Back

INTERVIU | Alexandru Topor, CEO @ Prometheus Technologies

Prometheus Technologies este un start-up orientat către dezvoltarea de soluții software inovatoare în domeniul educației financiare, înscris în rețeaua EEN de echipa MSP.

Compania a participat în 2022 în cadrul programului „Leaders în Innovation Fellowship Global” (LIF Global), dezvoltat de Royal Academy of Engineering, având ca partener UEFISCDI.

Obiectivul LIF Global este să îi ajute pe participanți să își dezvolte produsele și afacerea prin furnizarea de mentorat personalizat, prin dezvoltarea de noi abilități și prin conectarea la o rețea internațională de alumni.

Kids Finance a fost soluția cu care Alex a participat în cadrul programului. Este o soluție gamificată de pregătire a copiilor pentru provocările viitorului, axată pe educație financiară și management inteligent al timpului lor.

Cu ajutorul echipei de mentori EEN din cadrul Asociației Măgurele Science Park, pe parcursul programului LIF, Alex a fost îndrumat și sprijinit continuu cu sesiuni de mentorat, inclusiv prin participarea la evenimente de dezvoltare a planului de afaceri organizate online de LIF. Planul de afaceri și modelul de afaceri au fost îmbunătățite și aduse la un nou nivel care să-i permită să atragă noi tipuri de clienți și implicit venituri.

Am discutat cu Alexandru Topor despre toată această aventură și despre cum business-ul lui a evoluat prin prisma sprijinului primit prin intermediul rețelei EEN.

1. Cum a decurs procesul de înrolare în programul LIF?

Anul 2022 a fost primul an în care programul LIF și-a deschis porțile către România. Fiind oarecum conectat cu partenerul local – UEFISCDI, am avut ocazia să fiu printre primii aplicanți. Recomand tuturor participarea în program și extragerea celor mai importante beneficii din cadrul acestuia. Procesul de aplicare este destul de rapid și ușor pentru cei care au deja format un plan de business, dar poate prezenta câteva întrebări cheie pentru cei care încă nu și-au definitivat planul de business. Efortul în cadrul programului este în medie de 10 ore/săptămână, cu prezentări, workshop-uri și assignment-uri relevante, pe o perioadă de mai multe luni. Programul culminează cu rezidențiatul din UK, care este un element diferențiator față de alte incubatoare și care, depinzând de natura afacerii, poate fi un adevărat eveniment pentru networking în zona de CDI, de business și de acces la investitori din Regat.

2. Care au fost principalele beneficii pentru participarea în program?

Programul are mai multe componente, care sunt destul de diverse. Partea de incubator este foarte potrivită pentru oamenii din mediul academic ce doresc să construiască o afacere. În cadrul incubatorului, se prezintă bazele necesare pentru a putea înființa și administra o afacere. Există inclusiv o etapă de simulator unde, în cadrul unui software dedicat, se pot lua anumite decizii care au impact asupra profitabilității unei afaceri. Cred că important este aspectul de varietate a elementelor care sunt în joc într-o afacere, de la produs și sales, până la legal și finance. Un alt beneficiu important din program este aspectul de mentorship și rezidențialul în UK, despre care voi detalia în cele ce urmează.

3. Ce impact a avut și are participarea în acest program asupra afacerii tale?

Am reușit crearea primelor contacte în industrie și în mediul de CDI din UK, prin vizite de lucru și întâlniri în Londra și Cambridge.

Spiritul de inovare și modul de lucru într-o organizație inovativă au fost insuflate în organizația mea și am reușit să depunem proiecte inovative pentru finanțare europeană. Aș spune că mentorul local (din UK) este un element definitoriu care te poate propulsa foarte mult. Academia face eforturi să găsească cea mai bună potrivire între cursanți și mentori, iar în cazul meu, Zoe West a fost un mentor excelent cu numeroase conexiuni în zona de banking, fintech și de investitori. Un exemplu concret este că mi-a organizat undeva la 5 întâlniri distincte 1on1, care sunt followed up acum de mine. Într-una dintre întâlniri am reușit și semnarea intrării într-un club de antreprenori din Londra, ocazie cu care am primit credite pentru AWS în valoare de 10.000 USD, contra unei sume mult mai mici de intrare în club. Acest lucru a fost perfect având în vedere că soluțiile noastre sunt operate în AWS și ne-a asigurat pentru cel puțin 2 ani de zile. De asemenea, am semnat primul contract de reseller cu mentorul meu pentru soluția noastră pe piața din UK.

#EEN #EENcanhelp

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × four =