
- Prezintă-te pe scurt pentru cititorii noștri.
Sunt consultant şi activist de mediu, specializat în gestionarea deşeurilor, date de mediu, politici de sustenabilitate. În ultimii 15 ani am văzut un interes tot mai mare pe aceste subiecte, dar şi o lipsă tot mai acută de instrumente de lucru, de la legislație până la sisteme de management bazat pe date. Aşa că încerc să mă concentrez pe aceste domenii.
- Ce te-a determinat să te implici în elaborarea unui Local Green Deal la nivel național?
Cred că avem nevoie de documente comune de referință, care să ajute toate părțile implicate să contribuie, cât mai coerent, la atingerea unui obiectiv comun: decarbonizarea şi depoluarea activităților fiecăruia dintre noi.
- Cu ce oportunități / avantaje vine la pachet o astfel de inițiativă pentru cetățeni?
Cetățenii au ṣansa să vadă că factorii implicați – autorități, companii, şcoli, ONG-uri – cooperează într-un oarecare sincron la un proiect comunitar comun, la care pot şi ei să ia parte.
- La ce trenduri din domeniul sustenabilității vom fi martori în 2024?
În 2024 vom vedea o comunicare pro-mediu relativ timidă din partea politicienilor, ei preferând să accentueze subiecte cu un potențial mai mare de influențare a electorilor (teme sociale, inventarea de duşmani utili, retorică anti-corporații etc).
În acelaşi timp, însă, presiunile din partea Comisiei Europene şi a consumatorilor tineri vor determina păstrarea unor teme pe agenda publică: deşeuri, trafic trans-frontalier, calitatea aerului, funcționarea Sistemului Garanție-Returnare, apariția de noi infrastructuri pentru deşeuri (containere stradale subterane, „insule” de colectare separată, centre pt aport voluntar).
- Schimbările mari vin din lucruri mici. Tu ce schimbări ai făcut în viața de zi cu zi pentru a fi mai prietenos cu mediul? Oferă-le cititorilor noștri 3 recomandări pentru un stil de viață sustenabil.
Cumpărați doar ce aveți nevoie, reparați tot ce se poate repara, donați lucrurile de care nu mai aveți nevoie!