Inovația în tehnologie reprezintă motorul principal al transformării societății noastre, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a aborda provocările globale legate de mediu și sustenabilitate. Într-o perioadă marcată de schimbări ireversibile și cu resurse naturale tot mai limitate, avansurile în domeniul tehnologic ne permit să explorăm soluții inovatoare pentru a integra energia curată în viața de zi cu zi. Această tranziție nu mai este doar un ideal, ci o necesitate urgentă, iar prin adoptarea tehnologiilor verzi, putem construi un viitor în care energia curată devine norma, nu excepția. Astfel, nu doar că ne protejăm planeta, dar ne îmbunătățim și calitatea vieții, creând un mediu sustenabil pentru generațiile viitoare.
Măgurele Science Park a organizat pe data de 04 aprilie 2025, la BT Stup, Bucuresti, evenimentul de tip B2C (#Business2Community) „Tehnologii inovatoare pentru un viitor sustenabil” care a reprezentat un punct de întâlnire pentru idei, inovație și acțiune pentru crearea unui viitor mai sustenabil pentru toți. Ne-am dorit să inspirăm și să informăm participanții despre importanța adoptării tehnologiilor inteligente pentru un viitor mai verde și mai sustenabil, oferind oportunitatea pentru dezbateri, colaborări și inovație.
Principalul obiectiv a fost să aducem împreună experți, inovatori, cercetători, antreprenori și reprezentanți ai autorităților pentru a explora soluții tehnologice inovatoare care promovează accelerarea tranziției către energia sustenabilă.
Evenimentul a fost deschis de Mădălin Ioniță, Director Executiv al Asociației Măgurele Science Park, care a reiterat că „prin activitățile derulate în cadrul asociației Măgurele Science Park – MSP aducem împreună jucători relevanți din ecosistemul de CDI – cercetare, dezvoltare și inovare, pentru ca experiența, cunoștințele și ideile creative ale cercetătorilor să se întâlnească cu capacitatea de dezvoltare și inovare a antreprenorilor, astfel încât soluțiile rezultate să adreseze nevoile de dezvoltare tehnologică, creștere a competitivității economice, identificarea de noi piețe și noi parteneriate internaționale. Soluțiile inovatoare ale partenerilor din comunitatea MSP oferă garanția și potențialul unor dezvoltări durabile pentru un viitor sustenabil.”

În continuare, Cristian Ungureanu, Consilier Cabinet Ministru, Ministerul Energiei a evidențiat eforturile Ministerului în tranziția către un sistem energetic eficient și sustenabil.


În cadrul secțiunii „Proiecte inovatoare pentru o energie sustenabilă”, s-au prezentat cele mai recente inovații și inițiative, dar și soluții creative și eficiente care contribuie la tranziția către o energie curată și regenerabilă, din comunitatea MSP.
- Andrei Ivan – Managing Director, 4Envigo a prezentat „Eficiență energetică la cheie: de la audit la independența energetică”
- Victor Gavrilă – Project Manager, EFdeN & energiaTa a vorbit despre „Prosumatorii sustenabili – sporirea potențialului energiei verzi în gospodăriile românești”
- Drd.ing. Dragoș Preda – Development Manager, Rolix Impex Series a expus audienței „Energie verticală: turbine urbane pentru orașele viitorului”
- Dr. ing. Dan Enache – Șef Adj. Departament Inginerie Electrică Neconvențională, ICPE-CA București a prezentat câteva „Aplicații ale supraconductibilității în ingineria electrică.”



- Dr.ing. Rareș Andrei Chihaia – Cercetător științific II, ICPE-CA București a expus câteva „Realizări ale departamentului Surse Regenerabile de Energie”
- Dna. Mirela Besenyei – Director CTTIM, INFLPR a vorbit despre „Construirea unei capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum”
- Conf. dr. ing. Constantin IONESCU, Facultatea de Energetică, UNSTPB a prezentat proiectul pilot WEDISTRICT „Sistem hibrid solar-geotermal de alimentare cu energie termică”



A urmat o sesiune interactivă, susținută de Raluca Buțurcă, PhD – Director & Partener Fondator, 10ability.
Acest exercițiu și-a propus să ajute participanții să înțeleagă impactul consumului de energie asupra mediului, să conștientizeze importanța reducerii emisiilor de CO2 și să calculeze amprenta de carbon asociată consumului de energie electrică al unui individ sau al unei gospodării, utilizând datele furnizate de furnizorii de energie și standardele de emisie pentru diferite surse de energie.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată panelului de discuții „Tranziția Energetică – Tendințe și Provocări în Domeniul Energiei Verzi”, unde moderatorul Roxana Lupașcu, Expert Inovare si Dezvoltare Afaceri la Asociatia Magurele Science Park și-a provocat partenerii de discuție din panel pe câteva teme importante.
Participanti în panel au fost:
- Laurențiu Brumaru – Head of Delivery Factory, PPC România
- Ciprian Stănescu – Președinte, Social Innovation Solutions
- Ștefan Tudorie – Commercial Manager, Genesis Biopartner
- Vicențiu Ciobanu – CEO, Prime Batteries


Iată câteva concluzii ale paneliștilor:
- Tranziția verde trebuie să fie integrată și echilibrată. Toți speakerii au subliniat că nu este suficient să creștem capacitatea de producție a energiei verzi. Avem nevoie și de soluții pentru stocare, digitalizare, management al consumului și educație.
- Educația este infrastructura invizibilă a tranziției. Indiferent că e vorba de consumatori, companii sau autorități, educația energetică este văzută ca un element-cheie. Fără o schimbare de mentalitate, tehnologia rămâne ineficientă.
- Colaborarea locală și intersectorială este esențială. De la parteneriate cu universități la cooperare cu autoritățile locale, inovația se întâmplă mai ușor când există deschidere și cooperare.
- IMM-urile și mediul privat pot fi motorul schimbării. Deși uneori percep tranziția ca pe o povară, companiile sunt cele care pot inova rapid și pot genera impact concret, dacă sunt susținute prin politici și finanțare.
- România are o fereastră de oportunitate. Faptul că nu avem un sistem energetic rigid, combinat cu un potențial mare în regenerabile, poate transforma România într-un actor regional relevant – dacă investim cu cap și acționăm rapid.
Mulțumim tuturor participanților pentru prezență și discuții valoroase, concluzionând că „Tehnologii inovatoare pentru un viitor sustenabil” a fost un eveniment binevenit pentru stimularea gândirii critice și a discuțiilor productive, încurajând o abordare holistică asupra tranziției energetice și contribuind astfel la crearea unui viitor mai sustenabil pentru toți.
Promitem să revenim cât de curând și cu alte rezultate ale activităților de cercetare, dezvoltare și inovare ale partenerilor din comunitatea MSP.
#TehnologiiInovatoare #ViitorSustenabil #EnergieVerde #Business2Community