Back

ShakeMap – Sistem pentru estimarea rapidă și reprezentarea severității mișcării terenului, generată de un cutremur important

Descriere:

ShakeMap permite estimarea rapidă a mișcării terenului în timpul unui cutremur, reflectând zonele cele mai expuse la un anumit nivel de hazard seismic.

Rezultatele sunt generate rapid, în 3-4 minute de la producerea unui cutremur cu magnitudinea ≥ 3 pe teritoriul sau în apropierea României. Pe măsură ce noi date sunt disponibile, hărțile sunt actualizate și îmbunătățite.

Sistemul se bazează pe ultima versiune (v4 – în curs de implementare) sau pe versiunea anterioară (v3) dezvoltată de către United States Geological Survey (USGS), SUA, adaptată de către INCDFP caracteristicilor cutremurelor de adâncime intermediară și crustale din România și condițiilor locale.

ShakeMap oferă date de intrare pentru Seisdaro (Sistemul pentru estimarea rapidă a pagubelor generate de un cutremur în România).

Domenii de aplicabilitate:

Managementul riscurilor, asigurări și afaceri: hărțile de tip ShakeMap, generate imediat după un cutremur semnificativ sau pentru scenarii reprezentative de cutremure, sunt foarte importante pentru:

  • asistență în luarea deciziilor de intervenție în caz de cutremur, pentru autorități și organizații cu rol în managementul situațiilor de urgență.
  • în modele de risc seismic și continuitate a afacerii, pentru companii din industrie, asigurări etc.
  • utilizare pentru elaborarea scenariilor la cutremur și fundamentarea planurilor pentru reducerea riscului seismic (exemplu: contribuție la Concepția Națională de Răspuns Post-Seism și pregătirea exercițiilor SEISM, suport în elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului – componenta risc natural).
  • cercetări seismologice și de inginerie seismică (oferă suport în elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului – componenta risc natural);

informarea publicului din afara domeniului cu privire la dimensiunea dezastrului.

Contact; Dr. Ing. Bogdan Grecu – [email protected]

Exemple de hărți generate de ShakeMap pentru cutremurul din 27 Octombrie 2004 (Mw 6,0, 96 km adâncime)

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + fourteen =