Back

INCDMRR oferă servicii de testare și măsurare nivelurilor de radon în casă, la locul de muncă și în clădirile cu acces public

Radonul este un gaz radioactiv cu efecte nocive asupra organismului uman. El este exhalat din diferite tipuri de roci si materiale de constructie, acumulându-se în încăperile slab ventilate de unde poate fi uşor inhalat în plămâni, astfel având loc iradierea ţesutului pleural. Radonul difuzează prin scoarţa terestră şi materialele de construcţie, fiind abundent în atmosferă. Toxicitatea sa mare induce cancerul pulmonar, în special la fumători (riscul de a dezvolta cancer pulmonar fiind de 14 ori mai mare), insa si la nefumatori (pentru un nefumător, riscul asupra sănătăţii în cazul expunerii la o concentraţie de radon în aerul interior de 180 Bq/m3 – media măsurătorilor din România, este echivalentul a 10 ţigări pe zi).

Radonul este un gaz natural radioactiv natural, provenit din dezintegrarea radiului, acesta, la rândul său, provenind din dezintegrarea uraniului. Radonul se găseşte în soluri, roci şi apă, precum şi în câteva materiale de construcţie care derivă din pământ, cum ar fi argila, granitul etc. Radonul trece prin fisurile microscopice din pardoseli şi prin intermediul instalaţiilor hidraulice, sanitare şi electrice. Concentraţii majore sunt depistate în subsolurile, demisolurile şi parterele caselor, însă mai des în minele subterane, unde se acumulează în cantităţi mari.

Din punct de vedere chimic, radonul este cel mai greu gaz nobil, cu proprietăţi asemănătoare celorlalte gaze nobile. El se supune legii dezintegrării, având un timp de înjumătăţire de 3,82 zile. Descendenţii radonului se lipesc uşor de orice particulă de materie, astfel că, dacă un atom de radon se dezintegrează în sol, descendenţii lui vor rămâne prinşi, iar dacă dezintegrarea are loc în aer, produşii se împrăştie în mediu. Gazul se acumulează în spaţii închise şi prin inhalarea lui produce mari probleme de sanatate. Dacă se inhalează în cantităţi crescute, acestea pot provoca daune serioase organismului, cum ar fi tulburări respiratorii, cancer la plămâni (4-8% din cazurile de cancer la plămâni sunt cauzate de radon) sau leucemie.
Directiva 2013/59/Euratom prevede că Planul naţional de acţiune la radon pentru fiecare ţară europeană trebuie să fie corelat cu Programele de eficienţă energetică şi de calitate a aerului interior. 
In Romania, Ordinul CNCAN nr.185/2019 pentru aprobarea Metodologiei pentru determinarea concentratiei de radon în aerul din interiorul cladirilor si de la locurile de munca, prevede ca nivel de referinţă maxim admis pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3 in interiorul cladirilor.
Legislaţia din România (Ordinul Nr. 316 din 22.11.2018 pentru aprobarea Normelor privindcerinţele de securitate radiologică pentru surse naturale de radiații si HG pentru aprobarea Planului national de actiune la radon, publicat in monitorul oficial al Romaniei, partea I, Nr. 645/25.VII.2018) obligă autorităţile să măsoare concentraţia de radon din toate clădirile publice, mai ales din grădiniţe, şcoli, spitale.

În acest sens, vă aducem la cunoștiință că Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive INCDMRR Bucuresti are o experienţă îndelungată la realizarea de studii şi analize ce au implicat măsurători ale radonului, prin intermediului unui laborator specializat: Laboratorul Analize Fizico-chimice. Măsurători Radioactive.

Aşadar, Institutul nostru poate veni în ajutorul autorităţilor locale (Primarii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei) pentru realizarea de teste pentru determinarea radonului din spitale, grădiniţe, şcoli etc, De asemenea, Institutul nostru poate asigura şi măsurători la nivelul solului a concentraţiei de radon înainte de începerea construirii unor imobile noi.


7 comments

  • Buna ziua! Cat m-ar costa o testare a radonului dintr-o locuinta unifamiliala de aprox 160mp, P+1, din Otopeni, jud. Ilfov?

    1. Bună ziua,

      Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră acordat serviicilor de testare și măsurare a nivelurilor de radon oferite de INCDMRR.
      Revenim în scurt timp cu un răspuns de la partenerul nostru, INCDMRR.
      Zi frumoasă,

      Echipa MSP

    1. Buna ziua Domnul Stelica,

      Domnul Badulescu a primit un raspuns la solicitarea dumnealui prin e-mail.

      Daca sunteti interesat de serviciile de testare și măsurare a nivelurilor de radon oferite de INCDMRR sau de alte detalii ce tin de activitatea Asociatiei “Magurele Science Park”, cu drag asteptam punctual sa ne comunicati.

      Zi frumoasa,

      Echipa MSP

  • As dori o oferta pentru un teren de 900mp situat in comuna Gulia judet Dambovita ; si doua case p+1 situate in Bucuresti sector 1 .

  • Buna ,
    In judetul Timis efectuati masuratori?
    Pentru un apartament de 45 mp situat in comuna Giroc si o garsoniera de 15 mp situata in Timisoara m-ar interesa un cost.
    Multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × four =