Back

Seisdaro – Sistem pentru estimarea rapidă a pagubelor generate de cutremure în România

Descriere:

Seisdaro reprezintă un sistem care permite estimarea rapidă a pagubelor generate de un cutremur în România, sub formă de clădiri afectate și pierderi socio-economice.

Versiunea 3 a Seisdaro cuprinde două metodologii de estimare diferite:

  • PAGER: estimează la nivel național, probabilitatea de înregistrare a victimelor, pe baza valorilor de intensitate instrumentală și corelării acestora cu numărul de victime înregistrate la cutremure anterioare.
  • SELENA: estimează, la nivel de comună/oraș/sector, numărul de clădiri rezidențiale afectate, iar apoi numărul de persoane afectate, pe diferite grade de severitate, precum și pagubele economice directe. Calculul se bazează pe funcții de fragilitate pentru mai mult de 49 de tipologii reprezentative pentru clădiri rezidențiale (ținând cont de înălțime, material și an de construcție), pe valori de accelerație (inclusiv spectrală) la nivelul solului, pe metode analitice de estimare a pagubelor precum IDCM sau MADRS și pe modele de consecințe (rate de fatalitate, valori de reconstrucție etc).

Ambele metodologii utilizează ca date de intrare date de expunere colectate în timpul Recensământului din 2011, post-procesate, precum și date furnizate de Sistemul National de Achizitie a Datelor Seismice și ShakeMap.

Rezultatele (hărți, grafice și date GIS) sunt generate după primirea datelor de la REWS (la câteva secunde după un cutremur semnificativ în zona Vrancea) sau ShakeMap (la câteva minute după un cutremur semnificativ în România), în:

  • 10-15 secunde (modulul PAGER)
  • 2-3 minute (modulul SELENA)

Seisdaro a fost dezvoltat și utilizat în cadrul unor proiecte importante de cercetare, precum DACEA, SERA, TURNkey și RO-RISK, cu ajutorul experților naționali și internaționali. Calculul poate fi aplicat și altor tipuri de structuri (poduri, structuri industriale etc.), fiind corelat și cu monitorizarea seismică a structurilor. De asemenea, analiza se poate realiza și la nivel de clădire, în funcție de datele disponibile.

Domenii de aplicabilitate:

Managementul riscurilor, asigurări și afaceri:

  • Asistență în luarea deciziilor de intervenție în caz de cutremur, pentru autorități și organizații cu rol în managementul situațiilor de urgență.
  • În modele de risc seismic și continuitate a afacerii, pentru companii din industrie, asigurări etc.
  • Utilizare pentru elaborarea scenariilor la cutremur și fundamentarea planurilor pentru reducerea riscului seismic (exemplu: contribuție la Concepția Națională de Răspuns Post-Seism și pregătirea exercițiilor SEISM, suport în elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului – componenta risc natural).

Estimarea pagubelor fizice și economice, directe și indirecte.

Contact: Dr. Dragoș Toma-Dănilă / [email protected]

Scenariu Seisdaro în cadrul Exercițiului SEISM2019, pentru un cutremur produs în zona Vrancea, cu magnitudinea 7.2 ML, la 90 km adâncime
Exemplu de Dashboard Operațional webGIS creat pentru un scenariu al unui cutremur similar celui din 4 Martie 1977 (7,4 Mw; 94 km adâncime), reflectând capabilitățile ShakeMap și Seisdaro

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =