finală a proiectului „CONNECT – Dezvoltarea publică locală prin inovare și conectarea părților interesate” a gravitat în jurul colaborării și inovării

În data de 23 iunie 2023, Asociația Măgurele Science Park” (MSP) a organizat conferința finală a proiectului „CONNECT – Dezvoltarea publică locală prin inovare și conectarea părților interesate”, găzduită la STUP by BT. Evenimentul a reușit să aducă laolaltă aproximativ 100 de participanți, atât din sectorul privat, cât și din cel public și din societatea civilă.

În deschiderea evenimentului, echipa de lucru a punctat pe scurt indicatorii proiectului:

1.  A fost elaborat un studiu de documentare despre capacitatea actorilor comunității locale de a susține procesul de dezvoltare a ecosistemului de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) și exemple de bune practice identificate la nivel european;

2. 10 persoane din echipa MSP au beneficiat de un curs de formare certificat și recunoscut la nivel internațional – Transfer tehnolgic și comercializare”;

3. 19 actori din mediul de business au aderat la comunitatea MSP;

4. 15 actori din mediul de cercetare au aderat la comunitatea MSP;

5. Au fost organizate 4 evenimente de tip Innovation Bridge, care au adus la aceeași masă actori din ecosistemul de inovare din două regiuni diferite pentru a împărtăși fragmente din experiența lor în ceea ce privește colaborarea eficientă cu alți stakeholderi locali.

În plus, evenimentul a găzduit și o zonă expozițională, în care 10 membri din comunitatea MSP (Zaya, Careless Beauty, Senior Software, Rinft.tech, Tejas, 3DnCode, Institutul de Cercetări pentru Hidraulică și Pneumatică – INOE 2000, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică) au avut șansa de a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare și de a se angaja în sesiuni de networking cu cei prezenți.

În a doua parte a conferinței, șase membri din comunitate au luat parte la cea de-a cincea sesiune de consultare organizată în cadrul proiectului, moderată de această dată de Claudiu Vrînceanu, mentor din rețeaua MSP. Inputul colectat de la aceștia va fi centralizat și folosit pentru elaborarea unui plan de acțiune (Blue Paper), instrument valoros pentru alte comunități care doresc să promoveze dezvoltarea locală prin inovare. Acest Blue Paper are ca obiectiv să identifice nevoile de dezvoltare ale ecosistemului CDI și să propună soluții pentru rezolvarea lor, dar și să identifice și să propună inițiative care să sprijine administrația publică în dezvoltarea locală prin inovare și adaptabilitatea față de nevoile ecosistemului CDI.

Iată câteva dintre concluzii:

George Hâncu (CEO Fluxy Pocket School)

Aș începe cu o campanie de awareness la nivelul școlilor, prin care aș încerca să informez profesorii cu privire la capacitățile tehnologice ale momentului și la felul în care educația se schimbă, pentru a le arăta cum acest lucru le poate face viața mai ușoară, atât lor, cât și elevilor.

Mihai Cepoi (colaborator Senior Software)

Sunt anumite schimbări culturale pe care împreună le putem face. S-a dezbătut foarte mult despre ce înseamnă colaborare și cum putem aduce mai multe rezultate. Cred că, intuitiv, ca societate avem mai degrabă tendința de a critica decât de a susține. Mi-ar plăcea să plecăm cu gândul că soluțiile dezvoltate în România sunt bune și ar putea să ne ajute, că oricine face educație aici e un super erou și că e necesar să avem discuții colaborative și sincere în detrimentul celor conflictuale.

Ana-Maria Stancu (CEO RoboHub.ai)

Eu aș pune accentul pe educația pentru publicul larg – administrația publică, angajații din companii, profesorii etc. Pentru a înțelege toată lumea despre ce vorbim.

Raluca Prelucă (Partner & Senior Consultant fonduri-structurale.ro)

Mi-ar plăcea ca toate companiile să aloce mai mult timp pentru a se gândi strategic la dezvoltarea afacerii lor și nu doar la lucrurile operaționale care ne îngroapă pe toți în fiecare zi. E important să stăm la aceeași masă – IMM-uri, acceleratoare, autorități publice, ONG-uri, pentru a ne înțelege nevoile unii altora.

Simona Curpăn (Șef Departament Promovare Regională și Investiții Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov)

E nevoie de colaborare, consultare și grupuri de lucru – o să avem nevoie de sprijin pentru realizarea ghidurilor solicitantului din cadrul Programului Regional 2021-2027.

Nicoleta Safca (Președinte Asociația Femeilor în Inginerie, Știință și Tehnologie – AFIST)

Aș face un eveniment anual, care să țină o săptămână. Aș invita aici actori din domeniul cercetării cu cele mai importante direcții pe care dorim să le facem în această țară, din industrie, din educație, dar și părinți.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați:

Paula Bădinu, [email protected], 021.212.56.95.

Obiectivul general al proiectului „CONNECT – Dezvoltarea publică locală prin inovare și conectarea părților interesate” îl reprezintă creșterea capacității Asociației Măgurele Science Park de a elabora și fundamenta mecanisme pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice, prin inovare și adaptabilitate față de nevoile ecosistemului de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI).

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-202”, COD SMIS +151440.

  • Valoarea totală a proiectului: 423.180,84 de lei
  • Valoarea cofinanțării UE: 331.773,79 de lei
  • Data începerii proiectului: 23.06.2022
  • Data finalizării proiectului: 22.08.2023
  • Cod MySmis/cod proiect: 960/151440

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 1 =