Back

Acoperirea cu folia de cupru ca prevenire COVID-19: Prima institutie din Romania care a implementat metoda folosita in Taiwan

Este vorba de folosirea foliei adezive de cupru pentru a acoperi elementele de acces utilizate de populație, precum manerele de usa de la intrare în cladire, butoanele de la lifturi, etc.  pentru a asigura reducerea infecțiilor, în special cele generate de coronavirus.

Conform noilor studii și informărilor oficiale al Ministerului Sănătății, virusul poate supravetui doar 4 ore pe suprafețele de cupru, comparativ cu alte suprafere, cum ar fi oțel inoxidabil și plastic unde s-a descoperit că aceasta poate supraviețui cel mai mult timp, respectiv 2- 3 zile.

Domnul Mihail Ganciu, cercetator in cadrul INFLPR (Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație) după ce a studiat eficiența acestui material, împreuna cu alti cercetători din Franța,  a utilizat banda de cupru adezivă pe manerele de usa de la intrare, în cladirea INFIM din Măgurele,  devenind, astfel,  prima institutie din România care a implementat metoda folosită în Taiwan (Sursa aici: https://focustaiwan.tw/society/202003260010 )

În articolul dumnealui, ce poate fi consultat aici, se mentionează, de asemenea, că nu trebuie să renunțăm la dezinfectanții convenționali, dar această metodă, folosind folie de cupru, scade riscul de contaminare. Cuprul sau alama nu înlocuiește metodele tradiționale de dezinfectare, ci doar crește eficiența acestora.

Pentru a veni în ajutorul cititorilor, avem mai jos ilustrat care sunt pasii necesari pentru a implementa o protecție antivirala suplimentară pe o ușă de mâner, folosind o foaie de cupru.

O alta metoda eficientă ce implică cupru, ar fi utilizarea foliei adezive de cupru pentru a acoperi elementele importante ale unui pat de spital și chiar pentru a asigura prin această metodă transformarea paturilor militare în paturi utile pentru pacienții infectați cu COVID-19, în situația în care numărul de boli este în continuă creștere, contribuind astfel la reducerea infecțiilor nosocomiale, precum și la probabilitatea redusă de transmitere a infecțiilor virale către personalul medical sau alți pacienți, în special cele generate de coronavirus.  

Ce-l face asa special pe cupru?

Michael Schmidt, profesor de microbologie si imulogie la Univeristatea de Medicină din Carolina de Sud declară:

”Are de-a face cu faptul că cuprul este schizofrenic”, care cu ajutorul industriei cuprului a obținut o subvenție a Departamentului Apărării în 2007 pentru a studia eficacitatea împotriva combaterii germenilor a metalului.

Metalul este foarte conductiv, iar electronii se mișcă constant înainte și înapoi, a spus el, și că comportamentul „schizofrenic” creează acțiunea anti-microbiană.

De asemenea, pentru Cleveland.com (https://www.cleveland.com/stiri/ 2020/03 / ce-cupru-ar putea-help-preveni-viitor-pandemii-și-ce-it-does-to-coronavirus.html) Schmidt afirmă că el și cercetătorii săi au fost capabili să demonstreze că suprafețele de cupru ar putea reduce rata infecției în spitale cu 58 la sută, fara sa se faca distincții între infecțiile bacteriene sau virale.

S-a dovedit că cuprul este extrem de eficient împotriva virusurilor. Poate ajuta la reducerea răspândirii răcelii și gripei comune, care a fost deosebit de mortală în ultimii doi ani.

Astfel, această soluție practică și necostisitoare, poate fi folosită ca o alta metodă de prevenire împotriva luptei COVID-19.

În încheiere, Domnul Mihai Ganciu, cercetător INFLPR, implicat în mai multe inițiative de prevenire și combatere a COVID-19, afirmă: ”Trebuie să folosim rezultatele științifice pentru a da speranța care lipsește acum.  În principiu, singura noastră șansă de a depăși această criză este de a pune cercetarea științifică pe primul loc și nu doar să așteptăm. Când vom depăși această criză, poate nu vom ști care demers a fost cel mai important, dar toate au fost importante, dacă respectăm o abordare științifică.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 4 =