Descriere:
REWS este primul sistem operațional de alarmare seismică din Europa și primul sistem funcțional dedicat cutremurelor de adâncime intermediară din întreaga lume, fiind dezvoltat special pentru cutremurele din zona seismică Vrancea. REWS utilizează formele de undă de la stațiile seismice amplasate în zona epicentrală, estimând rapid în baza acestora magnitudinea și adâncimea cutremurelor, la câteva secunde după ce primele unde ajung la suprafață. Alertele sunt emise pentru cutremure cu o magnitudine ≥ 4,5. Timpul de alertare util (până la momentul ajungerii undei S în amplasament – mult mai periculoasă decât unda P – primară) este proporțional cu distanța față de epicentru. Pentru un cutremur în centrul zonei Vrancea de exemplu, la o adâncime de 94 km (cu aceeași parametri ca cel de pe 4 martie 1977), timpul de alertare util este de 25 s pentru București, 30 s pentru Iași, 40 s pentru Constanța și 50 s pentru Cluj-Napoca și Craiova.
Mesajele REWS pot fi transmise rapid, prin interfețe grafice și căi de comunicație securizate pe calculator, prin SMS sau boți de mesagerie conectați la canale social-media (pe Telegram, Twitter, Skype sau Facebook Messenger). REWS permite conectarea la sisteme programabile și la sisteme inteligente de control a clădirilor, la alarme externe de tip sirenă, sisteme PAX sau sisteme de alertă audio-video. El poate contribui la activarea procedurilor de oprire a proceselor critice și la comanda electrovalvelor de gaz.
Dispozitivul „RECEPTOR SEISM”, dezvoltat de către INCDFP, are rolul de a facilita transmisia alertelor de la REWS și conectarea la echipamentele locale, printr-un software personalizat, intrări 240V VAC, 50 și 12 sau 24 VDC, 4 ieșiri și releu de tip 1NO/1NC, precum și sisteme de criptare dedicate care oferă un nivel ridicat de securitate și transmisie a datelor prin GPRS. Printre beneficiarii actuali ai REWS se numără Inspectorate pentru Situații de Urgență, Centrul Operațional pentru Situații de Urgență al Guvernului României și al Armatei Române, Centralele Nucleare de la Kozlodui și Cernavodă, Baraje (Vidraru, Bicaz), ICSI Râmnicu Vâlcea dar și companii private.
Domenii de aplicabilitate:
- Industrie: izolarea, oprirea sau trecerea automată în stare de urgență a sistemelor și proceselor periculoase din centrale, combinate, fabrici, uzine etc.
- Afaceri: protecția de urgență a datelor critice și a transferurilor informatice, asistență în planurile de continuitate a afacerilor etc.
- Administrație: rol în managementul situațiilor de urgență sau protecția personalului (inclusiv în cazul operațiunilor de salvare, când pot avea loc replici ale cutremurului).
- Transporturi: încetinirea, oprirea sau devierea mijloacelor de transport (trenuri, metrouri, mașini, avioane), blocarea accesului pe poduri, în ecluze etc.
- Utilități: protecția rețelelor prin oprirea automată a transportului de gaze, electricitate, apă etc.
Reducerea riscurilor: avertizare în cazul operațiilor chirurgicale sau intervențiilor cu expunere mare, protecție inteligentă prin controlul lifturilor, oprirea automată a instalațiilor periculoase, controlul ușilor de evacuare, pornirea generatoarelor etc.
Contact: Dr. Ing. Ionescu Constantin și Dr. Ing. Alexandru Mărmureanu – [email protected]
1 comentariu
Link-uri utile – web – alerte seism :
1- https://web.telegram.org/#/im?p=@alertacutremur_bot
2- https://web.telegram.org/#/im?p=@alertaCutremur
3- http://alerta.infp.ro/
4- https://twitter.com/earthbotro
5- https://twitter.com/incdfp
6- https://twitter.com/cutremurinfo
7- https://www.facebook.com/earthbotro
8- https://www.messenger.com/t/earthbotro
9- https://web.telegram.org/#/im?p=@earthromaniabot
10 https://twitter.com/rews_infp