Faptul că Regiunea București-Ilfov este una dintre cele mai dinamice din Europa susține inițiativele pentru dezvoltarea dialogului dintre domeniul de cercetare-dezvoltare și cel economic, inclusiv cel al investitorilor străini, afirmă specialiștii Asociației Măgurele Science Park.
Astfel, Regiunea București – Ilfov se află pe podium (locul 3) în clasamentul celor mai dinamice 10 regiuni ale viitorului din Europa de Est din perspectiva potențialului pentru investiții străine directe și pe primul loc ca mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor, relevă un studiu al fDi Intelligence, publicație a cotidianului de afaceri Financial Times.
“Prezența București-Ilfov în clasamentele regiunilor cu cel mai mare potențial de creștere pentru investiții străine directe reprezintă o veste bună pentru modelul cvadruplu helix al inovării: mediul privat, mediul academic, autorități publice și ONG-uri. Validarea acestui potențial economic este importantă pentru noi întrucât știm, din practicile de succes internaționale, că existența unui parc științific într-o anumită regiune atrage după sine noi investitori străini”, au declarat reprezentanții Asociației Măgurele Science Park.
Asociația ,,Măgurele Science Park” coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov cu scopul creării unui context propice pentru crearea unui parc științific la Măgurele.
TOP 10 Regiuni ale Viitorului din Europa Centrală și de Est 2020/21
Regiune – Țară
1. Regiunea Praga – Republica Cehă
2. Regiunea Bratislava Region – Slovacia
3. București-Ilfov – România
4. Districtul Central Federal – Rusia
5. Voievodatul Mazovia – Polonia
6. Regiunea orașului Sofia – Bulgaria
7. Ungaria Centrală – Ungaria
8. Silezia de Jos – Polonia
9. Moravia de Sud – Republica Cehă
10. Lesser – Polonia
Potențialul economic al regiunilor din Europa
Regiunea București-Ilfov are, astfel, un potențial uriaș de dezvoltare, fiind pe locul trei în clasamentul regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este de remarcat faptul că în fiecare dintre cele două regiuni care se află înaintea București Ilfov, adică Praga și Bratislava, se găsește câte un parc științific: Science and Technology Park VZLÚ Praga, specializat în industria aerospațială, și Comenius University Science Park din Bratislava, dezvoltat în jurul celei mai mari universități din Slovacia.
La nivel macroeconomic, este cunoscut potențialul economic al Regiunii București Ilfov. Astfel, după 13 ani de la aderarea la UE, regiunea a ajuns la 144% din media UE a PIB pe cap de locuitor, potrivit „Raportului de ţară – 2020“ al Comisiei Europeane, dat publicității recent la București.
Mai mult, potrivit studiului fDi Intelligence, București – Ilfov se situează, alături de regiuni că Uusimaa din Finlanda și cantonul Zurich din Elveția în top 10 regiuni europene ale viitorului, în funcție de potențialul economic. Conform Asociației Măgurele Science Park, acest clasament este îmbucurător mai ales că, în general, calitatea investițiilor străine directe într-o regiune contribuie în mod semnificativ asupra creșterii de productivitate dintr-un parc științific, lucru demonstrat deja în multe regiuni mai dezvoltate din punctul de vedere al inovării.
În opinia Asociației Măgurele Science Park, prezența București-Ilfov este onorantă, alături de regiuni precum este Cantonul Zurich, cu binecunoscuta ETH Zurich, cea mai mare universitate din Elveția, cu peste 25.000 de studenți, centru educațional al inovației, sau Uusimaa, una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii, cu orașe că Helsinki, Espoo și Vantaa. Espoo este un oraș cheie, fiind locul unde a fost construit Otaniemi Science and Technology Park, cel mai mare parc științific din țările nordice.
Top 10 Regiuni Europene ale Viitorului 2020/21 – Potențial Economic
Regiune – Țară
1. Uusimaa Finlanda
2. Olanda de Nord – Olanda
3. Hamburg – Germania
4. Cantonul Zurich – Elveția
5. Regiunea Berlin – Germania
6. Stockholm – Suedia
7. București-Ilfov – România
8. Copenhaga – Danemarca
9. Brabant – Olanda
10. Olanda de Sud – Olanda
Relația cu mediul de business
În regiunea București și Ilfov, sunt cele mai multe IMM-uri inovatoare de produse noi pe piaţă dintre toate cele prezente la nivel național. Astfel, ponderea firmelor inovatoare din economia românească a crescut în perioada 2016-2018, față de perioada 2014- 2016, cu 4,4 puncte procentuale, ponderea crescând atât în zona serviciilor, cât și în industrie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, consultate de Asociația Măgurele Science Park. Prin activitățile propuse, asociația Măgurele Science Park urmărește creșterea numărului de firme inovatoare din regiune, în special în rândul IMM.
În ceea ce privește viitorul, Regiunea București-Ilfov are cel mai mare potențial pentru investiții străine, în funcție de cât de prietenoasă este cu mediul de afaceri.
TOP 10 Regiuni Europene ale Viitorului 2020/21 – Mediu de business prietenos
1. București-Ilfov România
2. Olanda de Nord – Olanda
3. Cantonul Zurich – Elveția
4. Ungaria Centrală – Ungaria
5. Stockholm – Suedia
6. Copenhaga – Danemarca
7. Olanda de Sud – Olanda de Sud
8. Brabant – Olanda
9. Silezia Inferioară – Polonia
10. Nord-Estul Angliei – Marea Britanie
Concluzia principală a studiului fDi Intelligence, în opinia experților Măgurele Science Park, este că nivelul regiunii de dezvoltare București-Ilfov este unul dintre cele mai ridicate din Europa, iar acest lucru este favorabil dezvoltării ecosistemului mixt de business și de cercetare, iar primul pas este crearea de punți între mediul academic și cel economic, în așa fel încât știința să fie transferată către nevoile firmelor. În colaborare cu mediul privat și societatea civilă, asociația are scop dezvoltarea regiunii ca o “platformă” pentru inovare, investiții și noi talente.
Despre Măgurele Science Park (MSP)
Asociația Măgurele Science Park, cu membri fondatori Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, are ca scop stimularea economiei regionale și creșterea competitivității economice prin intermediul transferului tehnologic și inovării. Din 2019, Universitatea Politehnică din București și Universitatea din București au devenit membri asociati.