Tehnologia este un subiect foarte extins si de o importanță majoră în dezvoltarea elevilor, în zilele noastre. Poate că nu mereu această nevoie este înțeleasă corect, însă o radiografie a pieței muncii ne spune că fără aceasta, posibilitățile devin tot mai reduse.
Am inițiat Concursul de modelare și printare 3D în urmă cu 4 ani și dintr-o competiție individuală l-am dezvoltat într-o competiție interșcolară, destinată elevilor din ciclul gimanzial (clasele 5-8).
Pe 5 Decembrie ne-am văzut cu toți participanții la Conacul Oteteleșanu din Măgurele pentru festivitatea de jurizare și premiere și pe această cale mulțumim gazdelor noastre de la Institutul de cercetare și dezvoltare pentru fizica materialelor.
Echipa AMSP (dl. Mădălin Ioniță, Laurențiu Dinu, Florentina Buică, Andrei Groșeanu și Daniela Blebea) i-a întâmpinat pe elevi și susținut pe durata defășurării întregului eveniment și sperăm că le-au oferit celor mici, dar și celor mari care i-au însoțit (părinți/profesori) o experiență plăcută și o amintire frumoasă.
Așadar, fiecare școală participantă a fost reprezentată la competiție de câte o echipă formată din 3 elevi, care au fost înscriși de către profesorul lor coordonator.
Varietatea proiectelor, complexitatea și utilitatea lor ne-au impresionat și în acest an și mulțumim pe această cale micuților pentru eforturile și pasiunea lor.
Elevii au gândit și proiectat în echipă un proiect cu tema: realizarea unui obiect 3D care poate fi folosit ca material didactic la una dintre orele de curs de la clasă.
De la ADN-ul uman la structura creierului și proiecte în alfabetul Braille, la complexitatea structurii limbului foliar, atomi, componentele unei trotinete în miniatură, tipuri de straturi și substraturi ale Pământului și strutura tip tensegrity, toate proiectele ne-au surprins plăcut atât pe noi, cât și pe membrii juriului.

Și pentru că tot am amintit de juriu, ținem din nou să îi menționăm și salutăm pe această cale:
📌 Sponsorului nostru FormWerk, care va oferi cele 3 imprimante 3D echipelor câștigătoare, din partea căruia l-am avut invitat, chiar pe Yannick Bastian: Founder, CEO și Managing Director;
📌 Iulia Maria Șerban – Club Coordinator & Code Trainer la Code School Clubs, care au oferit elevilor de pe podium, vouchere la un curs de Realitate virtuală și augmentată;
📌 Emanuela Alexandru – Founder Univers3D și participantă la evenimentul Laser Valley Innovation Bootcamp 2024;
📌 Raluca Constantinescu – ECDL Romania – ICDL Certification trainer cu experiență de peste 10 ani în programe de alfabetizare digitală și un membru prezent la multe dintre activitățile noastre;
📌 Gabriela Lupu – Inspector Școlar de la Inspectoratul Școlar Județean ILFOV, alături de care am avut și parteneriatul pentru curricula opțională Ora de Știut.

La începutul evenimentului, după ce elevii au ajuns alături de părinții și profesorii coordonatori, evenimentul a fost deschis de Mădălin Ioniță, Director Executiv al Asociației Măgurele Science Park care a punctat câteva aspecte importante de încurajare echipelor concurente:
,,Pentru a depăși permanent limitele, dacă vrei să ai o societate sănătoasă, trebuie să fii atent la modul în care asiguri educația. Fiți creativi, fiți inovatori și nu vă temeți de nimic! Nu vă temeți de eșecuri – din greșeli învățăm cu toții – însă aveți grijă să nu le repetați.”

Am continuat cu o scurtă introducere în regulile Concursului, fiecare echipă având la dispoziție 5 minute de prezentare și 5 minute în care juriul să adreseze întrebări, iar elevii să le răspundă.
Mai jos, regăsiți un colaj cu proiectele care au fost prezentate și clasamentul final în urma deliberării de către juriu:

Locul I: Școala Metropolitană ARC;
Locul II: Școala Explore 100;
Locul III: Școala Ioan Bădescu;
Locul IV: Școala gimnazială nr. 311;
Locul V: Liceul Horia Hulubei, Măgurele;
Locul VI: Școala Adrian Păunescu;
Locul VII: Școala nr. 1 Dărăști;
Locul VIII: Școala Ion Vișoiu, Chitila;
Locul IX: Școala nr. 1 Ciorogârla.
Câteva testimoniale:
„Concursul propus este extrem de interesant deoarece ii provoaca pe elevi să-și depăsească limitele, sa învețe lucruri noi si mai ales le-ați facilitat posibilitatea de a crea un produs gândit și proiectat de ei. Întâlnirea fizică de la sediu a fost extrem de plăcută și benefică pentru că au avut ocazia să obțina prototipul produsului pe care l-au creat” – profesor coordonator
„În momentul acesta mă bucur că mai există oameni implicați, motivați și bucuroși de a lucra cu elevii, fie mari sau mici. Vă mulțumesc pentru tot” – profesor coordonator
„Ieri a fost o zi cu o super tare experienta. Eu cu echipa am fost răsfățați prin a proiecta și imprima primele noastre brelocuri cu numele nostru. Dar cel mai tare lucru a fost când Laurențiu a dat drumul la printat primele părți ale proiectului nostru. Am avut emoții de cum va arăta și dacă o sa se îmbine părțile între ele. Am tot urmărit imprimantele și nu am ratat prin a lua cu noi tot felul de restulețe ca amintire. Așteptarea nu a fost atât de lunga pentru ca ne-am așezat la modelat tot felul de obiecte iar în Tinkercad. Rezultatul proiectului a fost unul foarte bun, mai trebuie sa lucrăm, dar suntem pe drumul cel bun. Mulțumim mult Laurențiu pentru îndrumări și răbdare. Știm că am fost gălăgioși și energici. Si mulțumim intregii echipei de la MSP pentru ospitalitate și ne-a făcut sa ne simțim ca acasa.” – elev participant
Felicitări tuturor echipelor participante și așteptăm cu entuziasm ediția de anul viitor!
