ASAP, programul de responsabilitate socială, lansat în iunie 2020 de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea separată și reciclare. Ne adresăm în special copiiilor și adolescenților, pentru că viitorul cu mai puțin plastic depinde în mare măsură de ei, însă ne adresăm și publicului larg – comportamentele se văd și se învață din familie, din grupul de prieteni, de la școală.
Acronimul ASAP a venit de la sine: suntem cu toții conștienți de nevoia de a face o schimbare urgentă. Și nu, nu ne limităm doar la plastic, deșeurile de hârtie, carton, sticlă sau metal sunt și ele luate în calcul în acțiunile pe care le desfășurăm în proiectele noastre.
Cum facem acest lucru?
Prin două direcții strategice:
1. Implementarea programului de colectare separată a deșeurilor în toate școlile din România – sprijinim și oferim consultanță de specialitate autorităților locale și școlilor pentru a crea cea mai mare infrastructură funcțională de colectare separată a deșeurilor reciclabile în instituțiile de învățământ. Prin acest program, urmărim astfel calitatea colectării separate și, în final, contribuim la atingerea cotelor de reciclare asumate local și central de România în raport cu UE.
2. Educare – prin materialele dezvoltate în proiect, precum și prin diferite activități de formare a cadrelor didactice sau activități cu elevii.
În acest moment, programul e prezent în 24 de orașe și reședințe de județ din țară și în patru sectoare ale capitalei, ceea ce înseamnă peste 550.000 de elevi în aproape 1.000 de instituții de învățământ.
Sprijin pentru autoritățile locale
Programul ASAP vine în sprijinul autorităților locale cu privire la nevoile de raportare a deșeurilor municipale, cât și a obligației legale de reciclare în școli conform legii nr. 132 din 30 iunie 2010 privind colectarea separată a deșeurilor în instituțiile publice (cu modificări ulterioare).
Petiția ASAP
Aici avem nevoie de susținerea ta! Programul de colectare separată a deșeurilor din școli a pornit ca urmare a petiției inițiate de comunitatea ASAP în noiembrie 2020. Petiția solicită luarea de măsuri imediate în vederea adoptării unui model unitar de colectare separată și de reciclare a deșeurilor în toate școlile din România. În prezent, petiția a strâns peste 42.000 de susținători din obiectivul de 50.000. Ca să facem o schimbare, avem nevoie și de semnătura ta, pe asap-romania.ro.
Ce face mai concret ASAP dacă orașul tău intră în program
- ASAP facilitează dialogul între actorii locali implicați în procesul de colectare, unitatea administrativ-teritorială, firma de salubritate, unitățile de învățământ, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, cu scopul de a găsi soluții la problemele întâmpinate.
- ASAP oferă date concrete privind cantitățile de deșeuri colectate, permite urmărirea lor lunară și oferă astfel o imagine comparativă între unitățile din același oraș, între orașe și chiar județe.
- Prin materialele dezvoltate în proiect, precum și prin diferitele formări cu profesorii sau activități cu elevii, ASAP își propune să modeleze comportamentul acestora în ce privește colectarea separată a deșeurilor.
- ASAP organizează sesiuni de instruiri pentru responsabilii de colectare deșeuri, îmbunătățind astfel atât competențele acestora, cât și procesul de colectare din instituțiile de învățământ.
- ASAP vine în ajutorul școlilor pentru organizarea eficientă a procesului de colectare prin contactul și dialogul permanent cu responsabilii din școli.
Beneficiul cel mai important este scăderea cantităților de deșeuri care ajung la groapa de gunoi: fiecare tonă de deșeuri care ajunge la reciclat, și nu la groapa de gunoi, înseamnă o economie la bugetul local de aproximativ 700 de lei.
Proiecte ASAP în 2022
Pe parcursul anului 2022 am organizat și o serie de activități și de proiecte speciale, printre care:
- Forumul Orașelor Verzi, la începutul lunii septembrie, unde am participat cu proiectul Co2lectăm separat împreună și am organizat ateliere creative în Piața Sfatului.
- River Cleanup Collective @Dunăre, un program de colectare a plasticului din Dunăre, unde am organizat, în luna septembrie 2022, workshopuri în orașele Giurgiu, Călărași, Brăila și Galați.
- Electric Castle, unde am creat ASAP Recycling Park, un parc de distracții eco construit în jurul temei reciclării și upcycling-ului.
- În cadrul Galei Societății Civile am susținut o nouă secțiune pentru proiecte realizate de tineri, Tineri de Bine.
- Am organizat Ambasadorii mediului și Start Joc!, două concursuri de colectare separată, ambele lansate în luna septembrie 2022 și desfășurate în parteneriat cu Primăria Municipiului București, respectiv Primăria sectorului 2.
„Dacă reușim să implicăm tinerii în colectare separată, reușim să deschidem dialogul despre implicare civică. Devenim nu doar o țară mai curată, cu mai puține deșeuri ce nu sunt reciclate, dar și cu cetățeni mai responsabili, care votează, mai dornici să facă voluntariat, mai atenți la viața comunității. Copiii de azi sunt șansa noastră de a fi mai buni. Trebuie doar să le oferim oportunitatea să schimbe lumea. PET cu PET, zi de zi, ei ne arată că se poate”.
Andrei Borțun, CEO Fundația The Institute
Oana Dobre – responsabil comunicare proiect ASAP.