Titlul soluției/proiectului de cercetare:
Dezvoltarea unui sistem de detecție cu fibră optică pentru monitorizarea calității apei
Echipa de cercetători:
Iulia ANTOHE, Gabriel SOCOL
Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR)
Scurtă descriere a proiectului de cercetare:
Din 2019, de când acest sistem de detecție cu fibră optică a fost dezvoltat în laboratorul nostru, au fost mai multe proiecte de cercetare în care l-am folosit pentru a monitoriza calitatea apei, printre alte aplicații. Unul dintre proiecte a avut legătura cu detecția de pesticide iar un altul cu detecția de diverse metale grele din apa potabilă. Recent ne-am focusat si pe utilizarea acestui senzor pentru detecția de antibiotice și a diverșilor hormoni din apa piscicolă.
Tipul de problemă pe care îl poate rezolva:
Datorită dezvoltării economice şi tehnologice, a progresului agriculturii și industriei, mediul este foarte poluat.
Substanțele toxice pentru mediu includ metalele grele și pesticidele și amenință întregul ecosistem, sănătatea umana şi producţia agricolă.
Este nevoie de senzori extrem de stabili, eficienți, robuşti și fiabili, care să poată detecta urme de metale grele şi pesticide, într-un mod rapid și ultrasensibil.
Care era anterior/ este în prezent soluția pentru problema identificată?
Tehnicile analitice clasice pentru monitorizarea calității apei au limitări de a fi consumatoare de timp și necesită instrumente sofisticate, costisitoare, personal instruit, precum și protocoale de pregătire a probelor în mai multe etape.
Am dezvoltat un sistem de detecție cu fibră optică versatil, portabil şi cu performanțe îmbunătățite comparativ cu metodele analitice clasice. Acest sistem de detecție cu fibră optică monitorizează interacţii bio-/moleculare în timp real, rapid şi la temperatură ambientală.
De ce soluția asta?
Pentru ca era nevoie de un sistem de detecție portabil, stabil şi sensibil care sa măsoare în timp real diverse probe lichide şi care să dea un rezultat rapid.
În ce domenii ar putea fi aplicată/ a fost aplicată?
Aplicabilitate: sănătate, agricultură, industria alimentară, monitorizarea mediului şi a calității apei
De exemplu, limita de detecție a senzorul cu fibră optică este de ordinul picomolar (pM) pentru pesticidele nitrofenolice şi de ordinul nM pentru metale grele (Co, Cu, Cd, Zn, etc.), concurând cu alte sisteme de detecție clasice existente.
Rezultatele obținute sunt promițătoare și au fost prezentate la conferințe internaționale și publicate în jurnale cotate ISI.
Contact
- Website: http://llasem.inflpr.ro/
- Email: [email protected]
- Telefon: 0766673354
- Adresa: Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR), Strada Atomiștilor, Nr. 409, oraș Măgurele, Județ Ilfov, Romania
Biografie:
Dr. Iulia Antohe a obținut diploma de Master (2011) în Știința Materialelor de la Facultatea de Fizică, Universitatea din București, România, și a absolvit doctoratul (2016) în Biotehnologii la Universitatea din Leuven, Belgia. În prezent, este Cercetător Științific gradul II în cadrul Institutului Național de Fizica Laserelor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR), România. Activitățile de cercetare actuale se focusează printre altele pe dezvoltare de senzori chemorezistivi și plasmonici cu aplicabilitate în monitorizarea mediului înconjurător, în medicină și industria agro-alimentară.