Am vorbit cu Ana-Maria Stancu, despre robotul care poate fi un aliat puternic în lupta cu COVID-19, în Romania, reușind să-i protejeze pe cei din linia întâi, personalul medical, de zonele infectate.
Cine este Ana-Maria Stancu?
Ana-Maria Stancu este CEO al firmei Bucharest Promo Robots, primul start-up din România adresat pieței de roboți umanoizi de servicii Românca De asemenea, Ana-Maria Stancu este fondatorul asociației E-Civis și inițiatoarea proiectului RoboHub, unde organizează cursuri de robotică pentru copiii din familii dezavantajate, a câștigat unul dintre aceste mandate.
1. Spune-ne în câteva cuvinte despre Bucharest Robots și ce faceți voi.
Bucharest Robots este primul start-up de roboți umanoizi și roboți de servicii din România. Ne-am înființat în 2017 și am accesat programul Start-Up Nation, prin intermediul căruia am cumpărat primii doi roboti umanoizi și o imprimanta 3D, iar apoi am mai investit într-un al treilea robot umanoid și un robot de dezinfecție cu lumina UVC. Serviciile noastre sunt de distribuție, mentenanță, închiriere pentru evenimente, dar și de realizare de aplicații personalizate pentru robotii pe care îi avem și de prototipare de soluții automatizate conform cerințelor clienților.
2. În contextul actual, ai vorbit de foarte multe ori despre un robot autonom de dezinfecție cu lumina UVC. Ce ne poți spune despre el?
Robotul UVD este cel mai performant instrument actual în combaterea infecțiilor nosocomiale, și a virușilor, bacteriilor și fungilor. Practic este o platformă robotică complet autonomă, care se plimbă singură în timp ce stau aprinse neoanele care emit lumina UVC. În felul acesta personalul este protejat și nu trebuie să mai intre în zonele infectate.
3. Ce eficacitate și capacitate are?
Robotul funcționează pe baza de lumina UVC. Lungimea de undă a luminii UVC de 254 nm care este considerată a fi nivelul optim de germicid. Similar cu UVA și UVB, UVC este produs de soare, dar nu poate penetra atmosfera Pământului. Această caracteristică a luminii UVC înseamnă că organismele nu sunt expuse UVC în mediul lor natural și, prin urmare, nu au dezvoltat o apărare naturală împotriva UVC. Contrar opiniei populare, lumina UVC nu ucide de fapt organisme. Lumina UVC dăunează structurii ADN a organismului, lăsând-o în imposibilitatea de a efectua funcții celulare normale cum ar fi diviziunea celulară. Aceasta face organismul inactiv și incapabil să infecteze. Robotul are baterii, care îi permit să se deplaseze autonom și să tina lămpile aprinse, iar când se descarcă se duce singur la stația de încărcare. Deci, funcționează pe baza de energie electrică și lămpile sunt eficiente până la 12 000 de ore de funcționare.
4. Își poate desfășură activitatea și cu oameni în încăpere?
Nu, lumina UVC este dăunătoare pentru oameni. Una dintre condițiile de siguranță pentru pornirea lămpilor robotului este că cineva să confirme că nu există oameni sau animale în încăpere.
5. Țările cele mai afectate de COVID-19 folosesc acest sistem?
Da, în acest moment China a comandat circa 200 de unități, Italia are în formate multe spitale, Taiwan, Spania și majoritatea țărilor au început să îi contacteze pe cei din Danemarca pentru comenzi.
6. Ai avut discuții cu autoritățile din Romania cu privire la el?
Avem discuții cu autoritățile romane. Am contactat împreună cu Asociația Suport reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ne-am oferit să punem la dispoziție robotul în câteva din spitalele din București care primesc cazurile de coronavirus. Momentan este la Institutul Matei Balș, urmând să așteptăm instrucțiuni să îl ducem și în alte spitale care au nevoie de el. Încă nu știm dacă statul vă comanda sau nu, noi am vrut să îl punem la lucru în aceste momente când este cea mai mare nevoie de el.
7. Dar cei din mediul privat? Mai ales companiile cu mulți angajați?
Am transmis informări și către companiile private pentru că cele care funcționează acum cu siguranță au nevoie să își protejeze angajații. Momentan toți analizează în cadrul departamentelor de achiziții.
8. De asemenea, în momentele acestea vorbim și de o digitalizare forțată implementată, în sistemul public. Dacă am fi fost mai pregătiți la acest capitol, cum crezi că ar fi decurs lucrurile în situația actuală?
Din păcate, e foarte greu să faci o digitalizare, pe care mediul privat o solicită de ani de zile, în doar câteva zile și mai ales, sub presiune. Cred că vom face, dar vom face acest lucru pe soluție de avarie și nesustenabil. Ce îmi doresc foarte mult este că după ce scăpam cu bine de această pandemie, autoritățile să nu uite toate lecțiile învățate până acum și să ne mobilizăm să facem o digitalizare și o automatizare adevărată.