PORR România abordează cu seriozitate digitalizarea, iar dovadă o face proiectul DEEPSOIL: Digital Enduring Earthworks Performance & Survey on Intelligent Logistics, dezvoltat în cadrul Autostrăzii Sibiu-Pitești, Lot 1. Scopul este acela de a identifica necesitățile organizației, de a testa cele mai performante metode și tehnologii și de a le implementa pe cele care se aliniază cel mai bine cu obiectivele companiei. Cu impact asupra întregului proces de execuție, DEEPSOIL utilizează concepte noi precum: BIM, Machine Control Systems și Aerofotogrammetrie.
Dezvoltat în colaborare cu colegii din PORR Austria, strategia proiectului DEEPSOIL urmărește tendințele de digitalizare de la nivel european. Toate software-urile și echipamentele implicate lucrează împreună pentru un mediu integrat care urmărește eficiența și implicarea tuturor participanților: oameni, sisteme, tehnologii, practici de afaceri. Acestea asigură o mai bună coordonare și finalizarea fiabilă a proiectelor: la timp, prețuri stabile și execuție la cele mai înalte standarde.
Utilizarea conceptului BIM pentru lucrările de infrastructură a necesitat eforturi suplimentare de cercetare și dezvoltare pentru ca rezultatele obținute sa aducă beneficii asemănătoare cu cele din BIM pentru clădiri. Cunoștințele dobândite în acest sens au făcut posibilă crearea unei librării de obiecte, modelarea proiectului tehnic cu obiecte inteligente, cât și automatizarea diverselor fluxuri de lucru.
În ceea ce privește sistemele de ghidare automată, inovațiile intervin în managementul utilajelor tehnologice. Odată ce modelele BIM sunt disponibile, prin intermediul platformelor dedicate și prin mijloace de lucru relativ simple, utilajele sunt monitorizate și gestionate online.
Utilizând modelele 3D împreună cu sisteme de poziționare prin GPS, se oferă posibilitatea de a crea mult mai facil și rapid suprafețe complexe respectând întru totul cotele din proiect. Astfel, operatorii își pot verifica singuri calitatea suprafețelor, nu mai sunt necesari picheți materializați în teren, resursele sunt eficient utilizate, pierderile de material sunt minimizate, iar siguranța pe șantier este îmbunătățită.
Noile metode de monitorizare a producției urmăresc o acoperire mai mare, într-un timp mai scurt, pentru a măsura, determina metric și reprezenta grafic obiectivele de interes. În acest scop, PORR efectuează măsurători prin zboruri cu drona și procesare fotogrammetrică a datelor. Această tehnologie este mai eficientă nu numai din punct de vedere economic, ci și calitativ. Datele generate din zboruri regulate cu drona sunt integrate în mediul comun de date, în modelul unitar, centralizat al proiectului.
Strategia de implementare presupune o tranziție lină, care să nu afecteze productivitatea sau fluxurile de lucru din companie pe măsură ce noile soluții sunt implementate. În domeniul construcțiilor, finalizarea unui proiect depinde de colaborarea și coordonarea mai multor părți implicate, dar fiecare se află într-o etapă diferită a transformării digitale. În acest sens, Departamentul de Inovații lucrează, de asemenea, la modul în care noile soluții coexistă cu desenele 2D sau cu aplicațiile de modelare 3D ce sunt deja folosite.
PORR promovează utilizarea BIM în toate etapele unui proiect datorită beneficiilor aduse industriei construcțiilor, care nu se rezumă numai la transparență, coordonare sau îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor, ci și la atingerea cu ușurință a obiectivelor de mediu și sustenabilitate.
Irina Dumitru,
BIM Coordinator at PORR Romania