Trăim într-o epocă a tehnologiilor avansate, dar și într-o perioadă în care rezervele mondiale de combustibil scad simțitor, astfel încât oamenii de știință nu așteaptă golirea rezervoarelor planetare, ci gândesc noi surse de energie mai prietenoase cu mediul.
Așa a luat ființă, la Râmnicu Vâlcea, în laboratoarele Centrului Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie, unele dintre cele mai moderne din Europa, primul vehicul electric cu hidrogen.
Centrul Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie de la Râmnicu Vâlcea a fost înființat în anul 2009 şi își desfășoară activitatea în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI). Experimentele efectuate de cercetătorii de la ICSI pentru folosirea hidrogenului şi pilelor de combustie ca mijloc de propulsie auto au condus la crearea unei maşini electrice propulsate pe bază de hidrogen. În timp, cercetătorii vâlceni au crescut performanţele maşinii, ajungându-se la o viteză şi o autonomie care depăşesc caracteristicile unui automobil electric clasic – vehiculul atinge o viteză de 60 km/h și are o autonomie medie de 120 km. În felul acesta, cercetătorii din cadrul ICSI au venit în sprijinul autorităților locale și au realizat o autoutilitară electrică, concepută specific pentru lucrări urbane.
Competența și disponibilitatea INC-DTCI – ICSI Rm. Vâlcea de a de a produce vehicule electrice autoutilitare nu sunt valorificate, desi popularitatea autovehiculelor electrice este în continuă creștere, achiziționarea acestora fiind încurajată de UE.
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat în 2018 că orașele mari ale României au la dispoziție un buget de 20 de milioane EUR pentru a instala stații de încărcare pentru mașini electrice. De asemenea, municipalitățile pot solicita bani de la Fondul pentru Mediu pentru a cumpăra vehicule electrice pentru transportul public.
Autorităţile locale şi operatorii de transport public din Europa sunt din ce în ce mai interesați de alternative la combustibilul tradiţional pentru parcul lor de vehicule. Vehiculele electrice capătă astfel recunoaștere din mai multe motive: schimbările climatice, calitatea aerului, crearea unei pieţe a vehiculelor alimentate alternative, siguranța combustibilului, exemplul personal, etc.
Dacă sunteți interesați de acest vehicul și exploatarea sa, vă rugăm să transmiteți un e-mail la: [email protected]