Descriere:
Pe baza datelor de la senzorii seismici instalați în structuri se poate evalua rapid răspunsul acestora la cutremur. INCDFP oferă soluții complete pentru implementarea unui sistem cu acest scop.
Acestea fac referire la soluții tehnice și de expertiză pentru instalarea stațiilor seismice pe structuri (precum clădiri civile și industriale, baraje, poduri), dar și în câmp liber și implementarea unui sistem de achiziție, procesare și interpretare a datelor în timp real. O platformă în acest sens este în curs de implementare, în cadrul Proiectului PREVENT (https://prevent.infp.ro/).
Un astfel de sistem dedicat monitorizării structurale poate avea următoarele capabilități:
- determinarea caracteristicilor dinamice ale clădirii (frecvența proprie, amortizarea) și urmărirea evoluției în timp a acestor parametri;
- calculul rapid al parametrilor de interes ingineresc pentru clădire: serii de timp pentru accelerații, viteze și deplasări sau valori maxime ale acestora (PGA, PGV și PGD), spectre de răspuns, spectre Fourier și rapoarte spectrale, CAV, Intensitate Arias sau Housner etc.;
- înregistrarea și analiza vibrațiilor produse de un eveniment seismic cât și a celor ambientale;
- validarea și completarea datelor înregistrate cu ajutorul datelor din cadrul Rețelei Seismice Naționale.
Sistemul oferă acces la pagini dedicate monitorizării clădirii, unde se pot verifica în timp real funcționarea sistemului și datele înregistrate.
Se poate opta pentru monitorizare permanentă sau temporară (cu ajutorul senzorilor mobili, pentru o analiză bazată pe vibrații ambientale). Soluțiile oferite sunt conforme cu cerințele privind instrumentarea seismică din Anexa A.4. a Codului de Proiectare Seismică P100-1/2013, cât și cu Art. 50 din Regulamentul privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgență specifice riscului la cutremure şi/sau alunecări de teren din 2005, aprobat prin OUG 1995/ 2005 (MTCT) și OUG 1160/2006 (MAI).
Exemple de accelerometre folosite de INFP pentru monitorizare structurală: Etna2 (Kinemetrics) sau 4D (RasperryShake):
Domenii de aplicabilitate:
Inginerie: urmărirea comportării în timp a structurilor (rezidențiale, industriale, comerciale etc.) și recomandarea acțiunilor privind consolidarea seismică; facilitarea evaluării post-seism mult mai rapide și mai precise a structurii. În cazul structurilor consolidate seismic, sistemul poate valida îmbunătățirile aduse răspunsului seismic. În cazul echipării structurilor cu sisteme de protecție seismică (izolarea bazei, amortizori seismici), sistemul facilitează evaluarea performanței acestora. Afaceri și managementul riscurilor: suport în decizii legate de siguranța locuirii și continuitatea afacerilor.
Contact: Dr. Ing. Bogdan Grecu și Drd. Ing. Alexandru Țigănescu – [email protected]