Back

Ora de știut. Să dărâmăm zidurile claselor…!

Suntem extrem de bucuroși să afirmăm că propunerea noastră de curs opțional „Ora de știut” are un mare succes. În 31 de școli, profesori cu specialități diferite (geografie, fizică, biologie, chimie) dezvoltă activități de învățare cu un puternic caracter integrat. Am creat un sistem de comunicare prin care acești profesori își oferă reciproc feedback, împărtășesc exemple de bune practici și de activități de învățare, totul având ca scop îmbunătățirea programei de curs opțional. Toți cei care aplică acum această programă devin colaboratorii noștri pentru versiunea sa perfecționată. Este un demers foarte important pentru noi, care demonstrează trei aspecte:

  • dorința de continuă dezvoltare, cu scopul de a obține un produs de maximă calitate;
  • corelarea cu realitățile din clasă, din mediul educațional, în general;
  • deschidere spre colaborare cu elevi, profesori, părinți și manageri educaționali.

Iată câteva rânduri care vin în sprijinul afirmațiilor noastre:

Ora de știut” la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu” Chitila`, a început ca o provocare inițiată de către domnul Alexandru Mironov și doamna inspectoare Cristina Petre-Ghiță și de care ne bucurăm în acest an școlar în fiecare săptămână eu, profesorul Mariana Leafă și elevii mei de la clasa a V-a D.

Programa pentru opțional este extrem de generoasă și ne permite să atingem teme variate din domenii actuale care corespund formării unor elevi curioși, mici cercetători, experimentatori, designeri și antreprenori.

Fiecare oră reprezintă o nouă provocare, uneori pornim de la un mic fragment al discuțiilor prezentate pe platformă și apoi hotărâm ce parte din informații valorificăm prin:

– afiș

– cravata model

– machetă

– prezentare ppt

– căutare pe internet

Elevilor le place această „aventură” săptămânală, participă activ la oră, se informează despre fiecare temă, vin cu idei.

Prof. Ion Vișoiu „Chitila”, prof. Leafă Mariana

Implementarea cursului opțional „Ora de știut” despre subiecte importante ale existenței Pământului ca și planetă specifică, cu viață proprie, vine în întâmpinarea nevoii copiilor de a primi răspunsuri. La vârsta școlarității gimnaziale există o curiozitate epistemică, copiii sunt preocupați de a-și explica probleme diverse ale lumii înconjurătoare.

O bună reacție am primit din partea părinților care au văzut rezolvate multe dintre provocările la care ei înșiși erau supuși, în discuțiile cu copiii dumnealor.

Colegii sunt interesați și dornici să participe cu informații în completarea diferitelor tematici, apreciază preocuparea pentru crearea unui asemenea opțional.

Prof. Carmen Bojinescu, Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”, Vidra

Ne concentrăm acum și pe îmbunătățirea resurselor didactice. Astfel, optimizăm utilizarea resurselor video puse la dispoziție de DIGIPEDIA. Facem eforturi pentru organizarea emisiunilor în funcție de competențele și conținuturile din programa școlară. Inițial, am atașat programei un index al emisiunilor, dar acesta este permanent îmbunătățit, atât de profesori, cât și de DIGI.

Cea mai importantă resursă este platforma de elearning dedicată acestei programe: https://oradestiut.ro/

„Să dărâmăm zidurile claselor! Îmi doresc să dărâmăm zidurile claselor…!” spunea domnul profesor Alexandru Mironov într-una dintre discuțiile despre schimbarea paradigmei învățământului. Tehnologia evoluează rapid. În acest context, platforma de elearning oradestiut.ro a apărut firesc. A rezultat în urma eforturilor unei echipe de specialiști entuziaști care își doresc să „dărâme” zidurile claselor, să pună la dispoziția elevilor, profesorilor, părinților și nu numai, materiale din diverse arii curriculare. Rolul platformei este acela de hub informațional, pe platformă putându-se înscrie orice persoană care deține o adresă de e-mail. Profesori renumiți prezintă subiecte din arii diverse, fenomene, tehnologii într-o manieră integrată, dar accesibilă oricui.

