Asociația ,,Măgurele Science Park” continuă DEZBATERILE SCIENCE | BUSINESS | EDUCATION, un proiect prin care promovează cercetătorii, oamenii de business și specialiștii din educație care pot contribui la evoluția societății și a ecosistemului de inovare.
Invitat special al DEZBATERILOR SCIENCE | BUSINESS | EDUCATION, a fost dl. Dr.Ing. Ionel CHIRIȚĂ – director tehnic în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, institut care s-a făcut remarcat în ultimii ani prin rezultate în cercetarea aplicativă.
Temele abordate în cadrul DEZBATERII SCIENCE | BUSINESS | EDUCATION și principalele concluzii:
Despre parteneriate între mediul de cercetare și mediul de business
I.C: Cu partenerii din Germania am colaborat în domeniul cercetării, în vederea elaborării unor soluții pentru stabilirea programelor de testare, pentru stabilirea conformității produselor realizate.
În România, am avut parteneri industriali care ne-au ajutat cu realizarea electromagneților și a surselor de alimentare. Proiectul în care sunt implicați acum presupune livrarea unor echipamente în valoare de 4 mil. de euro.
Cum construim punți de legătură între mediul de cercetare, universități și mediul de business?
I.C: Ne confruntăm cu necesitatea de a avea parteneriate mai strânse cu mediul de afaceri. Cu universitățile avem legături durabile și foarte strânse.
În ceea ce privește puntile de legătură, consider că ar trebui să se creeze parteneriate mai strânse între mediul de afaceri si universităti. Am început și noi astfel de parteneriate, dar cred că este loc de mai bine.
De asemenea, o altă punte de legătura consider că o reprezintă dezbaterile care să permită identificarea necesitătilor mediului de afaceri, precum și prezentarea ofertei de cercetare din partea institutelor și a universităților.
Universitățile, ar trebui să-și adapteze curicula universitară la necesitățile mediului de afaceri. De asemenea, se pot promova programe de pregatire comune ale tinerilor și se pot promova mecanisme pentru susținerea colaborării din mediul de afaceri, institutele de cercetare și universități care să conducă la dezvoltarea unei culturi inovatoare în societatea românească.
Necesitatea unui parc științific în România
I.C: Consider că este foarte necesar și util un parc științific pentru România, iar expertiza personalului poate duce la obținerea unor rezultate foarte utile mediului de afaceri.
Barierele identificate în colaborarea dintre cercetători și reprezentanții mediului de afaceri
I.C: Am identificat câteva bariere, cărora ar trebui să le estompăm efectele, cum ar fi lipsa unor programe de finanțare corespunzătoare.
O altă barieră o reprezintă dificultătile financiare ale operatorilor economici, care poate conduce la neeligibilitatea lor în cadrul unor proiecte de cercetare, fie în cofinanțarea unor astfel de proiecte.
O alta barieră o constituie birocrația care încetinește și îngreunează proiectele de cercetare și descurajează implicarea operatorilor economici în astfel de proiecte.
O altă barieră ar fi durata, relativ mare, de derulare a proiectelor de cercetare, întrucât mediul privat dorește să obțină rezultate cât mai rapide și care să le aducă un profit cât mai rapid.
O altă barieră o reprezintă neîncrederea operatorilor economici, referitoare la capabilitățile celor din cercetare de a le furniza rezultate aplicabile.
In încheiere, dorim să îi mulțumim domnului Ionel Chirită pentru interviul oferit. Ne dorim ca opinia dumnealui să vină în sprijinul atingerii obiectivului asociației noastre, de a înțelege mai bine nevoile antreprenorilor din mediul de afaceri, din mediul de cercetare si nu în ultimul rând, de a contribui la susținerea dorinței noastre în construirea punților de legătură între cele aceste medii.
Asociația ,,Măgurele Science Park” coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov, cu scopul creării unui context propice pentru crearea unui parc științific la Măgurele.
Proiectul vizează coagularea administrației locale, a zonei de educație și a celei de business pentru crearea unui hub de cercetare și inovare, in vederea atragerii proiectelor locale și internaționale.
Concret, obiectivul Măgurele Science Park, constă în dezvolterea unei economii inovative, prin sprijinirea comercializării rezultatelor C&D și ale sistemelor de spin-off din cadrul universităților și al institutelor de cercetare, cât și participarea la crearea unei culturi relevante în acest domeniu.