Back

INTERVIU Raluca Prelucă I „Încerc să aleg produse cât mai puțin ambalate și să prelungesc cât mai mult viața celor pe care le utilizez”

  1. Prezintă-te pe scurt pentru cititorii noștri.

Raluca Prelucă, Partener & Consultant senior la fonduri-structurale.ro. Co-fondatoare consolid8 – hub pentru inovare socială și viitor verde.

  1. Ce te-a determinat să te implici în elaborarea unui Local Green Deal la nivel național?

Acest proiect ne-a dat ocazia să cunoaștem și să lucrăm cu autorități și IMM-uri din regiunea noastră, București-Ilfov. Multe dintre proiectele noastre anterioare s-au adresat altor regiuni din România, iar această inițiativă ne-a permis să descoperim și antreprenorii de la noi de acasă și faptul că există un interes real pentru un viitor verde. La fonduri-structurale.ro lucrăm cu antreprenori care au dezvoltat soluții verzi de mai mulți ani și ne-am dorit să continuăm această misiune împreună cu parteneri noi. E o inițiativă de pionierat care vine cu multe provocări, dar a născut deja noi parteneriate valoroase. Continuă eforturile noastre în domeniul sustenabilității începute la festivalul consolid8, la Brașov.

  1. Cu ce oportunități / avantaje vine la pachet o astfel de inițiativă pentru cetățeni?
    E nevoie de foarte multă educație în această zonă și de mult know-how pe soluții concrete pe care le putem adopta fiecare dintre noi. Inițiativele de acest tip, pentru că vizează colaborarea dintre mai multe ecosisteme europene, creează în primul rând contextul dezvoltării unor noi parteneriate. Local Green Deal-ul va fi implementat de autoritățile locale și IMM-uri din regiune și creează premisele pentru dialog între noi, cetățenii, și autoritățile responsabile de implementarea politicilor la nivel local.
  1. La ce trenduri din domeniul sustenabilității vom fi martori în 2024?

Din ce în ce mai multe companii sunt preocupate de un viitor sustenabil și caută soluții cu impact pe care pot să le implementeze. Din ce în ce mai mulți antreprenori fondează afaceri sociale prin care propun astfel de soluții și din fericire vor putea beneficia de finanțări pentru creștere în acest domeniu. Mă bucur că din ce în ce mai mulți români sunt preocupați de sustenabilitate și își schimbă mici obiceiuri care contribuie la eforturile sustenabilității.

  1. Schimbările mari vin din lucruri mici. Tu ce schimbări ai făcut în viața de zi cu zi pentru a fi mai prietenos cu mediul? Oferă-le cititorilor noștri 3 recomandări pentru un stil de viață sustenabil. 

În primul rând, am început să mă gândesc de două ori dacă am nevoie de un anumit produs și achiziționez produse și servicii de la întreprinderi sociale din domeniul economiei circulare (Oilright, ONEshirt, Ateliere fără frontiere). Încerc să aleg produse cât mai puțin ambalate și să prelungesc cât mai mult viața celor pe care le utilizez. Colectez separat deșeurile de mai mult timp la mine acasă, dar mărturisesc că încă nu îmi este clar ce pot să returnez în sistemul RetuRO. 😊) 

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 1 =