Practic, tot ce trebuie făcut este să se acceseze platforma la adresa, www.oradestiut.ro. În colțul din dreapta sus se face click pe iconița de logare și restul pașilor sunt specifici oricărui tip de platformă pe care se solicită acces cu parolă. Odată ce contul este creat și aprobat de către unul dintre administratorii platformei, utilizatorul are acces la o gamă variată de materiale, atât în formă scrisă cât și în format audio-video. Platforma este în continuă dezvoltare, sunt adăugate noi materiale, noi subiecte, noi știri. Mai mult, profesorii își pot crea un cont specific de profesor și astfel pot contribui, pe platformă, cu diverse articole sau materiale.

Platforma oradestiut.ro deschide, astfel calea către o altfel de oră, o oră de curs care iese din tiparele clasice. Aici elevul își poate alege sau își poate descoperi domeniul în care se va specializa, profesorii, prin contul de profesor pot deveni creatori de conținut, părinții pot descoperi răspunsuri la unele întrebări ale copiilor. Platforma devine un hub, un punct în care se interconectează informațiile și chiar domeniile, pe de o parte, și pe de altă parte, cel mai important, toți actorii implicați în procesul educațional : elevi, profesori, părinți.

Trăim într-o lume în care informația este esențială, o lume în care nu mai este suficient să cunoști o anumită materie. Educația nu trebuie și nu mai poate fi făcută fără o abordare holistică, fără integrarea cu tehnologia, fără interconectarea celor implicați. Platforma oradestiut.ro este parte a proiectului Ora de Știut și are ca deziderat accesibilizarea științelor, tehnologiilor și informațiilor, popularizarea acestora astfel încât întreaga lume, întregul Univers să devină în sine o clasă pentru elev… Pentru că nu este suficient să știi matematică, română, engleză, istorie, fizică, geografie… Este esențial SĂ ȘTII

Ne dorim chiar și mai mult. Vom aduce în mijlocul copiilor cercetători, jurnaliști de știință, exploratori, antreprenori ca parte a demersului nostru de promova în rândurile elevilor știința românească și valorile sale. Suntem siguri că mulți vor deveni adevărate modele pentru copii. Cu sprijinul Măgurele Science Park se lucrează la un calendar al vizitelor în școli, astfel încât copiii să beneficieze de o interacțiune nemijlocită cu mediul științific.

Este esențial că toți actorii mediului educațional să cunoască proiectul nostru. Astfel, promovarea activităților din cadrul proiectului „Ora de știut” este o prioritate pentru noi. Partenerul nostru de bază, DIGIPEDIA, ne susține și în acest caz cu materiale de promovare precum clipuri video, postere (https://oradestiut.ro/wp-content/uploads/2022/10/Afise_rev-copy.pdf), emisiuni TV (Digipedia Știință – Invitat George Tuță și Cristina Ghiță-Petre). Clipuri de promovare au rulat chiar și pe ecranele din mijloacele de transport ale STB. Toate materialele sunt disponibile pe https://oradestiut.ro/. Grupul-țină principal pentru diseminarea rezultatelor proiectului nostru îl reprezintă copiii și profesorii. Deja am făcut numeroase vizite în școli (echipe de la DIGI, împreună cu oameni de știință) pentru a transmite spiritul programei noastre și iată că primele rezultate se văd.

Fără îndoială, „Ora se știut” este un demers educațional deosebit și cu o dinamică ieșită din comun. Platforma de elearning dedicată, integrarea unor emisiuni științifice DIGIPEDIA în activitățile de învățare, interacțiunea nemijlocită cu mediul științific, promovare în mass-media, un formidabil exemplu de bună practică de colaborare între IȘJ Ilfov, DIGI, MSP, Consiliul Județean Ilfov – iată doar câteva dintre reperele ce demonstrează unicitatea și caracterul inovator al acestui proiect ilfovean.

prof. dr. Cristina PETRE-GHIȚĂ

Inspector Școlar General Adjunct,

Inspectoratul Școlar Județean Ilfov

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − one =