Back

Follow-Up Tech Transfer in Eastern Europe – co-organizat MSP împreună cu Launch România.

În prima zi din octombrie ne-am conectat cu experți din domeniul academic și din institutele de cercetare, reprezentanți ai sectorului investițional și oficiali ai Băncii Mondiale și Comisiei Europene pentru a discuta despre oportunitățile și provocările transferului tehnologic în România și Europa Centrală și de Est.

Iată ce am aflat în cadrul evenimentului:

Primul Panel dedicat 𝘿𝙚𝙫𝙚𝙡𝙤𝙥𝙢𝙚𝙣𝙩 𝙤𝙛 𝙎𝙥𝙞𝙣𝙤𝙛𝙛𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙪𝙥𝙨: 𝘽𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙖 𝙁𝙤𝙪𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙤𝙧 𝙎𝙪𝙘𝙘𝙚𝙨𝙨𝙛𝙪𝙡 𝙏𝙚𝙘𝙝 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙛𝙚𝙧, a fost susținut de invitații:

👉Răzvan Crăciunescu (Associate Professor, ViceDean ETTI National University of Science and Technology POLITEHNICA Bucuresti)

👉Paweł Bochniarz (General Partner | Radix Ventures)

👉Łukasz Marć (Senior Economist | The World Bank)

👉Mirela Besenyei (Director | INFLPR)

👉Ana Maria Popescu (Head of Venture Creation & Pre-seed Investment Director at Chalmers Ventures)

Alături de ei am pornit la drum în căutarea motorului subiectului: Totul începe de la DE CE (WHY). De ce facem transfer tehnologic? Pentru ca există o problemă pe piață – așa am ajuns la mai multe perspective despre CUM se face transferul tehnologic.

Mirela Besenyei (Director | INFLPR) a discutat despre experiența institutului în transferul tehnologic, evidențiind un proiect pilot început în 2018, finanțat de Uniunea Europeană. Acest proiect a implicat colaborarea cu companii pentru a găsi soluții la nevoile lor tehnologice, cum a fost cazul firmei Prime Battery. Echipa de cercetători a dezvoltat o soluție inovatoare de sudură laser care a îmbunătățit producția bateriilor, reducând semnificativ rata de respingere a produselor.

Paweł Bochniarz (General Partner | Radix Ventures) a subliniat că transferul tehnologic nu trebuie să se concentreze exclusiv pe bani, ci pe valorificarea cunoștințelor pentru a aduce beneficii societății. Uneori, dacă accentul este prea mare pe aspectul financiar, startup-urile se destramă. El a încurajat o abordare naturală a procesului, subliniind că, în multe cazuri, succesul financiar vine de la sine.

Łukasz Marć (Senior Economist | The World Bank) ne-a vorbit despre importanța inovației și transferului tehnologic pentru susținerea creșterii economice în România. A menționat provocările majore în acest domeniu, cum ar fi barierele informaționale și lipsa de orientare spre piață în cadrul institutelor de cercetare. De asemenea, a subliniat importanța sprijinului public pentru depășirea acestor provocări și pentru stimularea spiritului antreprenorial în rândul cercetătorilor.

Al doilea panel dedicat 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙀𝙢𝙚𝙧𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙏𝙚𝙘𝙝𝙣𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚𝙨: 𝙏𝙝𝙚 𝙍𝙤𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙪𝙥𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙄𝙣𝙫𝙚𝙨𝙩𝙤𝙧𝙨, a oferit intervențiile experților:

👉Octavian Buiu (Scientist Director)

👉Nicoleta Cherciu (Managing Partner | Cherciu&Co)

👉Frances Simowitz (Owner and CEO | WEVE)

👉Xanthi Bampoula (Business Development and Innovation manager, EIT Manufacturing South East)

Panelul #2 ne-a oferit o perspectivă globală asupra transferului tehnologic și asupra sprijinului oferit startup-urilor și cercetătorilor în diferite ecosisteme internaționale, cu accent pe experiențele din SUA și Europa. Frances Simowitz (CEO WEVE) a subliniat importanța colaborării între universități și companii, menționând că SUA are un avantaj în gestionarea proprietății intelectuale și în sprijinul oferit prin granturi și investiții private. Xanthi Bampoula (EIT Manufacturing) ne-a oferit o sumarizare a provocărilor din Europa de Sud-Est, unde universitățile se confruntă cu dificultăți în implementarea transferului tehnologic. Octavian Buiu (Institut Național) a evidențiat importanța colaborării pe plan local cu companiile și nevoia de educație pentru a îmbunătăți aceste procese.

