Sâmbătă, 21 august a.c, s-a dat START-ul „Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”, ediția a IV-a!
Stagii de inițiere în cercetare în domenii de știință, inginerie, automatizări și tehnologii digitale, mediu, impact și nu în ultimul rând comunicarea pentru societate, sunt câteva teme din cele 20 ce sunt fi abordate în perioada de desfășurare a taberei.
Asociatia ”Măgurele Science Park”, în calitate de partener, prin Smartlab Măgurele include în cadrul programului sesiuni de modelare și printare 3D, prin intermediul programelor de modelare Tinkercad, Blender și Fusion360, învățând elevii să realizeze scene tematice pentru modelare artistică (lowpoly), prototipuri și soluții la probleme practice.
În partea de introducere în modelarea 3D, la nivelul elementar prin Tinkercad, participanții se familiarizează cu uneltele și conceptele modelării 3D, prin realizarea unor produse personalizate, proiecte practice, modele mici (breloc, colier, brățară etc) ce vor fi printate 3D in capitolul de introducere al printarii 3D.
Capitolele abordate sunt împărțite în teme distinte, astfel:
Modelare 3D
TinkerCad: Introducere in modelare 3D practică și artistică, elevii vor realiza atât proiecte funcționale simple pentru printare 3D dar și proiecte artistice de exemplu, scene 3D tematice.
Blender: Introducere elementară în programul de modelare 3D cu focus pe uneltele de randare și texturare pentru a prelucra sau prezenta modele 3D realizate în TinkerCad sau Fusion 360.
Fusion 360: Introducere in modelarea 3D CAD, parametrica pentru realizarea de proiecte, ansamble intermediare.
Printare 3D: Introducere în printarea 3D, elevii vor invata sa utilizeze imprimantele 3D din laborator pentru a imprima 3D, anumite proiecte din secțiunea de modelare 3D și Scanare 3D.
De asemenea, elevii au la dispoziție mai multe tipuri de filament, material utilizat în printarea 3D, cu diverse proprietăți și aplicații.
Scanare 3D: Introducere de baza în scanarea obiectelor din lumea reala, pentru a obtine un model 3D ce poate fi prelucrat in programe de modelare 3D.
VR Demo: Scurt demo în tehnologia VR
În modelarea 3D prin utilizarea Fusion 360, cad, cam, proiectele vor respecta valori și toleranțe definite, scopul lor fiind punerea în practică a unor proiecte reale și dezvoltarea unui mod de gândire ce abordează problemele prin prototiparea rapidă a modelarii și printării 3D.
Pe parcursul școlii, participantii aleg un proiect pe care îl vor realiza individual și care va fi ulterior printat 3D.
Mai multe informatii actualizate despre ceea ce se întâmplă în cadrul acestei tabere le puteți urmări, accesând link-urile:
https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro/ – site-ul oficial MSciTeh
https://www.facebook.com/smartlabmagurele – pagina SmartLab FB
https://www.facebook.com/msciteh/ – pagina oficială FB, organizator principal MSciTeh
____________________________________________
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizeză în perioada 21 august – 4 septembrie 2021, pentru elevii de liceu, profesorii din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii) și consilierii școlari din învățământul gimnazial și liceal.
Evenimentul se desfășoară în cadrul parteneriatului dintre Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Ediția din acest an se bucură de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Obiectivul evenimentului: Stimularea interesului elevilor pentru știință și cercetare și oferirea de resurse educaționale
relevante, accesibile profesorilor pentru predarea disciplinelor de știință din învățământul preuniversitar, precum și susținerea elevilor în vederea accesării de profesii în domenii de știință.
MSciTeh, organizatorul evenimentului, oferă programe de practică în laboratoarele de cercetare pentru elevii din clasele a IX-a – a XII-a, precum și programe de dezvoltare profesională interdisciplinare pentru profesorii de științe și consilierii școlari din învățământul secundar, gimnazial și liceal. MSciTeh este un experiment educațional al cercetătorilor și specialiștilor de pe platforma Măgurele și din Universitatea din București pentru a stimula reflecția asupra rolului pe care cercetătorii îl pot asuma în dezbaterea publică, în special în educație, și a încuraja abordări noi în domeniul realizării și promovării educației pentru știință și a carierelor asociate.