Back

Monitorizarea și Conducerea Autonomă a unei sere de producție

  1. Câteva cuvinte despre echipa voastră.

Echipa FunAstra este o echipa mică dar puternică, formată din oameni determinați, inovatori și pasionați de IoT, cu o experiență foarte mare în domeniul IT&C, de la dezvoltare software în limbaje de nivel înalt că și limbaje clasice că C/C++, instalare și administrare de sisteme de operare Linux , Windows și MacOS, configurări și instalări de diverse aplicații și sisteme IoT, experiență în electronica aplicată și chiar 3D design.
Membrii echipei sunt:

  • Dorian Mirea, Expert Software Architect (companie multinațională), peste 15 ani experiență în dezvoltare de aplicații software și peste 5 ani în Software Architecture.
  • Cristian Toader, Head of Romania Managed IT (companie multinațională), cu peste 15 ani experiență în Configurare și Administrare de Sisteme și Aplicații, Dezvoltare Software.
  • Virgil Rădulescu, Project Manager/ Lead Programmer (companie multinațională), cu peste 20 ani de experiență în programare de limbaje clasice și de nivel înalt, electronica aplicată.

2. De unde a pornit ideea soluției voastre?

Ideea dezvoltării acestei soluții este una mai veche și a pornit că un ‘hobby’ de către toți membri echipei. Am ținut legătură de-a lungul timpului și am făcut schimb de experiență în toate proiectele mici și medi pe care fiecare dintre noi le-a întreprins. Dar a venit acest moment (acum 3-4 luni) când am auzit de Agritech Hackaton. I-am sunat pe toți și am “asamblat” repede echipa (FunAstra). Practic în acel moment am pornit acest proiect pe care l-am numit “Monitorizarea și Conducerea Autonoma a unei sere de producție”. Soluția noastră consta în adăugarea și parametrizarea diverselor tipuri de senzori de captare de informații că și a unor elemente de comanda. Toate componente sunt wireless și se pot configura sau comanda de la distanta. Soluția oferă și posibilitatea de a creare reguli simple sau complexe pe baza cărora se pot acționa automat elementele de comandă, care la rândul lor pornesc sau opresc diverse resurse (motoare, iluminare, aspersoare, pompe aer/apă …etc). Monitorizare, atenționarea și comandarea de la distanta este alta facilitate a sistemului nostru. Se pot vizualiza de exemplu temperaturile, umiditatatile aer/sol sau viteza vântului, iar în funcție de acestea, pe lângă regulile de acționare automată, personalul responsabil poate acționa la nevoie un element de comanda, apăsând un buton din interfață grafica, folosind un calculator personal sau de pe un telefon. Datele și informațiile colectate de la senzori, sunt stocate într-o baza de date proprie, iar ulterior se pot genera grafice de evoluție sau aplica diverse analize de predictibilitate, modele matematice sau chiar algoritmi de AI într-un Cloud.

3. De unde ați aflat despre Agritech Hackaton?

Despre acest Hackaton, am aflat întâmplător de pe un grup de pasionați de sisteme IoT, grup creat pe un site de socializare (fb). Inițial nu am stiu despre ce este vorba dar ulterior vorbind cu diverse persoane din acest grup, am aflat că practic este despre inovație și cercetare, lucru care m-a determinat să încep să sun prietenii și să le propun să lucram împreună la aceasta idee. Practic în acel moment nu există nimic din ceea ce am reușit să creem ulterior, doar diverse încercări ale noastre că proiectele mici și individuale. Am reușit în timp record (aprox 2 luni) să interconectam toate componentele și sistemele, să configuram aplicațiile și flow-uri necesare comunicării între componente (senzori și elemente de comanda), să dezvoltam dashboardul de comanda (web based), astfel încât soluția în totalitate să funcționeze că un MVP.

Locul III ocupat la Agritech Hackaton ne face o deosebită plăcere și onoare. Suntem mândri de ceea ce am reușit să realizăm într-un timp așa scurt.

5. Care este următorul pas?

Ceea ce ne propunem în următoarea perioadă este finalizam și eficientizam procesul de integrare a soluției după necesitățile fiecărui potențial client, după care putem dezvoltam și ne extindem paleta de servicii și componente.

De asemenea extinderea într-un Cloud ce ne va permite să stocăm extrem de multe date și informații și putem face ulterior analize de BigData, generare de grafice sau aplicare de algoritmi matematici sau predictibilitati. Se poate crea astfel o harta a suprafețelor agricole din România conținând multe informații utile temperaturi, presiuni, umidități în diverse locații pentru diverse regiuni, anotimpuri…etc

Pentru toate aceste idei și inițiative sunt necesare resurse umane, timp, bani și… evident pasiune.

Mulțumim,

Echipa FunAstra.

1 comentariu

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 19 =