Consorțiul “PREDICT-6G – “PRogrammable AI-Enabled DeterminIstiC neTworking for 6G” a făcut anunțul pentru începerea proiectului finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont Europa.
Proiectul PREDICT-6G își propune să creeze un sistem securizat, modular, interoperabil și scalabil pentru automatizarea procesului de gestionare a rețelei deterministe și pentru furnizarea, monitorizarea și managementul serviciilor E2E (end-to-end).
Prin urmare, obiectivul PREDICT-6G este de dezvoltare a unui cadru E2E cu tehnologie 6G, care să includă o arhitectură și protocoale ce pot garanta furnizarea fără întreruperi a serviciilor pentru cazuri de utilizare specifice.
Rolul SIMAVI în proiectul PREDICT-6G este să dezvolte și să furnizeze o soluție integrată pentru o arhitectură de referință dedicată managementului rețelei deterministe.
SIMAVI se bazează pe expertiza și experiența de integrator în mai multe proiecte europene și naționale pentru a coordona activitățile de integrare. Va participa la colectarea cerințelor funcționale și nefuncționale și la definirea arhitecturii platformei, sprijinind, în același timp, gestionarea ciclului de viață al modelelor de inteligență artificială și consolidarea de date din diferite surse pentru a integra componentele PREDICT-6G într-un prototip unitar.
PREDICT-6G se dezvoltă pe trei piloni:
- Extinderea caracteristicilor de fiabilitate și sensibilitate la timp ale IEEE 802.11 și ale rețelei 3GPP, inclusiv API-uri pentru monitorizarea și controlul acestor capacități, precum și asigurarea predictibilității.
- Dezvoltarea unui plan de date multi-tehnologic și multi-domeniu în comun cu o rețea de comunicații de tip Control-Plane multilateral și intersectorial bazat pe inteligență artificială.
- Îmbunătățirea predictibilității rețelei, anticiparea încărcării rețelei și a efectului acceptării unei nou flux în rețea.
PREDICT-6G va dezvolta un nou plan de date interdisciplinar bazat tehnologie multifuncțională, plecând de la revizuirea fiabilității și a caracteristicile sensibile la timp. Aceste caracteristici sunt prezente în comunicațiile actuale cu fir și fără fir.
Printre aplicațiile și cazurile de utilizare care beneficiază de astfel de capacități de rețea se numără: derularea în formă continuă audio și video, automatizarea industrială, robotica în relație cu aplicațiile de cloud computing, IoT, digital twin și vehiculele electrice conectate la rețea.
În plus, se poate observa că toate zonele interesate de comunicarea 6G vor beneficia de o rețea care se comportă în un mod previzibil și care va fi capabilă să prevadă posibilele probleme de congestie și să le anticipeze, astfel încât mecanismele de control al aplicațiilor și al rețelei să nu fie niciodată compromise.
PREDICT-6G va valida rezultatele în trei cazuri de utilizare, relevante pentru nevoile rețelei și evidențiind lacunele tehnologice. În plus, mai multe teste unitare ale unor tehnologii specifice vor fi efectuate în două laboratoare deschise:
- Servicii deterministe pentru comunicații critice la Nokia Budapest Open Lab;
- Comunicații deterministe multidisciplinare în cadrul laboratorului deschis din Madrid (5TONIC);
- Fabricare inteligentă la Ericsson Madrid Open Lab (5TONIC).
În cadrul întâlnirii de lansare care a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2023 la Madrid, partenerii au stabilit strategia pentru următoarele 30 de luni de muncă. Schimbarea paradigmei actuale de rețea va fi esențială pentru a stimula digitalizarea mult-așteptată a industriei și pentru a stimula liderul Europei în 6G.
Consorțiul PREDiCT-6G, condus de Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), este format din 17 parteneri de seamă din șapte state membre. Faceți cunoștință aici cu toți partenerii implicați în acest proiect ambițios.