Cine este Gnosis?
Grupul Gnosis este un grup de companii, cu capital privat 100% românesc, ce a fost înființat în anul 2010 și care și-a propus dezvoltarea de servicii specializate de cercetare-dezvoltare în domenii de nișă precum: mecatronică aplicată în sisteme de securitate, soluții hardware-software integrate, robotică, precum și servicii specializate de proiectare mecanică și de realizare prototipuri și serii mici de produse într-o paletă largă de industrii.
Viziunea companiei este de a reuni specialiști de vârf din diverse domenii ale științei, pentru a răspunde rapid unor nevoi punctuale ale unor companii tehnologice, abordare care este foarte eficientă din punct de vedere al timpului și financiar, atât pentru beneficiari, cât și pentru Grupul Gnosis. În acest context, colaborarea cu mediul academic este traditională, având colaboratori și angajați care provin din mediul academic precum și parteneriate cu universități și institute de cercetare.
Dezvoltarea și evoluția firmei sunt strâns legate de strategia acesteia de a transforma rezultatele obținute în urma activităților de cercetare-dezvoltare, în produse și servicii cu valoare adaugată.
În prezent, avem în derulare un proiect pentru dezvoltarea unei ,,familii” de mașini de vending, pentru produse alimentare mai speciale.
Vor fi autonome din punct de vedere energetic, astfel că pot fi plasate oriunde indiferent de infrastructură și vor servi produse care nu sunt oferite traditional prin astfel de mașini.
În contextul pandemic actual, care împinge la distanțare socială și în condițiile unei lipse din ce în ce mai acute de personal, este de așteptat ca sistemele automate să înlocuiască oamenii în tot mai multe sarcini. Pregatirea și servirea hranei, credem noi, se va găsi pe aceasta listă.
În plus, tehnologia de automate dezvoltată, va utiliza energia regenerabilă combinată cu energia produsă de persoanele care sunt de acord să obtină aceste produse, în schimbul unui efort fizic realizat în apropierea automatului, cu ajutorul unui dispozitiv de transformare a energiei umane, asistat de un sistem gravitațional, atașat automatului.
Această tehnologie vine în sprijinirea acțiunilor UE de ecologizare a industriei și sprijină totodată, preocupările societății în diminuarea problemei sociale a obezității populației, cauzată de lipsa de activitate fizică și a alimentației necorespunzătoare.
Acest proiect, foarte util în contextul socio-economic actual, este realizat în colaborare cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), universitate membră a unui consorțiu academic EU-CONEXUS – ”Universitatea Europeană pentru Dezvoltare Durabilă Inteligentă a Zonelor Urbane de Coastă”.
Echipa de cercetători de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), partener AMSP, a cărei activitate acoperă domeniile științific, mecanic, electric, automatizare și termotehnică, este formată din cadre didactice și cercetători ai Facultății de Utilaj Tehnologic si ai Facultății de Inginerie a Instalațiilor.
Echipa mixtă de cercetători, contribuie activ la dezvoltarea acestei ,,familii” de mașini de vending independente energetic, mașini care vor fi integrate în conceptul de oras inteligent al viitorului.
Asociația ,,Măgurele Science Park” coagulează în jurul membrilor săi cea mai mare parte a instituțiilor de cercetare și de educație academică din regiunea București – Ilfov, cu scopul creării unui context propice pentru crearea unui parc științific și tehnologic la Măgurele.
Proiectul vizează coagularea administrației locale, a zonei de educație și a celei de business pentru crearea unui hub de cercetare și inovare, în vederea atragerii proiectelor locale și internaționale.
Concret, obiectivul Măgurele Science Park constă în dezvoltarea unei economii inovative, prin sprijinirea comercializării rezultatelor C&D și ale sistemelor de spin-off din cadrul universităților și al institutelor de cercetare, cât și participarea la crearea unei culturi relevante în acest domeniu.