Back

Poți fi student și antreprenor de succes?

E greu de spus câți dintre tinerii din România se nasc cu un simț al antreprenoriatului sau și-l formează după absolvire, însă cu siguranță toți studenții care participă în cadrul proiectului “EntrepLoading…” recunosc oportunitățile unice și își dezvoltă un prim set de abilități care îi ajută să își transforme visul în realitate.

“EntrepLoading…” vizează creșterea angajabilității studenților printr-o serie de activități de formare profesională în domeniul antreprenorial, proiect cofinanțat din Programul POCU/829/6/13/141274.

Principalele rezultatele așteptate ale proiectului:

✓ 383 de persoane beneficiază de cursuri acreditate de competențe antreprenoriale. În urma finalizării acestora vor primi o subvenție în valoare de 200 lei și un certificat recunoscut de ANC;

✓ În perioada 01.02.2022 – 31.03.2022 se desfășoară concursul planurilor de afaceri,în urma căruia vor fi selectate spre finanțare 22 de startup-uri care se vor înființa în cadrul proiectului și vor beneficia de un ajutor de minimis de 60.000 de euro pentru finanțarea planului de afaceri propus;

✓ 66 de locuri de munca create în cadrul celor 22 de startup-uri, câte 3 locuri de muncă în fiecare;

✓ finanțarea ideii de afacere este nerambursabilă într-un procent de 100% – contribuție proprie 0 lei;

✓ 25 de persoane beneficiază de servicii de mentorat și practică în întreprinderi reale;

✓ cei 22 de căștigători ai concursului planurilor de afaceri vor fi monitorizați pe parcursul implementării planului de afaceri (12 luni) și în perioada de sustenabilitate (6 luni).

În acest context, proiectul “EntrepLoading…” vine ca un imbold pentru studenții cu spirit practic, care nu doar că visează să își transforme pasiunea în realitate, ci fac pași concreți pentru acest lucru.

Plăcut surprins de atmosfera din cadrul proiectului și dornic să ajute și să inspire cât mai mulți studenți, Robert Similea, antreprenor din 2001 și formator în cadrul proiectului, ne povestește într-un scurt interviu realizat cu ajutorul Luizei Popescu, expert informare în cadrul proiectului, despre obiectivele și rezultatele din ultimele 3 luni alături de studenții înscriși la cursurile de antreprenoriat.

LP: Care sunt beneficiile proiectului “EntrepLoading…” pe termen lung pentru studenți?

RS: Proiectele precum “EntrepLoading…” sunt șanse de success pentru tineri, șanse pe care eu și ceilalți antreprenori ai generației mele nu le-am avut. Astăzi, ei au mult mai multe motive să reușească ca antreprenori decât au avut toate celelalte generații anterioare. În cadrul proiectului “EntrepLoading…” sunt mai bine educați, sunt mai bine adaptați la piață, sunt mai bine conectați la tehnologie și beneficiază de finanțare gratuită, nerambursabilă de la Uniunea Europeană.

LS: În ce domenii vor sa activeze cei cu care ați interacționat la cursuri?

RS: M-am bucurat foarte tare să văd interes din partea studenților pentru multe tipuri de afaceri: de la servicii pană la tehnologie avansată. Sunt foarte încrezător că cei mai mulți dintre ei vor reuși în antreprenoriat, iar unii vor deveni chiar lideri în industriile în care vor activa.

LS: Care este ponderea bărbaților și a femeilor din cadrul proiectului?

RS: La grupele coordonate de mine am observat o pondere mult mai mare de viitori antreprenori și destul de puține antreprenoare. Sper că antreprenoriatul feminin să crească rapid și în rândul tinerilor, pentru că femeile s-au remarcat cu calități manageriale și de leadership echivalente cu ale bărbaților.

LS: Cum a schimbat contextul pandemiei tipologia ideilor de afacere? Exista o concentrare mai mare în zona afacerilor online? Câți studenți visează să ajungă la piețele internaționale?

RS: Eu personal am militat pentru antreprenoriat digital în primul rând și am insistat pentru afaceri construite după principiul “digital first”. Cei mai mulți au încorporat și elemente digitale precum prezența online și magazine online, iar câțiva visează la internaționalizare într-un termen scurt după lansare.

LS: Ce schimbări ai observat în piață? Ce doresc să realizeze viitorii antreprenori?

RS: A fost foarte reconfortant pentru mine, antreprenor din 2001, sa regăsesc la ei acea energie și acel optimism fără de care nu poți reuși într-o piață dinamică. Interacțiunea cu ei a fost pentru mine o realimentare cu energie și cu încrederea că, dacă iți dorești cu adevărat să realizezi ceva, poti reuși, oricât de greu pare la început.

Până la data de 31 martie, încă mai ai timp să te înscrii și tu în concursul de planuri de afaceri “EntrepLoading…”.

Întocmește un plan de afaceri în care crezi și încarcă-l pe platforma https://entreploading.student-antreprenor.ro/ pentru a intra în cursa pentru cei 60.000 de euro nerambursabili, astfel încât visul tău să devină realitate.

Află mai multe detalii despre proiect de pe site-ul MSP si urmărește-ne pe pagina de Facebook dedicată proiectului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =