Universitatea POLITEHNICA din București contraatacă în lupta împotriva SARS-CoV-2. Noi dezinfectanți, realizați de cercetătorii UPB, se află în testare. Inovatori și performanți, aceștia pot fi produși rapid, în cantități mari.
Soluțiile dezvoltate de către profesorii și cercetătorii din cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, în colaborare cu UMF – Craiova, Marine Research București și BIOTEHNOS București, se încadrează în categoria ”de ultimă generație”, unele dintre acestea având la bază nanoparticule de cupru, argint și aur dispersate în apă.
Ele au eficiență crescută împotriva familiei Coronavirus, dar și a altor microorganisme, agresivitate redusă față de mediul înconjurător și față de piele, un nivel ridicat de biodegradare și, nu în ultimul rând, pot fi produse rapid, în masă. Soluțiile dezvoltate ajută, după caz, la dezinfectarea suprafețelor de metal, sticlă, lemn plastic sau piele, dar și a băilor. Totodată, unele dintre acestea pot fi folosite pentru curățenia mâinilor.
„Ulterior fazei de testare, în cazul în care toate criteriile cerute sunt îndeplinite, universitatea noastră are specialiștii și infrastructura necesare pentru a produce aceste substanțe la scară largă, dacă va fi nevoie. Comunitatea UPB continuă să caute soluții concrete și să acționeze pentru a preveni și a limita răspândirea SARS – CoV 2, participând astfel la efortul general de mobilizare al societății” a declarat, Prof. Univ. Dr. Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politenhica Bucureşti.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în parteneriat cu Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj (CRGM Dolj) din cadrul SCJU Craiova susțin dezvoltarea capacității de diagnostic prin tehnici de genetică moleculară (Real-Time PCR) la nivel local și regional. Astfel, personalul CRGM Dolj și UMF Craiova au asigurat expertiza, echipamentele și organizarea circuitelor funcționale pentru extracție, realizare mix PCR și amplificare necesare pentru implementarea testării pentru detecția noului coronavirus (SARS – CoV – 2) în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Craiova (testare disponibilă începând cu data de 04 Martie 2020).
În vederea asigurării unei rate crescute a detecției infecției cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populației din Oltenia, și implicit din România, CRGM Dolj și UMF Craiova, împreună cu centre de referință în diagnosticul și combaterea bolilor infecțioase din țară colaborează strâns pentru stabilirea unei strategii de testare care să permită organizarea de fluxuri de mare capacitate (high throughput) pentru diagnosticul genetic al patologiei infecțioase, în cadrul centrelor care dispun de resursă umană cu expertiză în biologie moleculară.
“Dinamica la nivel național şi internațional a epidemiei COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2 impune creşterea capacitătii de diagnostic prin tehnici de genetică moleculară (Real-Time PCR) la nivel local, regional şi internațional. De astăzi, 7 aprilie 2020, laboratorul este funcțional şi primeşte ȋn lucru probele furnizate de DSP Dolj” a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Gheonea, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.