Ne-am bucurat să-i revedem și pe câștigătorii LVIB2024, care și-au prezentat proiectele urcate pe podium în cadrul competiției:

Emil Niță, fondatorul Steady Cut – Locul I LVIB

Mara Hutart, co fondatoarea RoBlue Engineers – Locul II LVIB

Fattima Al-Abedj, co fondatoarea Partial Eclipse – Locul III LVIB

Panelul #3 𝙁𝙧𝙤𝙢 𝙇𝙖𝙗 𝙩𝙤 𝙈𝙖𝙧𝙠𝙚𝙩: 𝙏𝙝𝙚 𝙁𝙧𝙖𝙢𝙚𝙬𝙤𝙧𝙠 𝙛𝙤𝙧 𝙏𝙚𝙘𝙝𝙣𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮 𝙏𝙧𝙖𝙣𝙨𝙛𝙚𝙧, susținut de:

👉Alexandra Petcu (Head of Innovation & Technology Transfer, West University of Timisoara)

👉Marcus Erken (Founding Partner | Sunfish Partners)

👉Marius Mitroi (Innovation and Entrepreneurship Advisor | UEFISCDI)

👉Mirel Bran (Journalist | Le Monde, host NVDV)

👉Nataša Ćirović (Professor at Faculty of Electrical Engineering | University of Belgrade)

Nataša Ćirović (Profesor la Universitatea din Belgrad) a evidențiat importanța ecosistemelor construite organic și a inițiativelor locale în dezvoltarea incubatoarelor tehnologice în Serbia. Deși sprijinul extern este esențial, creșterea sustenabilă a ecosistemelor tehnologice a venit din inițiativele de jos în sus. Cu sprijinul financiar elvețian, au înființat parcuri științifice și un accelerator, Racing Starts, care a ajutat startup-urile să obțină investiții semnificative.

Alexandra Petcu (Head of Innovation & Technology Transfer, Universitatea de Vest din Timișoara) a subliniat că diferențele dintre Europa de Est și Vest nu constau doar în tehnologie, ci în utilizarea acesteia pentru a rezolva probleme reale. Ea a vorbit despre importanța transferului de cunoștințe, educarea personalului și a menționat inițiativele Cross-Kick care susțin inovația și antreprenoriatul.

Marius Mitroi (Innovation and Entrepreneurship Advisor, UEFISCDI) a susținut că pentru a îmbunătăți ecosistemele din România, trebuie să investim în crearea unui flux continuu de proiecte și să sprijinim transferul de tehnologie pentru a transforma ideile în produse comerciale.

Marcus Erken (Founding Partner, Sunfish Partners) a discutat despre provocările startup-urilor în Europa de Est și diferențele față de Vest. A recomandat fondatorilor să își concentreze energia pe dezvoltarea companiei și mai puțin pe politică, subliniind importanța unei viziuni pe termen lung și a adaptării la resursele disponibile.

Discuțiile din panel au atras atenția asupra nevoilor de reglementări clare, căci România suferă în lipsa acestora. Viitorul se învârte în jurul tehnologiei, care ne schimbă lumea și este crucial să discutăm cum să transferăm tehnologia din universități și institute de cercetare pe piață. Acesta este focusul actual al invitaților rezenți. Le mulțumim pentru prezentarea pașilor practici pentru a aduce munca din laborator pe piață.

Finalul evenimentului a adus în fața publicului unul dintre use case-urile de succes în ceea ce privește tech Transfer. Cristian Pastuhov a prezentat rezultatele incredibile pe care colaborarea dintre Prime Batteries Technology și Insititutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației le-a generat. Procesul de sudură cu laser implementat în urma acestui transfer tehnologic a făcut ca dezvoltarea produselor oferite de Prime Batteries să fie foarte accelerată. Mai mult un alt avantaj reliefat de Cristian a fost faptul că implementarea acestor îmbunătățiri le-a generat oportunitatea de a își diversifica soluțiile de stocare de energie la nivel industrial cu aplicabilitate variată: de la industria automotive până la cea marină.  

Scopul principal al acestui eveniment a fost de a reduce distanța dintre cercetare și impactul său în lumea reală, reunind comunitatea științifică, mediul academic și cercetătorii.

Fie că ai fost un cercetător cu un produs de cercetare deep-tech încercând să creezi un spin-off, fie că ai dorit să contribui la scalarea produselor de cercetare validate de comunitatea științifică, ne-a plăcut să te avem alături.

Mulțumiri tuturor participanților, speakerilor și invitaților pentru implicare și pentru conturarea acestui eveniment.

Tech Transfer este un eveniment co-organizat de Asociația Măgurele Science Park în parteneriat cu Launch Romania, powered by BCR, cu suportul Grow with Google Romania și împreună cu partenerul Cherciu & Co.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =