Back

Robotic Squid – soluție pentru captarea rapidă a scurgerilor de petrol din conducte

Noi suntem echipa Robotic Squid, un departament de inovatie aflat la inceput de drum, propulsati de entuziasm si dorinta de a descoperi si pune in practica solutii simple pentru probleme complexe.

Am obtinut si validat un brevet european pentru un echipament si un procedeu pentru captarea scurgerilor accidentale de fluide sub presiune, provenite dintr-o conducta prin care sunt transportate aceste fluide, in situatia ruperii sau fisurarii din diferite cauze a lor, si redirectionarea controlata a fluxului de fluide intr-o directie dorita (de exemplu, catre un sistem de stocare/un rezervor in cazul conductelor rupte), iar in cazul fisurarii longitudinale avand loc o reparatie locala a conductei, astfel incat este restaurata etanseitatea si asigurata continuitatea transportului de fluide prin conducta in cadrul careia este pozitionat dispozitivul conforrm inventiei.

Un al doilea brevet, ce face referire la un echipament imbunatatit, cu actionare robotizata, dotat cu insertii de muschi artificiali realizati din polimeri electroactivi, este intrat in faza de brevetare internationala  WIPO/PCT, iar de curand a fost emisa confirmarea pentru acordarea brevetului european.

Aplicarea metodei și echipamentului conform invenției noastre oferă avantajul major de a utiliza elemente pre-fabricate, testate și gata pentru a fi aplicate in maniera imediata si eficienta in cazul ruperii unei conducte, indiferent de particularitatile zonei de ruptura, forma rupturii, eventuale diferente de cote, imbinari/flanse etc.,  nemaifiind nevoie de alocarea de timp pentru proiectare, realizarea unui dispozitiv personalizat dupa particularitățile exacte ale zonei de ruptura, transportarea unor piese masive si manipularea acestora cu macarale plutitoare in scopul montrii la punct fix si faxarii definitive in scopul  stoparii deversarii (activitate impracticabila in sezonul uraganelor), inventia generand  posibilitatea de a actiona imediat,  generând beneficii importante:

  • Permite limitarea drastica a efectelor si dimensiunii poluarii, impactul asupra mediului fiind redus la minim datorita versatilitatii sistemului si datorita rapiditatii cu care se poate aplica procedeul.
  • Impactul financiar este considerabil redus, scurtand interventia de la cateva saptamani sau luni la doar cateva ore, metoda si echipamentul putand fi aplicate chiar si in conditiile ruperii unei conducte submarine in perimetrele de exploatare offshore din zona arctica, cu marea inghetata, unde intervalul de timp dintre perioadele de inghet sau perioade cu furtuni violente este extrem de scurt.

În ciuda tuturor regulilor și măsurilor de prevenire a poluarii, incidentele cu scurgeri de petrol nu pot fi întotdeauna prevenite; deversările mari de petrol continuă să se producă, dar prioritatea este dezvoltarea metodelor, echipamentelor și abilităților pentru limitarea daunelor, chiar și pentru zonele înghețate sau zone in care sezonul uraganelor.

Devesarea accidentala  din Golful Mexic este recunoscută ca fiind cea mai gravă deversare de petrol din istoria SUA,  cauzată fiind de explozia și scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon / Macondo / BP.

Dezastrul de 87 de zile al deversării de petrol (20 aprilie – 15 iulie 2010) a costat BP circa 60  de miliarde de dolari : BP paid a steep price for the Gulf oil spill but for the US a decade later, it’s business as usual (theconversation.com) ).Asta înseamnă aproximativ 690.000.000 de dolari/zi sau 86.000.000 de dolari/oră; prin urmare, a devenit clar faptul ca timpul necesar pentru pregătirea și implementarea unei soluții de succes este un factor crucial.

Dacă un astfel de incident urmat de ruperea conductei provenind de la puțul submarin s-ar fi produs în sezonul uraganelor sau în zonele arctice, timpul necesar pentru rezolvarea problemei cu tehnologiile și metodele conventionale s-ar fi extins la o perioadă de timp chiar dublă, crescând substanțial proporțiile dezastrului și daunele suportate.

Acesta este motivul pentru care disponibilitatea unei metode și a echipamente adecvate care să asigure conceptul de “tactical readiness” pentru acțiuni imediate și captarea rapidă a scurgerilor de petrol din conducte/puțuri submarine rupte reprezintă o necesitate imperativă pentru industria petrolieră.

Lista potentialilor beneficiari pentru produsul inventiei noastre este ampla: majorii care opereaza in sectorul oil & gas, contractorii, companiile specializate pentru interventii, companiile specializate in rental, autoritati cu competente specifice din domeniul interventiilor pentru protectia mediului.

Un model de business ar putea fi implementat prin inchirierea a 1000 de containere cu kitul de interventie, cu 1000 de dolari/zi, generand incasari anuale de 365.000.000 de dolari. Un lobby sustinut pe langa guverne si  organizatiile ce militeaza impotriva poluarii ar putea genera legi care sa incurjeze/oblige toate platformele de foraj, oleoductele si gazoductele ce traverseaza areal vastee din zonele continentale sa detina un kit de interventie pentru a facilita actiunile in situatia unui astfel de incident, multiplicand exponential dimensiunea business-ului.

Adesea, inovatiile brevetate sunt menite a fi dezvoltate direct de către marile companii producătoare de echipamente specifice, utilizând facilități de producție ce au necesitat investiții zeci de milioane de euro, putand astfel sa valorifice rapid potentialul unor inventii simple  ce pot rezolva probleme complexe.

Dimensiunea economica este fundamentala atunci cand se doreste valorizarea rezultatelor cercetarii prin introducerea in fabricatie la o unitate specializata.

De aici apare nevoia inventatorului de a cauta suport / alianțe în vederea asigurării  resurselor indispensabile pentru mentinerea in vigoare a protectiei brevetelor, in vederea investitiilor in materiale si echipamente necesare testarii, certificaii, pentru marketing si lansarea in piata a produselor si tehnologiilor inovative.

Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati site-ul nostru : www.robotic-squid.com

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 1 =