
Multe dintre IMM-urile românești (de tip startup și scaleup) vor să-și extindă operațiunile pe piețe externe în speranța diversificării surselor de venit și creșterii cifrei de afaceri.
Însă, în acest proces de extindere, companiile se confruntă adesea cu provocări precum identificarea partenerilor potriviți, navigarea prin reglementările internaționale sau accesarea unor surse de finanțare adecvate.
Enterprise Europe Network (EEN) vine în sprijinul IMM-urilor, oferindu-le suport gratuit pentru internaționalizare, inovare și acces la noi piețe.
Un exemplu de success pe care ți-l prezentăm astăzi este compania grecească BIOSOLIDS S.A, care reciclează anual 22.000 de tone de deșeuri organice nepericuloase, bazându-se 100% pe principiile economiei circulare. Pentru a atinge această capacitate și a-și dezvolta afacerea, compania a beneficiat de sprijinul EEN încă din primii ani de activitate.
BIOSOLIDS produce din 2012 îngrășăminte organice și amelioratori de sol prin compostarea biomasei și a deșeurilor solide pentru o agricultură performantă
Compania procesează nămol colectat din instalațiile de tratare a apelor urbane, oferă tratamente pentru apele uzate industriale și utilizează deșeuri și reziduuri din grădini domestice, fabrici de bere, vinării, industrii de procesare a alimentelor, culturi agricole, lemn și unități de creștere a animalelor în instalația sa de compostare din Pella, Grecia, închizând astfel ciclul „de la deșeu la sol”.
Colaborarea cu EEN a început în 2015 cu înscrierea profilului BIOSOLIDS în baza de date a rețelei pentru a-și consolida prezența internațională. În 2017, compania a primit asistență pentru obținerea de finanțare destinată modernizării facilității de producție, ceea ce a permis achiziționarea de echipamente de ultimă generație, creșterea eficienței energetice și reducerea semnificativă a amprentei ecologice.
Pentru a stimula creșterea și a genera oportunități de afaceri, Enterprise Europe Network a implicat BIOSOLIDS în diverse evenimente, iar ca rezultat al acestor inițiative, BIOSOLIDS a înregistrat o creștere de 57% a cifrei de afaceri și și-a exportat produsele în Cipru. Numărul angajaților a crescut de la 2 la 28, iar compania urmează protocolul „zero deșeuri la groapa de gunoi„, având o rată de recuperare de 99,7%.
Acest exemplu demonstrează că, prin sprijinul potrivit, inclusiv afacerile cu un puternic impact sustenabil pot accesa piețe noi și pot deveni jucători importanți la nivel european. Articolul complet „Turning waste into healthy crops” poate fi citit aici https://een.ec.europa.eu/success-stories/turning-waste-healthy-crops
Misiunea MSP în ceea ce privește inovarea și cooperarea internațională facilitată prin proiectul PROSME și Enterprise Europe Network este de a ajuta IMM-urile, să își dezvolte potențialul de inovare, să identifice posibili parteneri internaționali, să-și internaționalizeze afacerile și să identifice noi oportunități de afaceri.
Dacă te numeri printre antreprenorii dornici de scalare și internaționalizare contactează echipa MSP pentru a găsi cele mai bune soluții de inovare.
#EENcanhelp #inovare #scalare #internaționalizare