Back

INCDTP- partener strategic pentru devoltarea de tehnologii/ produse inovative în domeniul textile – confecții și pielărie – încălțăminte – bunuri de consum din cauciuc, pentru mediul de afaceri

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie – INCDTP București își afirmă dorința de a-și consolida pozitia de factor activ în sistemul CDI din România și la nivel European prin excelență și eficiența.  

Dezvoltând inovarea tehnologică ca instrument pentru creșterea competitivității agenților economici, rezultatele obținute în cercetare sunt aplicate și în alte domenii economice și sociale ca:  sectoare industriale diverse (industria metalurgică, industria chimică, siderurgie), agricultură (agrotextile), protecția mediului, medicină (dispozitive medicale invazive și noninvazive, bandaje pentru ortopedie, pansamente cu colagen pentru tratarea rănilor, transdermice), domenii speciale (țesături pentru parașute, parapante, echipamente de protecție), conservare/restaurare obiecte de patrimoniu, modă și produse personalizate.

Vă invităm să parcugeți câteva rezultate ale cercetării dezvoltate de către echipa Institutului, benefice pentru îmbunătățirea stării de sănătate și calității vieții:

Textile high-tech pentru recuperare și/sau reintegrare socio-profesională  a persoanelor cu dizabilități, a vârstnicilor

Scurtă descriere:

Materialele textile high-tech interactive – functionalizate sunt destinate produselor vestimentare sau de tip invelitori (lenjerie pat)

 • lenjerie de corp și de pat (articole de ciorăpărie, cămașa, cerceaf, pilota, învelitoare pilota și pernă orientată și/sau personalizată);
 • produse vestimentare orientate/ personalizate de zi cu zi și de casă.

Funcționalizarea interactivă asigură:

 • confort termic (fibre bazate pe materiale cu schimbare de faza – PCM, încalzire / răcire a zonelor vitale locale în caz de temperaturi peste/sub valorile normale, siguranță la nepropagarea flacarii, prin fibre termice, ignifugate, cu PCM)
 • confort fiziologic (siguranță  pentru agenții micotici / bacterieni, respirabilitate optimizată) a ʺcoperturii textile)
 • confort psihosensorial (siguranță la încărcarea electrostatică, tușeu optim la contactul cu pielea)
 • posibilitate de monitorizare fără fir a semnalului vital prin fibre electrice conductoare încorporate în structura textilă.

Produsele pot fi parte componentă într- un sistem ortetic care cuprinde alături de produsele vestimentare și materiale compozite flexibile, stratificate cu ranfort textil. Elementele textile țesute din alcătuirea compozitului flexibil, sunt destinate asigurării unei suprafețe de disipare a interacțiunilor datorate presiunilor de contact, în cazul persoanelor cu dizabilități.

Tipuri constructive:

 • elemente gonflabile tip manșon în raport cu membrele inferioare
 • elemente gonflabile tip non-manșon, cu forme poligonale, in proiecție plană.

Specificații:

Compozitie fibroasă orientată / personalizată inovatoare pe bază de fibre naturale și artificiale, fibre macro / mezo / nano functionalizate pentru confort termic, fiziologic și psihosenzorial, siguranță, produs ergonomic.

Încălțămintea MOBILITY

Încălțămintea MOBILITY  este o încălțăminte personalizată destinată  persoanelor în vârsta pentru a preveni deformarea piciorului și a compensa disfuncțiile/dizabilitățile cauzate de procesul de îmbătrânire, cu scopul de a facilita mersul. Pentru produsele MOBILITY s-au obtinut 3 Certificate ORDA nr. 9756-24.11.2015, nr. 9757-24.11.2015, RGII/7901/31.10.2016, s-a depus la OSIM o cerere de brevet 00664/18.09.2017, s-a obtinut

 • Diploma de excelență cu medalia Târgului Internațional de Invenții și Idei Practice INVEST-INVENT, Iasi, 2014
 • Medalii de Aur   INVENTICA 2016, Iași, România.

Această lucrare a fost finanțată de MCI – UEFISCDI în cadrul proiectului MOBILITY: Preventia deficientelor de mers și îmbunătățirea parametrilor biomecanici pentru persoanele vârstnice prin proiectarea și realizarea încăltămintei personalizate-cod PN-II-PT-PCCA-2013-4, contract 122/2014. Produsul este conceput pentru  persoane în vârsta, de sex feminin, în vederea ameliorării problemelor cauzate de patologiile specifice vârstei.

Mănuși de protecție împotriva riscurilor mecanice și/sau termice

Scurtă descriere

Manuși ambidextre cu cinci degete, cu manșeta elastică realizate prin tricotare  din două straturi: stratul exterior din  fire  para-aramidice tip Kevlar, Nm 28/2  iar stratul interior din fire de bumbac, Nm  20/1.

Caracteristici de protecție:

 • Căldura de contact:  250° C, timp de prag 15 s (nivel de performanță 2/SR EN 407);
 • Rezistența la abraziune min. 100 cicluri  (nivel de performanță 1/SR EN 388);
 • Rezistență la tăiere prin tranșare:  indice de tăiere  min.  5 (nivel de performanță 3/SR EN 388);
 • Rezistență la sfașiere  min.  75 N (nivel de performanță 4/SR EN 388).

Produsul oferă protecția mâinilor împotriva căldurii de contact la manipularea obiectelor fierbinți cu temperatura de max. 250˚C și contactul ocazional cu flăcara deschisă precum și protecție împotriva agresiunilor mecanice superficiale (abraziune, tăiere prin tranșare, agatare,  perforare).

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − twelve =