1.Povestiți-ne pe scurt despre voi. Cum a început totul?
Totul a început de la nevoia de a crea un simulator de calcul cuantic intuitiv ce poate fi folosit în discutii cu oameni fără cunoștinte de fizică cuantică. Acest lucru am crezut ca este necesar, deoarece acum ca avem calculatoare cuantice, se caută probleme din diferite domenii ce pot fi rezolvate pe astfel de calculatoare și este mare nevoie de acest dialog dintre experți din diferite domenii. Astfel am pus bazele unui produs software, făcut cu un buget ridicat, pe care l-am numit Quantum Odyssey. Pentru a dezvolta acest software, am pornit în Miercurea Ciuc, Harghita startup-ul Quarks Interactive S.R.L. – prima companie ce dezvoltă quantum software din Romania.
2. Care este cel mai mare proiect implementat de către compania voastră?
Lucrăm la Quantum Odyssey de 3 ani și vom continua să il dezvoltăm. QO contine acum peste 20 de ore de educatie cuantică, peste 250 de probleme cuantice oferite sub forma de puzzle-uri vizuale și un simulator cuantic foarte diferit față de tot ce există pe piata azi. În parteneriat cu IBM, acum expandam Quantum Odyssey ca să devină o platformă de a programa direct pe IBM QCPUs fără a scrie cod, creăm sisteme de ranking și publishing pentru profesori ca următoarele pachete educaționale făcute cu Quantum Odyssey să poata fi făcute direct de utilizatori. Quantum Odyssey poate fi descărcat aici https://quarksinteractive.com/ .
3. Cum dezvoltați un produs/serviciu de acest tip în România? (Vă rog să punctați sursele de finanțare)
Prin Quarks Interactive S.R.L., am atras investitori privati din TechAngels Romania si din Seedblink. Avem astazi o echipa de peste 20 de investitori, ce provin din diferite domenii. In UK am atras un grant pentru a testa Quantum Odyssey, rezultatele aici https://arxiv.org/abs/2106.07077 . Am avut și fonduri UE prin programul Smartup Diaspora.
4. V-ați vedea colaborând cu un centru de cercetare pentru dezvoltarea unui produs/serviciu?
Cu siguranta acesta va fi urmatorul nostru pas. Momentam suntem focusati pentru a realiza obligațiile contractuale pe care le avem cu IBM, însă de anul viitor suntem deschisi pentru proiecte noi.
5. Din punctul tău de vedere, care ar fi barierele în dezvoltarea de parteneriate și proiecte dintre mediul de cercetare și cel de business?
Principala problemă pe care o văd este lipsa de educatie și sprijin antreprenorial la care are access cercetătorul. Organizații ca MSP trebuie să ofere cursuri și acces gratuit cercetătorului la mediul de business, precum si contact direct cu investitori. Evenimente de pitching focusate doar pe deeptech ajută mult, cred.