Back

INCDFM: Film subțire nanoglobular de Fe-Au cu distribuție aleatoare a clusterilor magnetici pentru aplicații de senzoristică

Rezultat cercetare:

Film subțire nanoglobular de Fe-Au cu distribuție aleatoare a clusterilor magnetici pentru aplicații de senzoristică

Scurtă descriere:

Este un film subtire de Fe-Au cu grosime de aprox 80 nm, corespunzator unei compozitii atomice medii de 15%. Filmul este preparat prin codepunere (rf si respectiv dc magnetron sputtering) din tinte diferite de Au si Fe. Depunerea este pe substrat de Si oxidat nativ si a implicat un buffer de Au de grosime 5 nm. Datorita imiscibilitatii Fe in Au, conditiile de depunere specifice conduc la formarea de clusteri de Fe cu dimeniuni medii de 3 nm, distribuiti aleatoriu in matricea de Au. Ca urmare a prezentei clusterilor superparamagnetici, sunt de asteptat fenomene de magnetorezistenta gigant specifice.

Domenii de aplicabilitate:

Are avantajul că permite obținerea unor clusteri foarte mici, cu o dispersie buna în dimensiune și într-o matrice cu caracteristici excelente de conducție. Sistemul este mult mai stabil în timp în raport cu sistemele alternative de tip Fe-Cu, Co-Cu, Fe-Ag, Co-Ag. Lipsa saturației până în 3 T cu dependenta quasiliniara cu câmpul permite extinderea domeniului de sensibilitate chiar și la câmpuri mari. Variație mica a rezistentei cu temperatura, ceea ce permite o buna stabilitate a răspunsului la variații ambientale ale temperaturii.

Kuncser Victor[email protected]

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 7 =